De Business

Punem punctul pe știi

Nebunie pe piata imobiliara

duminică, 16 decembrie 2007, 19:22
5 MIN
 Nebunie pe piata imobiliara

Preturile terenurilor au sarit in aer. Dupa cum apreciaza jucatorii din piata imobiliara locala, costurile de achizitie ale unei suprafete de teren au crescut in unele zone si de sase ori fata de inceputul anului trecut.

"Ziarul de Iasi" a intocmit, pe baza datelor furnizate de agentiile imobiliare din oras, topul zonelor din judet care au inregistrat cele mai semnificative ascensiuni in ceea ce priveste valoarea atinsa pe fiecare metru patrat de teren tranzactionat.

Potrivit jucatorilor din piata, pe linga centrul Iasului unde preturile au saltat de la finele anului trecut de la 500 de euro pe metru patrat la peste 1.000 de euro in prezent, o evolutie la fel de brusca s-a produs si in cazul terenurilor amplasate in zona Splai Bahlui.

"De exemplu, in apropierea complexului «Era Park» se vindea anul trecut cu aproximativ 5 euro pe metru patrat. Acum, valoarea a urcat la 30 de euro, pastrind aceeasi unitate de masura, datorita aparitiei strandului si, implicit, a utilitatilor in zona", a declarat Eliza Neamtu, consilier imobiliar la agentia Fidelia Casa.

Cresteri pe toata linia

Preturile la terenuri au inregistrat cresteri spectaculoase si in zone mai indepartate de Iasi, precum Valea Ursului din Miroslava. "Caracteristica zonei este ca  dispune de foarte multe terenuri plane, dotate cu utilitati in acelasi timp, adica gaz metan si curent electric. Daca anul trecut un teren in Miroslava – Valea Ursului, cu deschidere la soseaua principala Iasi – Voinesti se tranzactiona cu 15-20 euro pe metru patrat, in 2007 si in special in a doua  jumatate a acestui an, preturile au crescut pina la 25-35 euro pe metru patrat. Ne asteptam ca si in anul urmator aceasta zona sa suporte numeroase modificari cu privire la preturi, in sensul cresterii lor si in planurile I, II, sau III, pe o raza de aproximativ 600 metri de la soseaua principala", a mentionat Mitica Tirnoveanu, consilier imobiliar la agentia de profil Inter Imobiliare.

Conform jucatorilor din piata, terenurile amplasate in comuna Bucium, inclusiv zonele Visani, Birnova, Pietrarie si Paun, s-au scumpit cu aproximativ 70 de procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. De exemplu, daca in cursul anului trecut, preturile terenurilor din aceasta zona erau cuprinse intre 15 si 170 euro pe metru patrat, maxima referindu-se la cele cu deschidere la DN Iasi-Vaslui, in cursul acestui an acestea au cunoscut o crestere pina la valoarea cuprinsa intre 25-250 euro pe metru patrat. 

"Evolutia este motivata, in principal, de cererea foarte mare a eventualilor cumparatori si, nu in ultimul rind, de investitiile facute in infrastructura. Concret, in acest an s-a executat racordarea Visaniului la reteaua de apa curenta si au aparut sosele asfaltate precum cea care face legatura dintre Soseaua Birnova si dealul Pietrariei. Apreciez ca in 2008 preturile terenurilor din aceasta zona se vor mari cu 20-30%", a completat Cristian Dumitriu, consilier imobiliar la Inter Imobiliare.

Dupa cum estimeaza jucatorii imobiliari, o evolutie la fel de ascendenta a cunoscut si zona Platoului Beldiman unde un metru patrat de teren a ajuns sa fie comercializat cu preturi, cuprinse in medie, intre 30-40 de euro, spre deosebire de 20-25 euro anul trecut. Aici, suprafetele au fost racordate recent, pe arterele principale, la apa curenta, gazul metan si reteaua de electricitate acoperind doar aproximativ o treime din zona.

Zonele centrale, la mare cautare

In ceea ce priveste sectorul constructiilor de birouri si blocuri de locuinte, pretul terenurilor tranzactionate acum este cu aproximativ trei sferturi mai mare decit in aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, daca in cartierul Tatarasi putea fi achizitionata anul trecut o suprafata de teren, care permite un regim de inaltime de sase niveluri, la 200 de euro metrul patrat, in prezent aceasta se comercializeaza cu sume de ordinul a 350 de euro metrul patrat.

In plus, dupa cum sustin reprezentantii agentiilor imobiliare, terenurile care au ca destinatie cladirile inalte sint tot mai rare pe piata. "Astfel, atit in zonele ultracentrale cit si in zonele adiacente lor, respectiv zona Garii, Autogara, Pacurari, suprafetele cuprinse intre 500-1.000 metri patrati, pretabile constructiilor de birouri si cladiri de locuinte si-au dublat preturile, pe unele segmente rezidentiale cresterile fiind si de 150%. De exemplu, daca anul trecut o suprafata de 500 metri patrati in zona Centrului Civic se tranzactiona cu 300-500 euro pe metru patrat, anul acesta aceeasi suprafata se tranzactioneaza cu 800-1.200 euro pe metri patrat", a detaliat Lucian Ailenei, asociat la agentia imbiliara ALM-Development Iasi.

Cresterea costurilor la achizitiile de terenuri din zona centrala este determinata in buna masura si de raritatea terenurilor disponibile, majoritatea fiind ocupate de constructii.

Potrivit jucatorilor din piata, preturile terenurilor care sint destinate constructiilor industriale din zona Valea Lupului-Letcani- Podul Iloaiei, de exemplu, care au deschidere la drumul european E85 se situeaza intre 100-300 euro metrul patrat in prezent.

"Preconizam o crestere semnificativa si in aceasta zona pentru anul 2008 cauzata si de interesul mare al diferitilor investitori in ceea ce priveste constructiile comerciale de tip hypermarket, supermarket sau show-room", a explicat Paul Tehutu, consilier la agentia imobiliara Inter Imobiliare.

Preturi umflate artificial

Dupa cum sustin reprezentantii companiilor de profil, persoanele care intentioneaza sa cumpere amplasamente in viitor trebuie sa fie atente pe ce dau banii deoarece preturile in unele zone sint umflate artificial de proprietari.

"Trebuie subliniat totusi faptul ca, de multe ori, se face confuzie intre cresterile de pret justificate si cresterile de pret ale unor segmente de piata. Este de asteptat ca, odata cu maturizarea pietei si a cererii, sa nu mai avem pentru anul 2008 aceeasi crestere de preturi pe toata plaja de oferte imobiliare. Aceste ajustari in plus vor fi situate intre 25-50% daca privim piata in ansamblul ei, dar este de asteptat ca viitorii cumparatori sa puna accent pe justificarea pretului de vinzare a oricarui produs imobiliar, astfel incit eventualele modificari sa fie corelate in sens real cu atributele proprietatii vindute si cu atributele proprietatilor aflate la tranzactionare pe acelasi segment de piata", a conchis Ailenei.

Exemplul american

Cresterile puternice de preturi inregistrate in ultimii sapte opt ani pe piata imobiliara din SUA sau intors impotriva americanilor. In septembrie, vinzarile de locuinte au intins cel mai slab nivel din 1999 incoace.

Potrivit datelor furnizate de Asociatia Nationala a Agentilor Imobiliari din SUA (NAR), in septembrie s-au vindut 5,04 milioane de case, cu 8% mai putine fata de luna august.

Analistii se asteptau ca in aceasta perioada sa se vinda 5,25 milioane de locuinte. Conform acelorasi date scaderea este mult mai abrupta fata de septembrie 2006, vinzarile de locuinte fiind cu 19,1% mai mici. Toate acestea s-au rasfrint si asupra cererii de terenuri, pretul acestora inregistrind o scadere de 3%, asa cum reise din informatiile oferite de NAR.

Criza din SUA este mult mai profunda ea rasfringindu-se asupra bancilor care au acordat credite imobiliare riscante si care acum se vad in situatia de a nu mai putea recupera sumele imprumutate in totalitate.

Comentarii