De Business

Punem punctul pe știi

Opt ieseni in topul celor mai bogati romani

miercuri, 10 noiembrie 2004, 00:00
4 MIN
 Opt ieseni in topul celor mai bogati romani

Peste 1.100 de autoturisme de teren „Hummer”. Tot atitea vile de vis cum puteti vedea doar in filmele americane. Sau alte cinci hoteluri „Europa”. Ori 10 blocuri cu cite 10 etaje fiecare si terenul aferent. Adica 114 milioane de dolari. La atit se ridica averea celor mai bogati ieseni care au intrat in topul celor mai avuti romani, realizat de revista „Capital”. Cu toate acestea averea lor reprezinta, doar a opta parte din cea a celui mai bogat roman, respectiv Iosif Constantin Dragan-800-900 milioane de dolari.
Vopsele de miliarde
Fata de anul trecut clasamentul celor mai bogati ieseni nu a suferit prea multe modificari. Ici colo citeva milioane de dolari in plus sau in minus. In topul prezentat de revista „Capital”, cei mai bogati ieseni sint Teresa si Ioan Prisecaru. Averea lor este estimata la 25-27 de milioane de dolari. Principalele venituri vin din industria pieselor auto, cei doi soti detinind controlul ASAM. In portofoliul familiei intra si firmele Tess Conex, Comes Savinesti si Adimet. Anul acesta Teresa si Ioan Prisecaru au mai cumparat pachetul majoritar de actiuni de la trei societati: SINTA, Agmus si Presum Proiect, dar au si vindut cea mai mare parte din firma de vopseluri Conex Grup unui om de afaceri iordanian.
Avere mai mica cu 5 milioane de dolari
Locul secund in clasamentul celor mai avuti ieseni este ocupat de Iulian Dascalu a carui nume se confunda cu „Iulius Mall”. Daca anul trecut averea sa era estimata de revista „Capital” la 10-12 milioane de dolari, anul acesta, Dascalu a ajuns la 20 de milioane de dolari. La numai 35 de ani, cel care detine controlul companiei Iulius Grup este unul dintre actorii principali de pe piata imobiliara din zona de vest a tarii. Spatii asemanatoare mall-ului iesean sint preconizate a se ridica si in orase precum Bucuresti, Cluj, Brasov, Arad, Oradea sau Constanta. Pe locul trei se situeaza omul de afaceri Maricel Popa (43 de ani) cu o avere estimata la 20 de milioane de dolari fata de 25 milioane anul trecut. Marile afaceri le-a inceput odata cu preluarea societatii Tehnoton. A urmat o perioada de investitii in alte societati, Mega Auto, Moldoforest, Vitalef sau Dawn Rom. Ocupatul locului patru, Bogdan Pitigoi a reusit sa isi dubleze averea intr-un singur an, ajungind la 12 milioane de dolari, fata de 7 milioane de dolari in 2003. Prima firma a lui Pitigoi a fost una de distributie alimente, infiintata in 1993, la virsta de 24 de ani. Dupa numai un an a cumparat trei magazine in Iasi. Alt an si omul de afaceri Bogdan Pitigoi Toporas si-a trecut in cont societatea Caremil Impex, producator de confectii in sistem Lohn. Dar lovitura a dat-o cu firmele Tester si Casa Auto, distribuitoare de autoturisme ale unor concerne de prestigiu in domeniul auto.
A inceput cu o firma de tehnoredactare
Adrian Butuca, cu o avere estimata la 10 milioane de dolari a intrat in afaceri, in 1992, cind impreuna cu un prieten a deschis o firma in domeniul tehnoredactarii, „A 92” SRL. Doi ani mai tirziu, a facut un imprumut de 2,5 milioane de marci si a cumparat utilaje pentru o tipografie, dupa care a infiintat compania „Polirom”. Extinderea afacerilor a urmat de la sine. Investitiile in mass media, desi nu au avut succesul scontat, s-au ridicat la peste 2 miliarde de lei. Ultimul domeniu in care Adrian Butuca a bagat banii a fost cel al productiei de mobila in societatea „Moldomobila”. Pe linga acestea firme, omul de afaceri iesean mai detine unele terenuri in jurul municipiului, o casa in Iasi si o alta la Brasov. Averea fostului prefect al Iasului, Neculai Apostol, care ocupa locul sase in clasamentul celor mai bogati ieseni se cifreaza undeva in jurul valorii de 9-10 milioane de dolari. Dupa infiintarea „Kosarom”, Apostol a inceput un program indraznet de investitii in agricultura, industria alimentara si zootehnie. Combinatul de crestere a porcilor „Suinprod” Roman a fost inghitit de Kosarom. A urmat Avi Top Iasi, fabrica de nutreturi combinate Comtom Tomesti si o ferma de porci de la Razboieni.
Constructorul rusilor
A investit in inteligenta artificiala si s-a dovedit a fi un succes. Daca pina in 1990 a fost profesor la Universitatea Iasi, odata cu schimbarea regimului Gabriel Mardarasevici a infiintat compania Radix, specializata in furnizarea de solutii IT (software si servicii). Chiar daca sediul este in Iasi, cea mai mare parte a cifrei de afaceri a societatii este realizata in Bucuresti, din contracte incheiate cu marii industriei IT, IBM, SAP, HP sau Oracle. Turismul este un alt domeniu in care au fost investite importante sume de bani de afaceristul iesean. Firma Radix Turism se ocupa cu agroturismul, un domeniu putin exploatat de investitori. Daca anul trecut, revista „Capital” il amintea cu o avere de 7 milioane de dolari, in topul actual Gabriel Mardarasevici apare cu 8-9 milioane de dolari. Gabriel Surdu, fratele fostului presedinte al partidului Agrar, Victor Surdu intregeste lista celor 8 ieseni ajunsi in „Top 300”. Victor Surdu este antreprenor general al Lukoil in Romania. Tot ceea ce construieste concernul rus se face exclusiv prin firmele lui Surdu. Averea sa a ramas aproape constanta, in topul revistei „Capital” figurind aceeasi cifra ca si anul trecut, 5-6 milioane de dolari.
Marii absenti
Printre marii absenti ai topului se numara Danut Prisecariu, proprietarul hotelurilor Astoria si Traian, dar si a magazinelor Moldova, Hala Centrala, precum si a societatii Tamaz Frigocarne. De curind, afaceristul iesean a inceput ridicarea unui alt hotel situat in apropierea Politiei Municipiului Iasi. In acelasi top ar fi putut fi regasit si proprietarul complexului hotelier „Europa” sau Viorel Roman, actionarul majoritar de la Centrul International de Afaceri, implicat in special in afaceri imobiliare. Tot in topul celor mai bogati 300 de romani si-ar gasi locul fratii Panaite, cei care detin controlul firmei MoldoTrans Auto si a Podgoriei Bucium. (Vasile MIRON)

Comentarii