De Business

Punem punctul pe știi

PDSR este marele cistigator al modificarii Statutului BNR

joi, 18 iunie 1998, 23:00
3 MIN
 PDSR este marele cistigator al modificarii Statutului BNR

PDSR se poate considera principalul beneficiar al noii Legi privind statutul BNR, care intra in vigoare la 1 iulie. Modificarile care au fost aduse vechiului act normativ ce reglementa organizarea si functionarea bancii centrale ii vor permite PDSR sa intre, conform algoritmului politic, in conducerea unei structuri pe care nu a controlat-o efectiv nici cind a fost la guvernare.
Vechiul statut al BNR (intrat in vigoare in martie 1991) prevedea ca membrii Consiliului de Administratie al BNR sint numiti de Parlament, la propunerea sefului guvernului. Noul statut stipuleaza ca Parlamentul (prin comisiile de buget – finante) alege si tot Parlamentul aproba. A fost numita deja o comisie parlamentara care negociaza algoritmul de atribuire a posturilor si discuta candidaturile. Liderii PDSR sustin ca dupa acest algoritm partidul va primi doua locuri in Consiliul de Administratie din care, dupa toate probabilitatile, unul (de prim-viceguvernator), in executivul bancii, ceea ce l-ar face pe reprezentantul PDSR personalitatea nr. 2 a Bancii Nationale.
Un alt fel de premiera se va inregistra la 1 iulie, tot ca efect al noii legi. Teoretic, va inceta mandatul actualului Consiliu de Administratie, deci si al Guvernatorului. Actualul Consiliu si-a inceput mandatul la 28 iulie 1991 si acesta ar fi trebuit sa se deruleze, timp de opt ani, pina la 28 iulie 1999. Opinia exprimata de directorul Directiei Comunicare a BNR, Adrian Vasilescu, este ca intrarea in vigoare a noii Legii a BNR "nu intrerupe mandatul actualului Consiliu de Administratie".
Postul de guvernator (presedinte al Consiliului de Administratie) va reveni, mai mult ca sigur, PNTCD. Teoretic, dupa articolul 34 din noua lege, exista posibilitatea reinnoirii mandatului pentru oricare dintre membrii fostului Consiliu de Administratie. Presedintele PNTCD, Ion Diaconescu, declara ca lista de propuneri a coalitiei pentru CA al BNR va contine doar "specialisti, oameni din finante". Omul de finante Mugur Isarescu are putine sanse sa fie nominalizat din partea PNTCD, pentru un nou mandat de guvernator. O parte dintre liderii PNTCD ii sint defavorabili. Actualul premier, Radu Vasile, a avut intotdeauna o atitudine ostila fata de guvernatorul Isarescu si, pe vremea cind nu era seful Guvernului, visa postul acestuia. Totusi, in conditiile in care PNTCD nu si-ar gasi o persoana potrivita, din rindul specialistilor si nu al membrilor marcanti ai partidului, care si-au exprimat disponibilitatea de a accepta functia (desi nu au fost propusi) este posibil ca PNTCD sa considere ca Mugur Isarescu ar fi o alegere buna.
Se poate spune ca PDSR a obtinut o satisfactie tirzie, vazindu-l pe Mugur Isarescu plecat de la Banca. Trecutele guverne PDSR au vrut de mai multe ori capul lui Isarescu si numai opozitia constanta a fostului presedinte Ion Iliescu i-a impiedicat sa o faca. Actualul guvernator al BNR, cea mai longeviva personalitate publica in functie, de o autoritate solida si greu de contestat, a stirnit in decursul anilor multe invidii. Prin noua lege de functionare a BNR, Isarescu pleaca de la Banca cu un an mai devreme.
PDSR a manevrat abil, folosindu-se de lipsa de experienta a celorlalti membri ai comisiilor de buget-finante, care nu au anticipat efectele alegerii variantei de numire a Consiliului de administratie al BNR de catre comisiile parlamentare. Astfel, PDSR, desi in opozitie, va ocupa, prin reprezentantul sau, pozitia numarul 2 in Banca Nationala, pe cea de prim-viceguvernator.
Activ si interesat, PDSR il sustine pe fostul ministru de Finante, Florin Georgescu, pentru functia de prim-viceguvernator al BNR si este decis la compromisuri cu PNTCD pentru a-l impune pe Georgescu in functie.
Daca in tabara PDSR apele sint limpezi, ele s-au tulburat deja in cea a coalitiei. Conform algoritmului, PNTCD si PD trebuie sa-si imparta patru locuri (din cele noua) ale Consiliului de Administratie. Numai ca presedintele PNTCD, Ion Diaconescu, vrea "vreo trei". Impasul va fi probabil depasit pentru ca, altfel, legea ar trebui sa se modifice din nou, actul normativ precizind clar numarul de membri ai CA al BNR.
Coloratura politica a noului Consiliu de Administratie va fi: PNTCD-2, PD-2, PDSR-2, PNL-1, UDMR-1, PRM-1. Functiile executive (cele cu greutate in CA) vor fi probabil impartite dupa cum urmeaza: guvernator (presedinte al Consiliului de Administratie)-PNTCD, prim-viceguvernator-PDSR, cele doua posturi de viceguvernator urmind sa fie atribuite PD si PNL.
Inceputul lunii iulie va gasi BNR cu un nou Consiliu de Administratie. Pina atunci, nu sint excluse surprize in privinta nominalizarilor si chiar a votului din Parlament. (Indira Crasnea-Mediafax)

Comentarii