De Business

Punem punctul pe știi

Perchezitii la ora 6 dimineata. Sunt vanate fonduri europene cheltuite ilegal

Subtitlu

luni, 01 octombrie 2012, 20:21
3 MIN
 Perchezitii la ora 6 dimineata. Sunt vanate fonduri europene cheltuite ilegal

Procurorii DNA au demarat un control la o importanta institutie ce se ocupa cu fonduri UE pentru agricultura. Verificarea a inceput cand nici nu se luminase de ziua. Directorul institutiei a fost chemat de acasa ca sa asiste la perchezitii. Procurorii au sigilat si au ridicat doua calculatoare de la sediul Centrului Regional de Dezvoltare Rurala si Pescuit. Unul era utilizat de o angajata de la departamentul de Achizitii, iar celalalt de o persoana de la departamentul de Plati. S-au facut si perchezitii si la domiciliile celor doi.

O importanta institutie care gestioneaza fondurile europene a fost verificata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi. Miercuri dimineata, cand nici nu se luminase bine afara, reprezentantii DNA au descins in sediul Centrului Regional de Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi. Procurorii au vizat activitatea unor salariati ai institutiei de la Departamentul Achizitii si Departamentul Plati.

Cine sunt cei vizati

Miercuri dimineata, la ora 6, doi procurori au trecut pragul institutiei care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene in intreaga Regiune N-E, inclusiv in Iasi. Acestia au sigilat si au ridicat o serie de calculatoare din institutie. „Au venit la 6 dimineata. Nu era nimeni la munca. L-au sunat si pe director si l-au chemat de acasa. I-au spus ca in calitate de conducator al institutiei, sa se prezinte in cel mai scurt timp la sediu, pentru ca se va demara o perchezitie la doi subalterni. La 8,30 dimineata controlul era finalizat, iar cele doua calculatoare ridicate. Nu au luat acte sau altceva“, a precizat o sursa din cadrul institutiei care a dorit sa-si pastreze anonimatul. Cei doi salariati vizati sunt Ovidiu Volf de la serviciul Plati si Alice Hornea de la Achizitii. „Au fost initial perchezitionati la domiciliu. Cred ca a fost o actiune care s-a derulat concomitent. Unii procurori au descins la domiciliul celor doi iar altii la sediu. Noi chiar nu stim ce anume cauta. Alice si Ovidiu sunt foarte speriati pentru ca ei sustin ca nu au gresit cu nimic. Nici ei nu stiu ce se intampla“, a daugat aceeasi sursa.

Directorul este in concediu

„Ziarul de Iasi“ a incercat sa obtina un punct de vedere oficial de la conducerea institutiei, dar Liviu Bulgaru, directorul general CRPDRP Iasi se afla in concediu incepand de ieri. Desi reporterii „Ziarului de Iasi“ l-au contactat telefonic in nenumarate randuri, acesta nu a raspuns la apelurile telefonice. Inlocuitorul sau, Doru Manolescu, seful serviciului de Plati nu a dorit sa comenteze in vreun fel situatia. „Nu va pot spune nimic. Va rog sa faceti o adresa oficiala catre sediul central“, ne-a indrumat Manolescu. Reporterii au incercat sa vorbeasca si cu cei doi angajati CRPDRP Iasi. Initial l-au contactat telefonic la serviciu pe Ovidiu Volf. Dupa ce s-au prezentat si i-au expus problema, Volf a tacut cu receptorul in mana cateva secunde bune si a inceput sa respire greu. La un moment dat a spus doar un simplu „multumesc“. Cand reporterii l-au intrebat daca cele intamplate sunt adevarate si daca le confirma acesta a spus: „Multumesc. Nu confirm. Multumesc“, dupa care a inchis telefonul. Colega sa, Alice Hornea, nu se afla ieri in institutie. „Nu este la munca. Este in concediu medical pentru ca o doare stomacul. Nu va putem da noi informatii in locul ei“, ne-a instiintat o colega de birou. Reporterii „Ziarului de Iasi“ au solicitat informatii si de la DNA Iasi dar reprezentantii institutiei nu au oferit niciun fel de comentariu pe aceasta tema.

In joc apare si o firma

Potrivit surselor noastre, in vizorul DNA se afla si o firma de consultanta agreata de CRPDRP Iasi prin intermediul careia s-au derulat mai multe proiecte cu fonduri europene. Neregulile par a fi legate de proiectele depuse pe Masura 322 privind renovarea si dezvoltarea satelor. Procurorii verifica proiectele depuse, firmele de consultanta, atribuirea si decontarea banilor nerambursabili. Suspiciunile par a fi legate de faptul ca doar anumite firme castigau licitatiile, s-au decontat bani pentru lucrari nerealizate, iar cele mai multe proiecte aprobate erau realizate de catre anumite firme de consultanta.

Comentarii