De Business

Punem punctul pe știi

Privatizarea ITA, un faliment premeditat

luni, 15 martie 2004, 00:00
6 MIN
 Privatizarea ITA, un faliment premeditat

De privatizarea ITA s-a ales praful. Cea mai mare parte a angajatilor au ramas pe drumuri. Cindva cea mai mare societate de transport din judet, firma ieseana mai are in patrimoniu doar o masina scoasa din uz, iar singura hala din cartierul Doi Baieti care i-a mai ramas este sechestrata si scoasa la vinzare de catre AVAB. In 2000, cind a fost privatizata ITA SA functionarii de atunci ai fostului FPS si cumparatorul „Ingerl Trading Romania” au jubilat . Au desfacut o sampanie si au ciocnit citeva cupe in cinstea evenimentului. Autoritatile locale, Finantele, Prefectura si Primaria au rasuflat si ele usurate. In sfirsit aparuse lumina de la capatul tunelului pentru firma ieseana, iar statul nu trebuia sa mai ridice un deget pentru ITA.
„Mai avem o masina”
„Mai avem o masina, dar nu este in stare de functionare. Nu va pot da insa mai multe amanunte. Pentru acesta sunati la Bucuresti, la administratorul firmei”, ne-a expediat diplomatic directoarea executiva a ITA, Catalina Cretu. Nici incercarile repetate de a sta de vorba cu Siefried Ingerl, administratorul firmei „Ingerl Trading Romania”, nu au fost incununate de succes. „Domnul director este plecat acum, spuneti-mi mie ce aveti sa ii comunicati. Lasati un numar de telefon unde puteti fi gasit si va va conctata dinsul”, ne-a explicat politicos un angajat al „Ingerl Trading Romania”. Bineinteles ca ne-a contactat nimeni.
Cind a fost preluata in anul 2000, societatea avea in dotare 121 de autovehicule din care 17 achizitionate in 1991, iar restul inainte de revolutie. Daca inainte de privatizare ITA avea un sediul in buricul tirgului, care acum apartine bancii SanPaolo Bank, fosta West Bank, in prezent angajatii ITA au un singur birou in una din cladirile „Autotransport” SA. Cind reporterii Ziarului de Iasi au trecut vineri pe la sediul firmei cinci angajati se ingramadeau in jurul unei mese pe care o imparteau cu directoarea executiva. Firma luminoasa care altadata arata clientilor puterea societatii iesene de transport este acum aruncata intr-un colt prafuit.
Statul a pierdut 9 miliarde lei
Daca in 2000 ITA nu avea nici un leu datorie la stat, dupa cum se arata chiar in actele semnate de functionarii fostului FPS si reprezentantii ITA, acum firma ieseana are datorii totale la stat de 11 miliarde de lei. In plus, fostele masini si hale ale ITA sint scoase la vinzare de catre AVAB. De pe urma acestei privatizari a avut de cistigat doar o singura parte: cumparatorul „Ingerl Trading Romania”. In schimb, statul a pierdut cel putin 9 miliarde de lei, daca nu punem la socoteala datoriile societatii catre fisc, somaj, sanatate ori pensii.
Mai exact, in februarie 2000 „Ingerl Trading” a cumparat de la fostul FPS, 82% din capitalul social al ITA pentru suma de 1,084 miliarde de lei, adica 50.000 de dolari la vremea respectiva. In acesti bani intrau cele 121 de autovehicule, o cladire in cartierul Tatarasi, in Doi Baieti, si una in Tirgul Frumos, mai exact imobilul Autogarii. In momentul intocmirii notei de privatizare societatea nu avea titlul de proprietate pentru terenurile de sub activele firmeie iesene. Dupa prevederile aceluiasi act, dupa ce se obtineau titlurile de proprietate fostul FPS urma sa mareasca capitalul social al ITA cu valoarea terenurilor, iar diferenta de actiuni rezultata in urma acestei operatiuni urma sa fie vinduta tot firmei „Ingerl Trading”. Pretul unei actiuni rezultata ca urmare a majorarii de capital era stabilita la 5.000 de lei, conform primului contract de privatizare incheiat intre fostul FPS si cumparator.
Terenuri subevaluate
Ulterior, in primavara lui 2000, FPS intra in posesia titlurilor de proprietate a terenurilor pe care le evalueaza la 600 de milioane de lei si majoreaza capitalul social al ITA SA cu aceasta valoare. In luna iulie 2000, dupa majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor (n.r.-12.000 metri patrati in Doi Baieti, 1,6 hectare in Hirlau, 7.000 mp in Tirgul Frumos si 4.183 mp pe strada Aurel Vlaicu, fosta Coloana A.C.E.M.), ceea ce insemna 8,92% din capitalul social, statul vinde actiunile catre „Ingerl Trading” cu numai 135 de milioane de lei. In total, aceasta insemna 1,1 miliarde de lei, adica 57.000 de dolari la cursul din acea vreme.
In realitate, conform unei expertize efectuate in anul 1999, inainte de privatizare, la cererea ITA SA, de catre societatea „Interconsul” din Bucuresti, valoarea de piata a terenurilor se ridica la acea vreme la 3,7 miliarde de lei.
Active vindute unul cite unul
Apoi, printr-o banala smecherie, terenurile si activele au fost trecute din patrimoniul ITA in cel al „Ingerl Trading Romania”, ca aport in natura la capitalul social al „Ingerl” din partea societatii ITA. Dupa aceasta miscare toate activele au fost vindute.
Astfel, terenul din Doi Baieti a fost instrainat cu 200.000 de euro, cel din Tirgul Frumos plus Autogara de acolo cu 56.000 de euro, iar cel din Hirlau cu 20.000 de euro, ceea ce inseamna un total de 276.000 de euro, adica 11 miliarde de lei. Deci, ceea ce a cumparat cu 57.000 de dolari, ceea ce acum reprezinta 1,8 miliarde de lei a vindut ulterior cu 11 miliarde de lei.
Statul a iesit in paguba de pe urma acestei miscari cu cel putin 9 miliarde de lei. In plus, angajatii au ramas pe drumuri, ITA fiind practic la un pas de faliment. In urma datoriilor la stat acumulate dupa privatizare, autovehiculele au fost sechestrate de AVAB, care a vindut o mare parte din ele. Anunturile de vinzare continua si in prezent.
Bilantul ITA arata acum ca al unui SRL de apartament
La sfirsitul anului 1999, conform bilantului depus la Rasdaq, ITA SA Iasi avea o cifra de afaceri de 10,1 miliarde de lei si inregistra piederi de 9 miliarde de lei. Atunci in unitatea ieseana lucrau 103 persoane. Conform ultimului bilant depus la Rasdaq, la jumatatea anului trecut, firma ieseana avea o cifra de afaceri de 1,69 miliarde de lei, practic tot atit de mult cit si a unui SRL de apartament. Pierderile inregistrate la 31 iunie 2003 se ridicau la 371 de milioane de lei. Conform aceluiasi document, la sfisitul lunii iunie 2003 la ITA mai lucrau 21 de persoane.
Procurorii PNA nu stiu cum a fost solutionat dosarul ITA
Un activ al firmei, cel de la asa-numita Coloana A.C.E.M., din Aurel Vlaicu nr. 77, format dintr-o cladire, este vindut in 1999 de catre ITA societatii „Hoffer Impex”. Cum la aceea vreme ITA nu detinea titlul de proprietate a terenului s-a angajat prin contractul incheiat cu acesta ca in momentul obtinerii sa il vinda tot societatii „Hoffer Impex”.
Ulterior, in momentul obtinerii titlului de proprietate terenul este gajat de catre directorul ITA de atunci, Mihai Canianopol, in favoarea „Ingerl Trading”, cu toate ca nu putea face acest lucru atita timp cit activul trebuia vindut firmei „Hoffer”. In aceasta situatie „Hoffer” actioneaza in judecata firma ITA si cistiga la Curtea Suprema de Justitie, care hotaraste ca terenul respectiv sa-i fie vindut reclamantului cu 3,40 dolari pe metru patrat. Acest lucru nu se intimpla deoarece, intre timp, terenul respectiv intrase in proprietatea „Ingerl Trading”, ca aport de capital din partea ITA SA.
„Hoffer” actioneaza in acest caz „Ingerl” in judecata si face totodata plingere impotriva lui Mihai Canianopol la Parchet. Cu toate ca referatul intocmit la cererea procurorului de catre Serviciul Cercetarii Penale de pe linga Politia Iasi recomanda inceperea urmarii impotriva lui Canianopol, procurorii au clasat acest dosar si fostul director ITA a scapat cu fata curata. „Hoffer” a cistigat la prima instanta, dar „Ingerl” a facut recurs, asa ca procesul se afla in prezent pe masa Tribunalului.
In 2002, impotriva fostului director al ITA a fost facuta plingere la Parchetul National Anticoruptie de catre Gheorghe Neamtu, actionar si fost lider de sindicat la societatea iesena. Acesta cerea efectuarea unei anchete ITA, considerind ca privatizarea s-a facut fraudulos, statul fiind prejudiciat cu miliarde de lei.
Neamtu a primit de atunci doar un singur raspuns de la PNA, printr-o adresa din 19 decembrie 2002, prin care era anuntat ca dosarul a fost inaintat spre cercetare la PNA Iasi. De atunci insa nu a mai primit nici un semn. Nici procurorii PNA Iasi nu isi mai amintesc prea multe despre acest dosar. „A fost inregistrat la noi dosarul privitor la ITA. Nu stiu acum daca l-au solutionat procurorii de la PNA sau s-a declinat competenta in favoarea altui Parchet”, ne-a declarat Corneliu Gheorghita, procuror desemnat la Iasi al PNA Bucuresti. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii