De Business

Punem punctul pe știi

Scaderi pe toata linia la pretul caselor

duminică, 10 mai 2009, 17:38
4 MIN
 Scaderi pe toata linia la pretul caselor

Preturile apartamentelor din Iasi au ajuns aproape de nivelul celor din urma cu trei ani. Potrivit datelor oferite de agentiile imobiliare locale, locuintele amplasate in blocurile vechi sint mai ieftine in prezent cu citeva zeci de procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, unele firme de profil apreciind ca scaderea este de 20%, altele ajungind la descresteri chiar de 40% pentru acelasi tip de imobil.

Daca in aprilie-mai 2009 o garsoniera confort I, in Tatarasi din zona Flora se vindea cu 32-35.000 euro, acum aceasta se tranzactioneaza cu cel mult 18-21.000 euro, sustin reprezentantii agentiilor de turism. La patru camere in Pacurari, linga bulevard, preturile de anul trecut se situau intre 90-100.000 euro, iar in prezent pentru aceeasi suprafata vinduta la benzanaria OMV a fost la 61.500 euro, dupa cum au exemplificat aceeasi sursa.

Trebuie precizat faptul ca, in spatele acestor tranzactii se afla persoane cu diverse nevoi financiare, cei care au avut nevoie urgenta de bani fiind dispusi sa lase ceva mai mult din pret. In schimb, deprecierea leului de la 3,7 lei pentru un euro cit era in medie anul trecut, la 4,2 lei in prezent aproape ca se compenseaza cu valoarea scaderii preturilor. Doar persoanele care au avut bani pregatiti in euro au iesit in avantaj din aceasta ecuatie.

"Piata imobiliara va fi in continuare afectata de lipsa cumparatorilor solvabili, in contextul in care principalele surse de cash si finantare au disparut. Problema mare este ca principala sursa interna de finantare – creditul – a disparut ca si notiune reala, bancile preferind ca si debitor si partener statul, pe considerentul ca acesta este intotdeauna solvabil si eliminind practic din schemele de finantare persoanele fizice si juridice", a declarat Lucian Ailenei, asociat la agentia imobiliara ALM-Development.

Nu vom mai vedea cresteri ca in anii trecuti

Acesta a adaugat ca, iesenii care au bani lichizi prefera sa ii tina la banca pentru a obtine profit, decit sa investeasca in blocuri de locuinte. „Totodata, dobinzile mari practicate la depozitele bancare, in valuta sau lei, corelate cu siguranta certa a sistemului bancar, transforma investitiile in piata imobiliara intr-un plasament cu grad mare de risc si cu un randament necompetitiv cu cel bancar, eliminindu-se astfel apetitul investitional", a apreciat Ailenei. Dupa cum apreciaza jucatorii imobiliari locali, costurile cu care vor putea fi cumparate apartamentele in blocurile gata construite, in perioada urmatoare, nu vor inregistra cresteri semnificative, ele mentinindu-se la nivelul actual.

"Preturile depind de sistemul bancar si de deblocarea creditelor imobiliare. In momentul de fata am ajuns la pragul de jos al valorilor imobiliare. Este posibil ca preturile sa mai creasca, dar nu atit de mult ca in anii trecuti", a opinat Eliza Neamtu, consilier de vinzari in cadrul agentiei imobiliare Fidelia Casa.

"Ziarul de Iasi" va prezinta un tabel (in galeria multimedia) preturile medii cu care se vind si se cumpara actualmente locuintele cu o camera, doua sau trei camere in diferite cartiere ale orasului, precum Pacurari, Copou, Independentei, Nicolina, Alexandru cel Bun si Tatarasi, in functie de preturile avansate de companiile de profil.

Preturi neschimbate la apartamentele noi

Daca in cazul apartamentelor vechi proprietarii s-au aratat dispusi sa scada preturile in comparatie cu anul trecut, dezvoltatorii ansamblurilor imobiliare noi sustin ca nici nu vor sa auda de asa ceva.

"In cazul imobilelor noi nu prea au scazut preturile. S-au pastrat cele de anul trecut. Singura modalitate vizeaza doar sistemul ceva mai lejer de contractare, in sensul ca dupa plata avansului cumparatorul se poate muta in apartament, avind o perioada de un an jumatate pentru a face rost de restul de bani. Sumele platite in acest interval de timp, in medie de 300 de euro pe luna, in functie de valoarea contractului, vor fi scazute ulterior din total", a specificat Paul Tehutu, reprezentantul agentiei imobiliare Interimobiliare care intermediaza vinzari in proiecte precum Green Park, Copou Bellevue, Tudor Residence si altele.

"O parte din dezvoltatori au introdus pe piata un sistem de contractare fara credit bancar, cu rate direct la ei, doar pe baza de buletin si pentru care se gireaza cu locuinta. O astfel de modalitate se practica la ansamblul imobiliar de sase blocuri compuse din parter si doua etaje, care se contruieste in zona Bucium-Visani, in spatele restaurantului Onyx, si care este dotat cu toate utilitatile. Aici, se percepe un avans de 4.000 euro, restul banilor fiind platiti in rate de 180 euro pe o perioada de 30 ani la un apartament cu o camera de 36 metri patrati utili, respectiv de 350 euro pe luna, timp de 30 de ani, la trei camere de 84 metri patrati utili", a exemplificat Tehutu.

Comentarii