De Business

Punem punctul pe știi

Subventiile agricole se imbraca in haine noi

marți, 17 ianuarie 2006, 00:00
3 MIN
 Subventiile agricole se imbraca in haine noi

Subventiile acordate producatorilor agricoli si celor din zootehnie au intrat pe „fagasul european“. Prin noua Hotarire de Guvern, privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii, Executivul incearca sa alinieze legislatia la cea europeana. Banii veniti de la Guvern sub forma de subventii vor ajunge doar la acei producatori agricoli care sint inscrisi in registrul fermelor sau a caror animale sint identififcate. „Aceste schimbari au drept scop liberalizarea pietei si a preturilor. Guvernul va sustine acele produse deficitare sau de importanta nationala“, ne-a declarat Neculai Olariu, director executiv adjunct la Directia Agricola Iasi. Nu se vor numi subventii, ci „plati directe“. Nu se vor mai acorda tuturor agricultorilor sau zootehnistilor, ci numai celor care sint inscrisi in registrul fermelor. Nu vor mai fi subventionate toate produsele agricole, ci numai acele produse de importanta nationala, prezentate intr-o anexa a Hotaririi de Guvern. Iar prevederile noului act legislativ, publicat in Monitorul oficial din 10 ianuarie 2006, prevad si cuantumul fiecarei „plati directe“. In domeniul productiei vegetale, spijinul acordat agricultorilor va fi pentru culturile de soia nemodificata genetic, sfecla de zahar, plante tehnice (in, cinepa, tutun), orez, hamei, legume de orice fel cultivate in cimp, sera sau solarii, vita de vie nobila, plantatii de pomi fructiferi si pepieniere pentru materialul de plantat in viticultura si pomicultura. „Nu se mai sustin deloc culturile de porumb, griu, orz, orzoaica, floarea soarelui, mazare, fasole. Aceste culturi nu se mai sustin deoarece constituie, integral sau partial, surse de furaje pentru zoothnie“, ne-a explicat directorul Olariu.
Care sint conditiile pentru crescatorii de animale?
In primele doua luni ale anului va functiona acelasi sistem de subventie a zootheniei ca si cel din 2005. „De la 1 martie, insa, se vor acorda subventii producatorilor agricoli care detin vaci de lapte individualizate in sistemul national, adica acele bovine care au fost marcate conform legislatiei in vigoare. Acelasi lucru este valabil si pentru crescatorii de porci. Subventia va fi acordata celor care abatorizeaza porcii in unitati conforme cu normele europene si care clasifica carcasele“, ne-a spus Neculai Olariu. Valoarea subventiei pentru vacile de lapte este cuprinsa intre 100 si 300 RON (1 milion pina la 3 milioane de lei vechi). Pentru porci, valoarea subventiei este 100 si 140 RON. Subventii se acorda si crescatorilor de capre sau oi care detin minim 10 capre, respectiv 50 de oi, fiecare animal trebuind sa fie individualizat, adica marcat. Incepind cu 1 martie, subventia acordata crescatorilor de pasari, care livreaza pui abatoarelor autorizate, va fi conditionata de intocmirea si implementarea programului cadru privind normele de biosecuritate in unitatile respective. Hotarirea de Guvern prevede si celelalte subventii acordate producatorilor agricoli.
Banii vor fi acordati direct producatorilor
Conform actului normativ, acordarea subventiilor de la bugetul de stat se va face pe baza cererii scrise a detinatorului de animale catre sucursala judeteana a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agicultura. Cererile pot fi depuse si de reprezentantii formelor asociative constituite la nivel local. Cererea trebui insotita de documente justificative. „Acordarea subventiilor de la bugetul de stat se face in ordinea depunerii cererilor, pina la utilizarea in intregime a fondului alocat prezentei hotariri“, se arata in actul normativ. Cererile vor fi centralizate la nivelul sucursalei judetene si trimise Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Agentia, la rindul ei, va transmite situatia la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. In baza acestor acte, ministerul va solicita deschiderea creditelor bugetare pentru acordarea de plati directe. Banii vor fi virati direct producatorului agricol in trezoreriile judetene pentru persoane juridice, respectiv in contul bancar sau CEC pentru persoanele fizice. (Vasile MIRON)

Comentarii