De Business

Punem punctul pe știi

Vinatoarea de oameni

duminică, 06 august 2006, 18:56
4 MIN
 Vinatoarea de oameni

Balanta a inceput sa incline serios pe piata fortei de munca din Iasi. Tot mai multi angajatori se pling ca gasesc greu oameni calificati. De partea cealalta a baricadei, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca declara ca patronii cer prea mult de la un angajat si ofera prea putin. Reprezentantii firmelor de recrutare au o pozitie ceva mai nuantata. Acestia considera ca ambele parti trebuie sa mai lase din pretentii. S-a ajuns la aceasta situatie, dupa cum ne-au explicat sefii mai multor firme de recrutare din cauza migratiei fortei de munca calificate in afara tarii, proastei pregatiri practice a tinerilor absolventi si a dezvoltarii rapide a unor sectoare ce i-a luat oarecum pe nepregatite pe patroni. Domeniile in care specialistii se gasesc foarte greu sint: constructiile, ingineria, IT&C, sistemul bancar si administrarea firmelor.
De la un anumit nivel salariul conteaza mai putin
„In acest moment, foarte dificil de gasit sint specialistii in resurse umane, sectorul IT, finance/accounting, ingineri constructori, mai ales daca peste aceste calificari de baza se adauga si alte cerinte, precum limbi straine, altele in afara de engleza si franceza. Majoritatea celor buni fie sint plecati, fie stau foarte bine pe pozitii. Cind este vorba insa de conditii de a calatori in tara sau in strainatate in interes de serviciu, cei mai multi dau inapoi“, sustine Ruxandra Ciulu, branch manager la firma de recrutare forta de munca Adecco din Iasi. Un domeniu in care se simte un oarecare dezechilibru este si cel bancar. Daca pina in urma cu doi-trei ani angajarea intr-o banca era foarte dificila, acum a devenit ceva mai facila. Patrunderea pe piata a unor banci noi si extinderea retelelor a celor deja prezente au condus la cresterea cererii de forta de munca in domeniu. Aceasta a condus si la cresterea pretentiilor candidatilor, care au in prezent de ales dintre mai multe oferte. „Spre exemplu, in cazul candidatilor care se incadreaza pe un post de entry level (n.r.-primul nivel intr-o firma) in domeniu bancar sau de middle management (n.r.-nivel de mijloc), salariul este principalul criteriu de care acestia tin cont“, a explicat Camelia Birzanu, executive recruitment la Brainer Consulting Iasi. In schimb, daca vorbim despre o persoana care deja cistiga peste 1.000 de euro pe luna, salariul conteaza mai putin, important fiind firma, postul pe care il va ocupa, sa aiba telefon si masina de serviciu si acces la locuri exclusive unde se poate intilni cu alti oameni. „In general, cu cit creste salariul, cu atit devin mai importante avantajele extrasalariale: prestigiul companiei, programele de training, perspectivele de dezvoltare ale companiei pe termen lung“, a subliniat sefa Brainer Consulting.
Tinerii absolventi nu stiu sa se autoevalueze
Dezechilibrul dintre cererea angajatorilor si oferta de forta de munca a candidatilor este dat, dupa cum apreciaza managerii firmelor de recrutare, de pretentiile prea ridicate ale celor dintii asociat cu slaba calificare a celor din urma. „De exemplu, un patron care solicita un economist cu experienta si studii superioare in domeniu, caruia sa-i ofere doar sapte milioane lei vechi salariu, va gasi foarte greu un om bun in aceste conditii. Solutia ar fi sa mai pluseze la salariu sau sa mai taie din atributii“, a exemplificat Daniel Bradatan, manager la firma de recrutare Atest din Iasi. Pe de alta parte, firmele de recrutare sustin ca, in foarte multe cazuri, candidatii aflati in cautarea unui loc de munca nu-si gasesc de lucru deoarece pun conditii de salarizare mult peste nivelul lor real. „Proaspetii absolventi de facultate au cele mai mari probleme la angajare. Nu stiu sa se autoevalueze. Abia iesiti de pe bancile scolii, acestia cer salarii de inceput de cel putin zece milioane. Ori, cei mai multi patroni nu au nevoie de un dosar plin cu diplome, ci solicita experienta, macar voluntariat in timpul facultatii“, a remarcat Ciulu. Pentru a lua un specialist de la o firma si a-l duce la o alta, firmele de recrutare sustin ca noul patron trebuie sa pluseze, in primul rind, la salariu cel putin 20 de procente. „Pentru pozitiile de middle, motivatia salariala trebuie sa cuprinda un plus de 20%. Pentru top management, aceasta sare de 50% si ajunge chiar la 100%“, a mentionat Dana Duca, human resource la Atest Iasi.
O multinationala atrage mai usor candidatii
Unii dintre angajatorii ieseni se pare ca au gasit insa metode de a-si tine oamenii de valoare in propria firma. Pachetul salarial oferit trebuie sa fie macar la jumatate fata de cel din occident. „Cei care pleaca in masa vara sint muncitorii. Insa acestia revin de cele mai multe ori in toamna. In schimb, inginerii cei mai buni ramin deoarece le oferim salarii motivante de 800-1.000 de euro“, a precizat Radu Botez, directorul firmei iesene de constructii Construct Design. Inginerii constructorii aleg sa ramina in tara deoarece in afara si-ar gasi foarte greu posturi potrivit calificarii si pregatirii lor. Pe linga pachetul salarial, foarte important pentru angajatul care vrea sa plece spre un alt job este si renumele firmei angajatoare. „Este foarte, foarte greu sa gasesti si sa aduci un specialist intr-o firma. Conteaza nu doar salariul, ci si brand-ul societatii. Una este un salariu oferit de un SRL si alta este acelasi salariu oferit de o companie multinationala“, considera Ruxandra Crisan, PR manager la grupul de firme Conex.

Comentarii