Corect Birocratic

luni, 18 ianuarie 1999, 00:00
3 MIN
 Corect Birocratic

Oricit veti cauta prin sondajele de opinie, nu veti gasi ceva care sa ateste ca birocratia este gasita vinovata de criza din Romania. Vinovati sint presedintele, guvernul, institutiile internationale sau mafia interna. Inseamna asta ca romanii sint multumiti de functionarea aparatului birocratic, ca s-au indragostit iremediabil de functionarul autohton? E de la sine inteles ca nu. Atunci ramine sa credem ca amnezia (sau eufemismul) subiectilor este efectul pervers al constiintei ca birocratia nu ar trebui sa fie atit de importanta pe cit este. Bunul simt spune ca un individ destept, sanatos si descurcaret nu ar trebui sa aiba probleme in confruntarea cu un functionar. Si totusi are.
Va veni vremea in care va trebui sa se admita ca a avea de-a face cu birocratia este un lucru la fel de serios ca alergatul pentru maraton sau ca examenul de admitere la facultate. Nu oricine ii poate face fata. Ai nevoie de timp berechet, bani doldora si nervi de otel. Realismul trebuie sa-ti marcheze actiunile. Trebuie sa te astepti, de pilda, ca treburile pe care le preconizai a le termina in jumatate de zi se vor intinde pe parcursul mai multor saptamini. Cind pleci la drum trebuie sa iei cu tine toate, dar absolut toate actele care poarta numele tau, al sotiei, unchiului si strabunicului. Trebuie sa ai in buzunar cit mai multi bani si sa nu-ti programezi nimic altceva pentru acea zi si pentru urmatoarele. Nu conteaza ca luni ai ratat programul de doua ore al ghiseului acela vital pentru tine. Poti reveni miercuri, cind ghiseul este din nou deschis pentru doua ore. Iar daca stai la coada si tot nu prinzi rind, ai o ultima sansa vineri, evident, tot doua ore. Nu ai de ce sa te miri ca functionarul te tutuieste si ca devine irascibil pina la violenta cind il iei la intrebari. E vina lui ca tu nu ai toate actele la tine? Daca faceai bine si citeai lista de linga ghiseu, pe cea complementara de la etajul doi si foaia lipita pe usa, nu ai fi gresit! De ce ar fi obligat el sa suporte efectele oboselii si nervozitatii tale? E si el om cu familie care cistiga o bucata de piine.
Curind, relatia cu birocratia devine obsesie, te ambitioneaza. Te simti slab si te intrebi incrincenat: cum, nu pot eu sa ma descurc cu niste hirtoage si cu niste neispraviti de functionari? Afli, astfel, ca birocratia are virtuti emulative. Iti doresti din tot sufletul sa fii mai bun, mai eficient si urmaresti cu toata energia sa-i devansezi pe nefericitii care au luat acelasi drum ca tine. Dupa luni de antrenament, de strunire a nervilor si educatie a spiritului, ajungi sa ai Experienta, sa fii in stare sa te comporti Corect Birocratic. Te vei numara si tu printre descurcaretii domeniului, vei cunoaste scurtaturile si cele mai rafinate tehnici de lubrefiere. Ti se va parea normal sa fetisizezi o stampila, un formular sau o chitanta pe care le tezaurizezi alaturi de lucrurile cele mai dragi tie. Filosofia de viata iti este: sa nu zici hop pina nu ai sarit. Te uiti cu dispret la naivii care pleaca dezarmati la drum, asemeni tie in vremuri pe care doresti sa le uiti. Vei vedea apoi ca nu toti functionarii sint indolenti si inflexibili. Poti profita de tinarul geluit ce amesteca vulgata administrativa cu expresii de maidan, spunindu-i ca esti din acelasi cartier cu el. De la tinara machiata strident si cu dinti de plastic poti obtine ce vrei spunindu-i ca arata "beton". Poti negocia si cu grasutul chelios, lipsit de rautate, dar repezit, aratindu-i ca nu te grabesti. Gospodina emancipata devine imediat sfatoasa daca primeste un bacsis, cit de mic. Cu acritura slabanoaga, gen fara pasiuni, fara familie, nu ai nici o sansa – totul o lasa rece. Ceva mai mult noroc ai putea avea cu matahala in miinile careia hirtiile par ceva atit de fragil, dindu-te respectuos, descurcaret si dintr-o bucata, asa cum e si fii-su. Eforturile iti vor fi rasplatite: curind, vei deveni unul de-al lor, ii vei cunoaste si intelege. Si vei spune ca ceea ce ti se intimpla nu este un cosmar absurd, ci un vis frumos, cu eroi de poveste. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii