Curiozitati electorale

luni, 11 mai 2009, 20:06
2 MIN
 Curiozitati electorale

Sondajele din preajma campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare nu spun mare lucru. Raportul de forte rezultat in urma scrutinului din toamna pare a se fi pastrat in mare masura si dupa cinci luni de noua guvernare, in pofida crizei care-i enerveaza pe romani.

Potrivit Insomar, de pilda, PSD si PD-L ramin primele in preferintele romanilor, fiecare cu circa 31%. Ele sint urmarite, la mare distanta, de PNL, creditat cu numai 18% dintre intentiile de vot. O schimbare consemnam doar in ceea ce priveste revenirea PRM peste pragul de 5%, datorata, probabil, cooptarii pe listele partidului lui C.V. Tudor a lui Gigi Becali. Curios pare si sprijinul alegatorilor romani pentru un candidat independent, dar pentru ca vorbim chiar de fata sefului statului, Elena Basescu, apar destule explicatii pentru aceasta indubitabila simpatie electorala.

Dar daca pe tara nu s-a schimbat mai nimic, tot asa or sta lucrurile si in teritoriu? Un caz foarte interesant este reprezentat tocmai de judetul Iasi. Alegerile de anul trecut, atit cele locale cit si cele parlamentare, au facut din PSD, PD-L si PNL trei partide de forte aproximativ egale. S-o fi pastrat aceasta egalitate? Reamintim ca, in judet, cele trei partide au, fiecare, cam acelasi numar de primari, iar in Parlament pesedistii au trimis doi senatori si cinci deputati, pedelistii – doi senatori si patru deputati, in timp ce liberalii, un senator si trei deputati. Dar PNL a fost cit pe ce sa aiba doi senatori, pesedistul Sorin Lazar cistigind la mustata si mai degraba nemeritat mandatul in defavoarea liberalului Radu Terinte.

Alegerile de peste o luna sint importante deoarece reprezinta primul test electoral veritabil din 2009 pentru cele trei mari partide. Vor conta scorul obtinut, prezenta la vot, precum si geografia votului. Dupa alegerile din toamna lui 2008, in judetul Iasi, PSD domina electoral mediul rural, in timp ce pedelistii controlau tot electoral, gratie succesului de la parlamentare, municipiul Iasi. La rindul lor, liberalii stateau foarte bine la tara si foarte prost la oras. Ce s-a schimbat? In ce masura nepotrivita alianta PD-L – PSD a modificat preferintele iesenilor? Ori cit de mult le-o fi priit liberalilor neasteptata opozitie?

Desi alegerile europarlamentare solicita de la fiecare partid o lista nationala de candidati, nu trebuie uitat faptul ca votul uninominal de anul trecut a remodelat profilul electoral al Romaniei. Asadar, vor fi extraordinar de utile, in perspectiva viitoarelor infruntari electorale, nu doar rezultatele partidelor pe judet, ci si cele de pe colegiile electorale. Rezultatele obtinute pe colegii vor da seama si de cit de bine si-au facut datoria parlamentarii "uninominali". In toamna, unii au cerut votul iesenilor promitindu-le proiecte minunate si investitii de milioane de euro, dupa care nici nu au mai trecut prin zona respectiva. Ce scor va obtine acolo partidul din care fac parte acesti politicieni mincinosi?

Comentarii