Dezmat pe bani publici

joi, 03 iulie 2008, 21:09
3 MIN
 Dezmat pe bani publici

In urma cu doua luni, "Ziarul de Iasi" atragea atentia asupra unui fapt greu de crezut ca s-ar putea petrece intr-o primarie din secolul XXI. Primarul Gheorghe Nichita anunta ca se vor aloca in jur de 12 milioane de lei pentru manifestarile din cadrul "Programului Iasi-600", insa functionarii municipalitatii nu erau in stare sa ofere un buget detaliat pentru cheltuieli care depaseau 3 milioane de euro! Aceasta lipsa de transparenta fata de banul public era uluitoare.

Apoi, timp de doua luni, angajatii Primariei s-au chinuit sa "produca" un buget, pe care "Ziarul de Iasi" il prezinta iesenilor. Prima impresie la urmarirea liniilor de cheltuieli trezeste pe alocuri sentimente de revolta, dind impresia unui festin pe bani publici. O masa uriasa, in jurul careia stau acoliti ce se infrupta din milioanele aruncate la intimplare pe tot soiul de platouri stralucitoare, dezmatul fiind acompaniat de lautari care au adus succesul in alegeri al "nasului" cel mare. De altfel, de la lansarea acestui "program", am primit numeroase mesaje la redactie prin care cititorii isi aratau dezamagirea fata de diferite actiuni asa-zis "culturale". Mai trebuie spus ca, de la inceput, cind bugetele actiunilor nu erau cunoscute de ieseni, "programul" a fost sub semnul improvizatiei. Multe din evenimentele importante ce au fost incluse de Nichita in "Iasi-600" sint de ani buni in calendarul cultural iesean.

Trecind peste prima impresie, sa incercam sa intram si in citeva "detalii" financiare, printr-o comparatie cu un oras de acelasi calibru cu al nostru. In anul 2008, municipiul Cluj are alocat un buget pentru activitati "culturale si de recreere" de 43 milioane de lei, din care numai la linia "Intretinere gradini publice, parcuri, zone verzi" sint distribuite 35 de milioane, adica cea mai mare parte din suma. Municipalitatea noastra a pregatit pentru aceleasi activitati o suma de 40 de milioane, din care 17 se duc spre "spatii verzi".

Dupa cum am vazut, o mare parte din restul de bani se vor indrepta spre "Iasi-600". Ne permitem asa ceva? Mai ales ca, atentie: Clujul are estimate venituri proprii de 648 de milioane de lei, iar Iasul – 304 milioane. Adica din impozite si taxe, Primaria noastra nu stringe nici jumatate din cit aduna ardelenii. Din aceasta comparatie s-ar putea crede ca orasul nostru respira cultura prin toate institutiile sale, iar in Cluj numai gradinile sint la inaltime. Din pacate, cultura in Iasi se pare ca inseamna spectacole cu tot soiul de trupe de mina a doua sau de care nu au auzit decit "intermediarii" Primariei, concertele gratuite fiind sustinute pe dupa blocuri, tiparirea unor albume de care nu stie si nu va mai sti nimeni peste citiva ani (in afara de cei care au emis facturile) etc.

Peste un milion de euro se toaca marunt numai de "Sarbatorile Iasului", circul pe piine atingind paroxismul. Atunci, in octombrie, va fi o etapa importanta a dezmatului, cind, dupa festivalurile micilor, berii, dansurilor populare si ale tuturor genurilor de muzica (ca doar s-au trimis, in acest sens, vreo doua sute de email-uri la Primarie), orasul se va lumina ca ziua la focurile de artificii ce vor arde ultimii banuti din milionul de euro pregatit. Si, la lumina "trasoarelor", iesenii isi vor vedea institutiile culturale care stau sa cada de mai multi ani: Teatrul, Filarmonica, Palatul Culturii. Tot in schele si in parasire le vor vedea si in noaptea de Revelion, cind angajatii primarului Nichita vor termina toate milioanele de euro "culturale" puse deoparte pentru acest an. Iar acolitii lor isi vor freca miinile: "Iasi-601" bate la usa.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii