Experimentul Isarescu

luni, 25 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Experimentul Isarescu

Cei 12 co-presedinti ai CDR 2000 pot sta de acum incolo linistiti: Mugur Isarescu a anuntat oficial ca va candida, e drept, ca independent, la alegerile prezidentiale din toamna acestui an. "Voi candida ca independent si voi fi sprijinit de toti cei care doresc sa faca acest lucru". Atit a catadicsit sa spuna ieri premierul despre candidatura sa.
Declaratia atit de seaca a lui Mugur Isarescu nu constituie insa o surpriza. Consilierul sau, Adrian Vasilescu, de altfel singurul autorizat de premier sa vorbeasca in public despre candidatura sa, a spus nu demult ca lansarea sefului sau in campanie va fi lipsita de explozii de artificii, de declaratii zgomotoase, turnee de lucru sau alte accesorii electorale. Pe ce se bazeaza, totusi, premierul?
Foarte probabil ca Mugur Isarescu a luat mai mult in calcul cresterea economica si, implicit, indexarile de pensii sau salarii ce se pot face decit jocurile de artificii si gargara din campanie. Indexarile au si fost deja anuntate: o indexare cu 50 la suta a pensiilor de agricultori care sint sub 230.000 de lei, o indexare generala a pensiilor cu 9 la suta, plus alte indexari, mergind pina la 30 la suta, ale salariilor bugetarilor. Premierului pare sa-i fi scapat insa cel putin doua amanunte. Pe de o parte, faptul ca, la nivelul mare de saracie a unei bune parti a electoratului, doar o indexare cu trei cifre s-ar mai putea face simtita si electoral. Pe de alta parte, experienta anilor anteriori a aratat ca intr-un fel se vad aceste indexari din birourile Palatului Victoria si in cu totul alt fel din casa saracului. Fapt oarecum dovedit si de alegerile din 1996, cind generoasele indexari ale guvernului Vacaroiu n-au mai putut reabilita PDSR si pe Ion Iliescu. Trebuie totusi remarcata deosebirea dintre indexarile de acum, facute cu bani adevarati, din crestere economica sau din imprumuturi, si cele de atunci, facute din bani scosi de sub tiparnita, adica fara acoperire si generatori de inflatie.
Nu este insa exclus ca Mugur Isarescu sa-si fi facut si alte calcule. Nimeni nu poate afirma transant ca, in Romania, o campanie electorala discreta ar displacea alegatorilor. Partidele politice, parlamentul, declaratiile sforaitoare si toptanul de promisiuni ale multor politicieni au ajuns tuturor pina la git. Nimeni nu mai da doi bani pe o promisiune electorala. In aceste conditii, discretia poate fi o dovada de seriozitate.
In sfirsit, in eventualitatea ca Mugur Isarescu spera sa atraga alegatorii marginali din categoria captiva a lui Ion Iliescu, o campanie zgomotoasa oricum nu i-ar folosi la nimic. Sondajele au aratat ca alegatorii inclinati sa voteze PDSR sint, in mare parte, insensibili la evenimente politice, multi dintre acestia fiind chiar lipsiti de accesul la informatia politica.
Singurul risc pe care Isarescu si staful sau si-l asuma in mod sigur, prin aceasta campanie discreta, este cel care ar putea veni de la principalul sau competitor pentru locul II in cursa pentru Cotroceni: Theodor Stolojan. Este adevarat ca liberalii actuali sint la prima lor campanie generala pe cont propriu, insa modul in care s-au comportat la locale arata ca nu experienta este cea care le lipseste. Nu este exclusa, asadar, o mobilizare exemplara a PNL in favoarea candidatului lor. Nu in ultimul rind, Isarescu are handicapul ca este sprijinit de PNTCD, partidul cu ale carui miini s-au scos din foc aproape toate castanele fierbinti ale guvernarii actuale.
Orice calcul facut acum poate fi insa usor contrazis de evenimente ulterioare. Modul in care se va vota in acest an scapa din cadrele de pina acum, fiind cu atit mai greu de facut pronosticuri sau analize. Un lucru este insa cert: discretia cu care vrea candidatul independent Mugur Isarescu sa-si dirijeze campania electorala va da, cu siguranta, un rezultat surpriza. Nu se stie insa daca, pentru cei care il sprijina pe premier, surpriza va fi una placuta sau dimpotriva. (Claudiu RAUS)

Comentarii