Pentru ce votam duminica?

vineri, 28 noiembrie 2008, 22:22
3 MIN
 Pentru ce votam duminica?

Intrebarea din titlu poate parea multora ridicola. Cum adica pentru ce? Votam pentru Parlamentul Romaniei! In realitate insa, daca analizam cu mai mare atentie motivatiile care vor conta in momentul deciziei pentru alegator, multe inoculate de altfel in perioada campaniei electorale, cind candidatii au promis locuitorilor din colegiile lor suvoaie de proiecte locale, aceasta idee nu pare sa fie deloc in virful listei de prioritati. Din pacate. Pentru ca din multimea de proiecte locale vehiculate generos de candidati, cu siguranta, doar foarte putine vor prinde viata. In primul rind datorita faptului ca viitorii deputati si senatori nu au de fapt nici un fel de competenta formala din acest punct de vedere.

In schimb, ponderea pe care o vor avea partidele in viitorul Parlament va fi hotaritoare pentru tipul de guvern si pentru tipul de guvernare de care vom avea parte in urmatorii 4 ani. Or, de calitatea si de gradul de onestitate ale viitorului executiv vor depinde pina la urma in mod decisiv sansele Romaniei in ansamblu de a traversa, cit mai putin afectata, criza economica severa care ne asteapta in perioada urmatoare. Un candidat poate fi simpatic si prezentabil, dar doar foarte putini dintre cei ale caror figuri au invadat bannerele si panourile publicitare din orase si de pe drumurile nationale vor conta cu adevarat atunci cind se vor lua deciziile majore in stat.

Sigur, se poate replica spunind ca doar astfel, uitindu-ne in primul rind la candidati, se poate reinnoi clasa politica. Daca ne uitam insa obiectiv la cea mai mare parte a numelor propuse de principale partide, se vede destul de limpede ca nu vom avea parte de nici o imbunatatire dramatica din acest punct de vedere. E foarte posibil ca, pe termen lung, chiar si in forma actuala, destul de confuza si discutabila de altfel, votul uninominal sa aiba efecte benefice si sa ridice calitatea clasei politice. Insa e destul de evident ca in viitorul ciclu electoral progresul va fi cel mult unul marginal. Astfel de framintari personale oricum nu apar in mod semnificativ decit in zona urbana, adica cea in care e dominant electoratul PD-L si intr-o oarecare masura si cel PNL. Pentru ca, la fel ca la locale, prin sate, votul are alte determinante majore: pachetele de zahar, ulei sau faina impartite alegatorilor si indemnul primarilor.

Iata tot atitea motive sa ne intrebam din nou pentru ce vom vota, pina la urma, duminica. De exemplu, un vot pentru un anumit candidat PSD e, din punctul de vedere cel mai important – acela al tipului de guvernare de care vom avea parte in anii urmatori, in primul rind un vot pentru ca oameni ca Adrian Nastase, Miron Mitrea, Radu Mazare, Marian Vanghele sau Marian Oprisan sa preia friiele puterii. Daca asta ne dorim, e in regula. Dar trebuie sa fim constienti de semnificatia reala a votului. Aceste observatii sint cu atit mai mult valabile in conditiile in care, luind in calcul raporturile interne de putere din PSD, un prezumtiv premier Mircea Geoana are toate sansele sa fie un sef al executivului slab, cu autoritate diminuata, dominat de baronii din partidul sau.

E foarte posibil ca, duminica, asimetria votului – participare electorala slaba in mediul urban in raport cu cea din mediul rural si resursele electorale covirsitoare pe care le-a avut la dispozitie (o clara indicatie a faptului ca partidul domnului Iliescu s-a aflat de fapt neoficial la putere in ultimii doi ani) – sa dea cistig de cauza, in final, PSD. Cu cit mai mult cu cit PD-L are si alte probleme. Electoratul sau traditional, care este si cel mai sofisticat, pe de o parte nu se arata foarte motivat sa vina la urne, iar pe de alta, daca o face, pare dipus sa incerce tot felul de experimente, precum ideea confuzionanta, indusa voit sau involuntar, a "votului alb". O optiune care inseamna, in ultima instanta, un sprijin indirect pentru PSD.

Daca asta va duce automat si la o guvernare PSD, e inca greu de spus. Insa e limpede ca, in conditiile unui avans decisiv al social-democratilor in fata PD-L, ii va fi destul de greu presedintelui Traian Basescu sa refuze sa desemneze un premier social-democrat. Mai ales ca PSD a anuntat deja ca e pregatit sa monteze miscari de presiune in strada in sprijinul acestei idei, imediat dupa ce vor fi anuntate rezultatele.

Comentarii