Pro-europenii de ocazie

joi, 09 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Pro-europenii de ocazie

Reformele rapide nu sint o reteta buna pentru economiile bolnave din statele foste comuniste. Nu vom primi ordine de la FMI, Banca Mondiala sau Uniunea Europeana. Dorim sa putem sa adoptam o pozitie mai dura in negocierile cu creditorii internationali. Iata trei fraze care ar unge la suflet pe orice bun roman care voteaza de regula PRM.
Cele trei fraze nu apartin insa unui simpatizant al lui Corneliu Vadim Tudor. Poate doar cuiva care, subconstient, il simpatizeaza. Ele au fost spune, cuvint cu cuvint, de Ion Iliescu unui reporter al agentiei REUTERS. Sa nu uitam ca REUTERS este cea mai influenta agentie de presa din lume, stirile aceteia fiind preluate de majoritatea cotidianelor de pe glob. Care este mesajul pe care candidatul PDSR vrea sa-l dea opiniei publice internationale prin astfel de declaratii?
Nu este greu de presupus ca, prin educatia sa politica, Ion Iliescu are un resentiment visceral fata de Occident. Declaratia sa de anul trecut facuta la Chisinau, cind spunea ca "ar trebui sa le dam peste bot acestor congresmeni americani care-si baga nasul in treburile noastre", nu a fost una intimplatoare. Este de inteles, pina la un anumit punct, de ce liderul PDSR sustine cu tarie acum integrarea europeana. Un candidat la presedintie intr-o tara in care doar 4% dintre cetateni se opun integrarii in UE nu poate proceda altfel.
Ratiunea joaca insa feste mai des decit instinctele. Format in spiritul antioccidental de la Moscova in anii imediat de dupa razboi, nu este nimic iesit din comun in faptul ca Ion Iliescu mai are uneori astfel de scapari. Problema este insa in alta parte. El candideaza pentru un mandat de presedinte care coincide exact cu anii decisivi pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana sau cu aruncarea tarii in categoria Ucraina – Belarus – Azerbaidjan etc.
Chiar daca, dupa cum o dovedesc din plin sondajele, romanii se arata iertatori cu pacatele de tinerete ale semenilor lor, liderii occidentali, care judeca aceste chestiuni mult mai pragmatic, adesea doar pe baza rapoartelor consilierilor lor sau ale serviciilor secrete, nu sint la fel de ingaduitori. Rezultanta reactiilor care vin dinspre vest arata clar ca Occidentul ar tolera o revenire la putere a PDSR, insa nu este dispus deloc sa digere prezenta in fruntea unei tari pe care o finanteaza generos a lui Ion Iliescu, om care, dupa parerea lor, este legat fatal de Moscova.
Multor romani nu li se pare o suma prea mare cele citeva sute de milioane de euro pe care UE le aloca Romaniei, anual, cu titlu gratuit. Acestia uita insa ca oficialii europeni sint foarte atenti cu alocarea acestor sume. Si acesti lideri sint politicieni, deci cu functii obtinute in urma unor alegeri, deci si ei au de dat socoteala, periodic, celor care i-au ales, despre cum au cheltuit banii lor. Fondurile PHARE, ISPA sau SAPARD nu cresc in copaci pe teritoriul UE, ci sint contributii ale cetatenilor statelor din Uniune. Este normal ca un lider european sa-si faca probleme in eventualitatea in care un alegator de-al sau il va intreba de ce aloca banii sai unui lider din estul Europei care este legat de Moscova.
Chiar daca presupunem ca liderul PDSR este acum un pro-occidental convins, in ciuda trecutului sau, banul contribuabilului european este problema esentiala. Confruntati din ce in ce mai des cu critici in privinta gestionarii banilor comunitari, de citeva luni, liderii europeni abia asteapta sa gaseasca o bresa in planul de aderare al vreunei tari, pentru a o taia de pe lista si a restringe baza criticilor cu care se confrunta in tarile lor.
"Cel de-al patrulea vot post-comunist din Romania este de importanta cruciala pentru a decide daca tara, codasul economic al Europei de Est, poate sa devina rapid membra a UE sau daca se va intoarce catre stagnarea primilor ani de dupa comunism", se spune in stirea REUTERS care relata despre declaratiile lui Ion Iliescu. Este un avertisment asupra careia politicienii romani ar trebui sa se aplece cu toata responsabilitatea.
Exista perceptia periculoasa, dar aproape generalizata in rindul politicienilor romani, ca Uniunea Europeana va primi Romania oricum in organizatie, aproape indiferent de ce se intimpla in tara. Nimic mai gresit. Multa vreme s-a invocat doar pericolul reprezentat de PRM. Credem ca, din pacate pentru PDSR in ansamblul sau, avem motive serioase sa ne indoim si de vointa reala a Ion Iliescu pentru integrarea Romaniei in Occident.
(Claudiu RAUS)

Comentarii