Remiza imposibila

sâmbătă, 11 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Remiza imposibila

Criza politica se desfasoara acum, dupa mai mult de trei saptamini, in aceiasi parametri ca la declansare. Combatantii simuleaza gesturi de reconciliere, dar nu sint, in fapt, deloc dispusi sa ajunga la un compromis. PNL si PD pretind ca joaca la remiza, dar fiecare urmareste sa dea cit mai repede mat adversarului. Cu cit mai mult vorbesc despre armistitiu, cu atit razboiul este mai aprig.
Explicatia prelungirii crizei sta in aceea ca actualul conflict dintre partenerii coalitiei, spre deosebire de altele, nu este vazut ca unul care sa se termine printr-un compromis. Criza trebuie sa aleaga intre invingatori si invinsi. De la aceasta premisa pleaca membrii coalitiei. Altfel nu s-ar explica atacurile succesive, unul mai dur decit altul, lansate fara menajamente de o parte si de alta. Fiecare zi aduce un mesaj politic cu o nota peste cel lansat cu o zi inainte. Acuzele de astazi sint cu mult mai grave decit cele de ieri. Aceasta este criza ultimului cuvint. Partile nu cedeaza pentru ca cine are ultimul cuvint cistiga.
Pentru prima data in istoria actualei coalitii, PD a fost surprins in defensiva. A fost obligat mereu, in cele trei saptamini de criza, sa dea explicatii, sa raspunda acuzatiilor, sa-si ofere scuzele si sa-si precizeze pozitia intr-un registru fixat de partenerii din coalitie. Tot ce a facut PD in ultima vreme a fost impus de PNL si, intr-o mai mica masura, de PNTCD. A fost redus la statutul de actor de mina a doua al carui singur rol este sa dea replica. Sub ploaia de pumni a adversarilor, democratii nu au mai avut timp sa spuna ce ministri buni au si ce reformist si pragmatic este partidul lor. Mari maestri ai conditionarilor si ultimatumurilor, au trebuit ei insisi sa raspunda conditionarilor si ultimatumurilor. PD, partidul "reformist" din timpul crizei Ciorbea, risca, la rindul sau, sa fie catalogat drept anti-reformist, indiferent ce mutare ar face. Daca ar semna protocolul coalitiei, ar arata ca este dispus sa voteze in Parlament "legile reformei" doar la presiunea partenerilor din coalitie. Si chiar votindu-le, nu ar putea sa se laude cu ele in alegeri. Iar daca va iesi din coalitie, PNL si PNTCD ar avea un bun pretext pentru a arata de ce promisiunile cu care s-au prezentat in alegerile din 1996 nu au fost respectate. In ambele variante, PD vine sa joace rolul obstructionistului si duplicitarului.
PNL, PNTCD si Cotroceniul au platit Partidului Democrat citeva polite importante. Au cautat sa dea o lovitura fatala triumfalismului PD. Pina acum, PD avea imaginea partidului care cistiga in orice circumstanta, chiar si atunci cind nu face nimic (ca in timpul "crizei Vasile"). Acum, democratii sint mai mereu prinsi pe picior gresit, iar cind ataca, sarjeaza in gol. Amenintarile nu mai au efect, incrincenarile lor par caraghioase. Desi sint mai legati de guvernare decit altadata, democratii joaca dupa o reteta veche, convocind Consiliul National, care a actionat ca o ghilotina in timpul "crizei Ciorbea". Numai ca acum plecarea lor de la guvernare nu mai este privita ca o catastrofa. Ghilotina democratilor s-a transformat intr-o sperietoare banala. Este o scuza perfecta pentru parteneri.
PNL si Valeriu Stoica isi joaca cea mai importanta carte de cind participa la guvernare. De aceea, PNL nu poate evolua cu jumatati de masura. Nu va ceda pina nu demonstreaza ceva. A cautat de fiecare data sa fie in totala contradictie cu PD pentru a dovedi ca aceasta criza nu este artificiala. S-a aratat intransigent cind PD era gata sa dea inapoi si a devenit pacifist cind stia ca democratii nu mai pot ceda. PNL isi disputa cu PD cam acelasi tip de electorat, asa cum Emil Constantinescu, care nu intervine desi ar putea, vizeaza electoratul lui Petre Roman. In plus, prin prestatia sa, PNL lupta indirect cu PNTCD pentru suprematie in CDR.
In aparenta, din toata povestea cistiga PDSR. Dar am putea sa spunem acest lucru doar daca ne-am imagina actuala coalitie ca rezistind si dupa alegeri. In fapt, partenerii din coalitie se lupta atit de aprig pentru ca nu se vad impreuna si dupa alegeri. Unul sau altul dintre partide va face pasul spre PDSR. Conteaza doar sa-l faca de pe o pozitie cit mai favorabila. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii