Care este cel mai potrivit mobilier de gradina

miercuri, 11 iulie 2007, 17:43
2 MIN
 Care este cel mai potrivit mobilier de gradina

Mobilierul de gradina: pergola, foisorul, leaganul

O gradina de mari dimensiuni poate adaposti mai multe obiecte de mobilier, de la masute si scaune din lemn, ratan, sau fier forjat pina la foisoare, pergole si leagane. Insa, cum aceste cazuri sint izolate, dimensiunile unui astfel de spatiu fiind relativ modeste, proprietarul ar trebui sa aleaga doar citeva obiecte de mobilier pentru a nu incarca gratuit si inestetic gradina.

Cei care doresc un spatiu delimitat de restul gradinii dar totusi neinchis pot alege amplasarea intr-un colt al gradinii un foisor. Foisoarele sint extrem de placute in serile calduroase de vara. Un foisor compact si rustic se potriveste usor unor spatii mai putin generoase. Isi face loc cu usurinta in orice gradina. Preturile variaza in functie de modelul ales, de esentele de lemn folosite si scara de dimensiuni. Pentru ca materiale din care acesta poate fi construit difera, este bine sa se tina cont atunci cind comandam unul si de stilul casei. Un foisor din lemn, traditional, nu-si prea gaseste locul linga o casa moderna. Foisoarele pot fi construite pe o platforma mobila sau pot avea temelie.

In ultima vreme si PVC-ul este unul dintre materialele folosite in construirea mobilierului de gradina. Chiar si foisoarele se construiesc din PVC. Pretul pentru foisoarele din PVC variaza intre 5.555 de lei si 7000-8000 lei. Iarna, este indicat sa fie acoperite cu un material impermeabil.
Si pergolele se construiesc din PVC. Pretul lor variaza intre 1.000 si 3.000 lei, cu tot cu instalare. O pergola din fier forjat, care este putin mai ieftina, poate fi de mare efect. Insa, o pergola din lemn, de vreo 2 metri inaltime nu costa decit vreo 300 lei.

Unul dintre cele mai indragite obiecte de mobilier dintr-o gradina este balansoarul. Nu este dorit doar de copii, chiar si maturii se pot relaxa intr-un balansoar. Preturile acestuia variaza in functie de materialul din care este construit. Unul din lemn masiv de brad, finisat cu bait colorat si lac costa aproximativ 400 lei. Acest tip de balansoar este mult mai placut privirii decit cel din plastic sau fier cu banca acoperita cu material textil.

Daca vreti garduri inalte, va recomandam fierul forjat

Primul punct de intersectie intre domeniul privat si spatiul public care atrage atentia vizitatorului este gardul. Rolul acestuia nu este doar a delimita cele doua spatii ci si de a lega „viata de dicolo de el" cu cea din afara. Modul in care acesta este construit tine in primul rind de educatia estetica a proprietarului. Echilibrul intre inaltimea gardului si casa necesita un prag de trecere, nu abrupt sau rece, ci lejer si aerisit. Daca alegem sa ne ridicam un gard de aproximativ 2 metri, arhitectii peisagisti sugereaza drept material de constructie fierul forjat. Chiar si gardurile care delimiteaza vecinii sint necesare a fi realizate din plase, sau diferite materiale care permit aerului sa circule la nivelul solului. Acesta aerisire va impiedica crearea unui microclimat, care de cele mai multe ori conduce spre uscarea plantelor din gradina.

Comentarii