Cum asezi o masa festiva

Subtitlu

miercuri, 04 aprilie 2007, 18:10
3 MIN
 Cum asezi o masa festiva

Traditia are prioritate

* Servetul de pinza si farfuria pentru unt se pun intotdeauna in partea stinga, iar paharele in dreapta, sus.

* De obicei, paharul de vin rosu este mai mare decit cel de vin alb

* Paharul de apa este bombat si fara picior si adeseori are aceeasi dimensiune ca si paharul de vin rosu.

* Lingura pentru supa/ ciorba sta intotdeauna in partea dreapta

* Cutitul si furculita pentru acelasi fel doi se pun in partea dreapta, respectiv, in partea stinga.

* Tacimurile pentru desert se afla, de cele mai multe ori, in partea de sus a farfuriei, in sens invers unul fata de celalalt.

Variante si variante

* Uneori, lingura si furculita pentru desert se asaza chiar linga farfurie, de o parte si de alta a acesteia.

* Cutitul pentru unt este mai scurt si se pune pe farfuria pentru unt, in stinga. 

* Prioritate la asezat (cit mai spre dreapta sau mai spre stinga) au intotdeauna tacimurile pentru aperitive.

* Furculita pentru peste are trei dinti (dar lati), iar cutitul este curbat la unul dintre capete; ambele se asaza inaintea tacimurilor pentru felurile principale.

Portelanul fin se ingrijeste atent

Serviciile din portelan (de masa, ceai sau cafea) au nevoie de atentie. Daca una dintre piese se sparge, incearca sa o inlocuiesti cit mai repede, fiindca, intre timp, se poate renunta la fabricarea anumitor modele. Te poti trezi astfel cu seturi desperecheate, pe care nu le mai poti reface.

Dupa spalare, farfuriile trebuie depozitate in siguranta. Ca sa nu se zgirie, pune servetele de hirtie intre ele. Chiar daca ai masina de spalat vase, nu o folosi si pentru serviciile din portelan fin. In timp, curatarea abraziva va deteriora cu siguranta ornamentele acestora.

Sticla si cristal

Pune intotdeauna paharele cu gura in sus. Daca le asezi invers, vor capata un miros specific, neplacut, iar marginile se pot fisura. Nu turna lichide fierbinti sau, dimpotriva, foarte reci in pahare. De asemenea, nu le expune acestor variatii bruste de temperatura nici atunci cind le speli. Risti sa se fisureze.

Mare grija la paharele cu margini aurite: masina automata si spalatul prea des cu apa fierbinte le va sterge.

Paharele cu picior se sterg rotindu-le pe ele in jurul prosopului din bumbac; altfel, risti sa ramii cu piciorusul paharului in mina.

Bune maniere la masa

Pentru orice eventualitate, le trecem in revista, punindu-le la socoteala si pe cele mai noi.

* La restaurant (dar nu numai), intotdeauna foloseste prima data tacimurile aflate cel mai aproape de mina ta, nu de farfurie.

* Mincarea trebuie servita in partea stinga a celui care sta la masa, iar bautura – in partea dreapta.

* Nu musca niciodata din chifla/ felia de piine, ci rupe din ea. Cind vrei sa maninci piine cu unt, intinde-l pe o bucata de piine, nu pe felia intreaga.

* Nu-ti pune niciodata servetul la git.

* Pentru a sorbi ultimele linguri de supa, nu indrepta farfuria spre tine, ci in partea opusa.

* Chiar si la restaurant poti minca cu mina. Dar numai sparanghel si copane.

* Evita sa folosesti telefonul mobil si seteaza-l pe mesageria vocala. Numai pentru cazurile extreme regleaza sunetul la minimum, insa iesi afara ca sa vorbesti.

Comentarii