Dusmanul casei tale: igrasia

miercuri, 04 martie 2009, 21:55
3 MIN
 Dusmanul casei tale: igrasia

Cauzele aparitiei igrasiei

Excesul de umiditate dintr-o incapere duce la aparitia condensului, iar existenta acestuia conduce la aparitia igrasiei. Drept consecinta a acestui fapt este mucegaiul inestetic si daunator sanatatii noastre si rezistentei constructiilor. Cauzele umiditatii ridicate dintr-o locuinta sint multiple si sint strins legate de modul in care a fost construita locuinta respectiva, dar si in functie de cit de bine este intretinuta si ventilata aceasta.

Izolarea incorecta a peretilor sau a lipsei izolarii acestora, infiltrarile de apa, acoperisurile sparte, fisurile din pereti sau tavan, ferestrele neetanse, proasta ventilare a spatiilor in care exista multa umezeala (baie, bucatarie) sint doar citiva dintre factorii ce declanseaza aparitia igrasiei. Chiar si la cladirile nou-construite apare igrasia din cauza folosirii unei tehnologii de lucru defectuoase. Daca peretii au fost tencuiti inainte ca apa din betoane sau mortare sa se fi uscat complet, in timp, apare igrasia.

Efecte nedorite ale igrasiei

– Prima consecinta care se observa este de ordin estetic, dar aceasta nu este si cea mai periculoasa. Petele umede de pe tavan si pereti, insotite apoi de mucegai, creeaza o atmosfera respingatoare in orice casa.

– Umiditatea excesiva din constructii duce la distrugerea materialelor de constructie.

– Stratul de tencuiala are de suferit din cauza umiditatii si, implicit, igrasiei.

– Mucegaiul de pe pereti are efect nefast si asupra sanatatii, creind probleme respiratorii si simptome astmatice, provocind tuse. Ultimele studii in domeniu au evidentiat o stransa legatura intre mucegai si depresie.  

Prevenirea si inlaturarea igrasiei

– Nu de putine ori se spune ca e mult mai benefic sa previi un pericol decat sa il rezolvi. Problema igrasiei se regaseste in aceasta expresie si poate fi prevenita chiar din etapa de constructie a casei. Asadar, se recomanda ca materialele de constructie sa fie depozitate in locuri uscate, ferite de ploaie sau roua.

– Hidroizolarea fundatiei si zidurilor este o alta conditie pentru ca igrasia sa nu isi faca loc acasa la tine.

Daca locuiesti intr-o cladire sau bloc vechi, iar umezeala s-a instalat deja in toata casa sau doar in anumite spatii, cum ar fi baia sau bucataria, iata ce poti face:

– Petele de mucegai se indeparteaza cu solutie de hipoclorit, apoi se trateaza zona cu o solutie antimucegai.

– Pentru prevenirea reaparitiei mucegaiului, este indicat sa se aplice unul-doua straturi de vopsea cu efect antimucegai.

– Dupa acest demers este necesar ca incaperile sa fie incalzite si ventilate corespunzator, deoarece in caz contrar, igrasia se va reinstala.

– O modalitate eficienta de a mentine un nivel de umiditate optim in camere o reprezinta folosirea dezumidificatoarelor. Rolul acestora este de a extrage excesul de umezeala si functioneaza astfel: aerul este aspirat de un ventilator puternic, apoi este trecut printr-un sistem de evaporare-condensare, fara ca temperatura sa se modifice. Umezeala se transforma treptat in apa si se colecteaza intru-un bazin cu sistem de supraplin (cu oprire automata si avertizare). Dezumidificatoarele contin si un sistem de control al umiditatii care mentine automat gradul de umiditate dorit.

– Metoda electro-osmotica consta in introducerea in perete a unor anozi electrici de joasa tensiune, realizati din titan. Gaurile se fac cit mai aproape de fundatia casei, in peretii exteriori. Umezeala este respinsa spre partea inferioara a zidului si trimisa in pamint. Aceasta solutie prezinta o garantie de 30 de ani.

– Batoanele congelate reprezinta o solutie moderna si eficienta de protectie impotriva mucegaiului pentru o perioada lunga de timp (peste 20 de ani). Procedeul consta in introducerea acestor batoane in gauri facute la 11 cm distanta intre ele, cit mai aproape de fundatia casei sau a peretelui ce prezinta probleme. Adancimea gaurilor trebuie sa fie cu 2,5 cm mai mica decit adincimea peretilor.

– Injectarea peretilor. Metoda consta in injectarea peretilor cu o pasta care stopeaza ascensiunea umiditatii in pereti si care intra in masa betonului.

Atentie!

– Nivelul de umiditate se masoara cu higrometrul, iar nivelul optim este cuprins intre 40 si 60%. Ambele extreme (mai mult sau mai putin de acest interval) nu sint benefice pentru starea noastra de sanatate.

 

 

Material preluat din revista UTIL

 

 

 

Comentarii