De Sănătate

Punem punctul pe știi

Autoexaminarea sinilor poate ajuta la depistarea precoce a unui cancer mamar

marți, 27 decembrie 2011, 20:41
3 MIN
 Autoexaminarea sinilor poate ajuta la depistarea precoce a unui cancer mamar

Prof. dr. Mircea Onofriescu, Maternitatea "Cuza Voda" Iasi: "Autoexaminarea sinilor are o importanta majora in screening-ul pentru cancerul de sin. Autoexaminarea trebuie efectuata lunar. Femeia care isi va "cunoaste" sinii, va detecta mult mai precoce cele mai mici modificari mai ales in cazul prezentei unei mastoze fibrochistice. Sensibilitatea este de 20-30% si poate fi crescuta prin cresterea nivelului de instructie. Este important ca examinarea sa se faca in aceeasi zi a fiecarei luni. Perioada optima pentru autoexaminare este la 7-10 zile de la inceperea menstruatiei, deoarece in aceasta perioada stimularea hormonala a sinilor este minima. Daca femeia este la menopauza, poate alege o zi la intimplare si sa isi examineze sinii lunar la acea data.

Inspectia

Asezata in fata unei oglinzi, trebuie sa va inspectati sinii (pentru aceasta e nevoie de o lumina buna). Intii cu bratele pe solduri, apoi cu ele ridicate deasupra capului (pentru a contracta muschii pectorali) sau duse la ceafa si se observa comparativ: volumul celor 2 sini, modificari de culoare, existenta unor proeminente sau depresiuni anormale, desen vascular accentuat; se inspecteaza cu atentie mamelonul si areola (daca sint modificari de forma sau volum, eventuale eroziuni sau ulceratii, secretii) se verifica cu atentie fosele supraclaviculare si regiunile axilare

Palparea

Se face in decubit dorsal (culcata pe spate). Se va palpa atent fiecare sin cu degetele miinii opuse. Imaginati-va sinul ca fiind cadranul unui ceas si plasati mina dreapta la ora 12, deasupra sinului, la aproximativ 1,5 cm de clavicula. Cu palma intinsa, degetele lipite si folosind cele 3 degete din mijloc, faceti miscari circulare palpind in cautarea chisturilor. Palparea trebuie sa fie ferma si uniforma, sa acopere intregul sin. Imediat ce ati sesizat o modificare trebuie sa consultati un medic ginecolog. Tehnica poate fi practicata si in timpul dusului cind sapunul si apa cresc sensibilitatea palparii. Se executa bilateral (10-15% din cancere sint bilaterale) si  se va palpa spatiul delimitat de: stern, marginea anterioara a marelui dorsal, clavicula, santul submamar, prelungirea axilara; figura – mina care palpeaza are degetele apropiate (mina plata) si examineaza fiecare cadran si mamelonul (eventualele scurgeri). Palparea se efectueaza de preferat in cercuri concentrice pornind de la cel mic citre cel mare, pina la examinarea completa a sinului. Semnul cel mai frecvent pentru care o femeie se prezinta la medic este prezenta tumorii. Mai rar, primul semn poate fi durere, eroziune sau secretie mamelonara, edem sau adenopatie axilara.

De la 35 la 50 de ani – ecografia mamara e obligatorie

De la 35 la 50 de ani, ecografia mamara trebuie sa reprezinte pentru fiecare femeie un control indispensabil. Statisticile europene arata ca o femeie din zece a suferit, sufera0 sau va suferi de cancer de sin. Numai aceasta cifra ar trebui sa dea de gindit, determineind femeile sa inteleaga necesitatea prevenirii acestei suferinte, in masura in care se stie ca descoperirea in stadiu incipient, ofera sanse foarte mari de vindecare. Tinind cont ca aceasta afectiune apare la virste tot mai tinere, este bine ca prima ecografie mamara sa o faceti in jurul acestei virste. Ecografia nu inlocuieste mamografia in diagnosticul precoce al cancerului mamar si in programele nationale de screening. La femeile asimptomatice, se recomanda virsta de 45 de ani pentru efectuarea unei mamografii de referinta. Ritmul dupa care vor fi facute celelalte mamografii va fi stabilit de medicul curant, in functie de rezultatul acestui prim examen, de antecedentele femeii si de rezultatul examinarii sinilor. In general, se recomanda efectuarea unei mamografii anual dupa virsta de 45 de ani la familiile cu factori de risc pentru cancerul mamar (antecedente familiale de cancer mamar- mama sau sora, femei care nu au nascut sau nu au alaptat, femei cu prima menstrualtie precoce sau menopauza tirzie etc)".

Comentarii