De Sănătate

Punem punctul pe știi

Diabetici: indulcitorii artificiali nu trebuie utilizati in exces!

marți, 03 ianuarie 2012, 22:36
2 MIN
 Diabetici: indulcitorii artificiali nu trebuie utilizati in exces!

Dr. Mihaela Diaconu Sotropa, medic in cadrul Clincii de Diabet si Boli de Nutritie, Spitalul „Sf. Spiridon" Iasi: „Indulcitorii artificiali – oricare dintre ei – imita senzatia de dulce pe care o da zaharul si sint mult mai dulci decit zaharul. Indulcitorii sint produse artificiale care organismul nu le recunoaste. Nu se transforma in glucoza si sint eliminati de organism. De aceea, ei sint indicati pentru diabetici, dar trebuie consumati cu masura. E preferabil sa nu se abuzeze de ei. De exemplu ceaiul, cafeaua sau laptele pot fi consumate fara acesti inlocuitori ai zaharului. Insa, pot fi folositi in prepararea produselor care nu ar avea nici un gust fara indulcitori: prajiturile, cozonacul. Pentru cafea, lapte, ceai se poate folosi o canitate infima de miere de albine: un virf de lingurita, nu mai mult. Medicii evita sa spuna pacientilor diabetici ca isi pot indulci cafeaua sau ceaiul cu miere de albine din simplu motiv ca de multe ori pacientul intelege gresit: „Mi-a dat voie medicul sa maninc miere de albine…" Si consuma doua linguri miere de albine pe zi in loc de un virf de lingurita. Mierea de albine este permisa, dar nu abuziv, nu de multe ori pe zi, doar ca sa schimbe gustul la o ceasca de cafea sau de ceai. Aceeasi problema este si cu „Fructoza" – inlocuitor natural al zaharului. Are o absorbtie mai lenta pentru ca este monozaharida – se absoarbe mai lent decit glucoza. Deci, o jumatate de lingurita de fructoza sau un virf de cutit de miere de albine pentru a indulci o ceasca de cafea sint preferabile unui indulcitor artificial. Dar, nu mai mult decit cantitatile precizate. Revenind la indulcitorii artificiali, asa cum spuneam, acestia sint indicati pentru diabetici. Dar numai pentru a prepara produse de patiserie care nu ar avea nici un gust daca nu ar fi dulci. Folositi zi de zi, pe o perioada lunga de timp, indulcitorii artificiali sint agresivi, nocivi pentru organism. Sint discutii pe aceasta tema privind potentialul lor cancerigen. Inca nu este nimic confirmat, dar se pare ca intr-adevar inulcitorii artificiali pot fi nocivi pentru organism daca ii folosim zi de zi, mai multi ani".

 

Comentarii