De Sănătate

Punem punctul pe știi

Hemoroizii: tratament sau operatie?

marți, 29 iunie 2010, 18:46
5 MIN
 Hemoroizii: tratament sau operatie?

Prof. dr. Viorel Scripcariu, Clinica a III-a Chirurgie, Spitalul "Sf. Spiridon" Iasi: "In primul rind, ca sa se poata recomanda un tratament eficient pentru hemoroizi, mai intii trebuie pus corect diagnosticul. Aceasta presupune ca hemoroizii sa fie incadrati exact in gradul  de evolutie. Diagnosticul corect tl poate pune un chirurg cu experienta in domeniu. Hemoroizii au diferite grade de evolutie si putem vorbi de tratament eficient daca se stabileste corect  gradul lor de evolutie. Tratamentul difera in functie de gradul hemoroizilor.

Gradul I

In cazul hemoroizilor de gradul I, vorbim de  o simptomatologie redusa la inceput. Pot fi mici singerari sau  poate fi doar un disconfort, un usor prurit (n.r – mincarime). Boala este doar la inceput si hemoroizii nu au coborit din canalul anal spre exterior. Extrem de rar, hemoroizii de gradul I necesita tratament. In astfel de situatii se recomanda doar regim alimentar bogat in fibre care sa combata constipatia. Atentie: nu e suficient sa consumam doar fructe si legume. O alimentatie bogata in fibre inseamna sa se  manince zilnic fulgi de porumb, secara, ovaz etc; in supermarketuri se gasesc diverse sortimente de fulgi. Pentru a evita constipatia e obligatoriu ca dimineata si seara sa se consume cite un bol cu fulgi alaturi de un pahar cu lapte. Acesta este regimul cu fibre care ajuta la evitarea constipatiei. De asemenea, trebuie evitat pe cit se poate si sedentarismul. In acest se sens, zilnic se pot face citeva exercitii fizice sau plimbari. Nu trebuie uitata nici obezitatea, fiind indicat pe cit posibil sa se elimine surplusul de greutate.   

Gradul II

In acest stadiu hemoroizii incep sa devina mai "exprimati"; inca nu coboara din canalul anal, dar pot provoca singerari mai frecvente, dureri, disconfort. Poate aparea si un episod acut, o tromboza ( n.r. – un cheag de singe pe vasul hemoroidal). Un hemoroid este o dilatatie venoasa; daca se formeaza un cheag de singe inauntru – tromboza – se intrerupe comunicarea cu circulatia si apare procesul inflamator, disconfortul, durerea. In caz de tromboza, vindecarea este mai rapida atunci cind cheagul se extrage in primele 24 de ore de la formare. Daca pacientul nu ajunge la medic in primele 24 de ore de la fomarea cheagului, trebuie urmat un tratament cu medicatie si pomezi, iar vindecarea este mai lenta.  Pentru hemoroizii de gradul II se pot face si interventii chirurgicale mici, in cabinete particulare, poiliclinici. Ma refer la ligaturile elastice care se aplica la baza hemoroidului. Datorita acestor ligaturi, nu mai exista circulatie si, in timp, hemoroidul se necrozeaza, se ischemiaza si dispare. Procedeul nu este dureros.

In stadiile I si II nu este nevoie de operatie

Pentru stadiile mici – I sI II – este important sa prevenim evolutia hemoroizilor, sa se ajunga cit mai tirziu la stadiile III sau IV cind este nevoie de interventie chirurgicala. Hemoroizii de gradul I si II pot fi tinuti sub control toata viata, urmindu-se un regim alimentar bogat in fibre, combatind constipatia si sedentarismul.

Cind este necesar tratamentul cu medicamente si pomezi

Referitor la medicatie exista mai multe optiuni, iar tratamentele  se utilizeaza atunci cind apare un eveniment acut. Pot fi utilizate venotrofice, in patologia hemoroizilor existind o acumulare de singe ca si la varice. Pe linga dieta  bogata in fibre, se pot recomanda medicamente care sa creasca troficitatea peretelui venos.Sint frecvent utilizate  venotrofice cum ar fi  "Detralexul"   sau aplicatii locale cu diferite pomezi, supozitoare cu "Proctoloc" etc. Unele studii  arata ca tratamentele cu venotrofice pot fi  uneori benefice. Este insa un tratament paleativ care nu va rezolva problema. Cel mult va imbunatati calitatea tesuturilor, va intirzia evolutia rapida a hemoroizilor spre un grad mai mare. Astfel de tratamente se pot aplica si pot avea efecte atunci cind apare un accident acut: o tromboza hemoroidala, un prurit sau o inflamatie accentuata. De exemplu, in cazul unei tromboze, dupa 24-48 de ore cheagul se organizeaza, devine aderent si nu se mai poate extrage chirurgical. Si atunci se aplica acest tratament medicamentos – "Detralex", doua tablete, de trei ori pe zi, pentru cel putin zece zile. Apoi se continua cu doua tablete, de doua ori pe zi, pentru inca doua saptamini. In plus, pe linga medicamente se recomanda si aplicatii locale, bai de sezut. Dar, repet: tratamentul cu medicamente venotrofice si pomezi se recomanda doar in cazul episoadelor acute.

Operatia: optiunea terapeutica cea mai indicata pentru vindecare in cazul hemoroizilor de gradele III si IV

– La gradul III hemoroizii se exteriorizeaza din canalul anal, dar se reduc singuri. Singerarile sint mai frecvente, disconfortul, pruritul sint mai mari.

– La gradul IV hemorizii se exteriorizeaza in timpul scaunului, nu se reduc singuri, singerarile sint frecvente, disconfortul e mare.

Tratamentele cu medicamente si pomezi nu sint eficiente pentru hemoroizi de gradele III si IV

Pentru gradele III si IV deja discutam de interventie chirurgicala. Pentru gradul III se mai pot incerca uneori  ligaturile elastice, dar nu au foarte mult succes. In general, chirurgii recomanda interventia chirurgicala inca de la hemoroizii de gradul III. Aceasta presupune rezectia chirurgicala a peretelui heromoidal. In prezent, operatia reprezinta optiunea terapeutica cea mai indicata pentru vindecare in cazul hemoroizilor de gradele III si IV. Daca bolnavul singereaza si s-a pus corect diagnosticul – hemoroizi de gradele III sau IV – este un non-sens sa se recurga la un tratament cu medicamente si pomezi. Nu va rezolva situatia. Mai mult, daca in ciuda tratamentului medicamentos  bolnavul singereaza lent,  zi de zi  poate ajunge la spital cu anemie mare. De aceea e important ca pacientii cu astfel de simptome sa fie trimisi la un chirurg pentru consult de specialitate. El poate pune corect diagnosticul. Boli mai grave – cum ar fi cancerul colorectal – au ca simptome astfel de singerari zilnice. Exista riscul ca pacientul sa fie eronat diagnosticat si tratat pentru hemoroizi. Dupa o perioada de timp, in care pacientul urmeaza tratamentul dar fara efect, singerarile continuind, se descopera tardiv un cancer de rect inoperabil. Am avut un astfel de caz la un tinar de 18 ani. Repet: e important  pacientii sa fie trimisi la un cabinet de specialitate.

Recidiva

"In principiu, rata de recidiva a hemoroizilor dupa o interventie chirurgicala este 15-20%.  Motiv pentru care si dupa operatie regimul de viata trebuie sa fie ordonat. Si dupa operatie trebuie combatuta constipatia. Asta inseamna ca persoana in cauza va consuma fibre in fiecare zi si dupa intervenetia chirurgicala. O alimentatie bogata in fibre asigura un bol fecal care se poate elimina usor. Existind zilnic scaun, se evita constipatia. Bineninteles si celelalte indicatii ramin valabile dupa operatie: trebuie combatute sedentarismul si obezitatea. Iar miscarea si efortul fizic zilnic au un rol foarte important pentru a putea scapa de kilogramele in plus", completeaza prof. dr. Viorel Scripcariu. 

Comentarii