De Sănătate

Punem punctul pe știi

Rezonanta magnetica: ce trebuie sa stim cind facem un RMN

marți, 26 august 2008, 15:12
6 MIN
 Rezonanta magnetica: ce trebuie sa stim cind facem un RMN

A.A., din Iasi: "Mi s-a recomandat sa fac un RMN pentru o problema la articulatii. Ma cam sperie ideea, mai ales ca am auzit ca voi fi bagata intr-un fel de tub si ca aceasta investigatie ar putea avea efecte adverse mai ales daca imi vor trebui substante de contrast. Poate explica un medic ce este un RMN si daca are sau nu efecte adverse? Pot sa ma misc in timpul investigatiei? Cind sint necesare substantele de contrast? Cum se administreaza acestea? Va multumesc".

Conf. dr. Dragos Negru, seful Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi: "Initial s-a numit rezonanta magnetica nucleara (RMN) si asa este cunoscuta si astazi de majoritatea populatiei. In fapt, denumirea corecta si acceptata in lumea medicala este "imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)".

IRM este metoda de explorare imagistica prin care se obtin sectiuni tomografice cu grosimi de 1-30 in oricare plan al spatiului, prin utilizarea unor impulsuri de radiofrecventa intr-un cimp magnetic intens si omogen. Se bazeaza pe comportamentul nucleilor atomilor intr-un cimp magnetic intens – in particular al nucleilor de hidrogen care se gasesc din abundenta in corpul uman – si pe fenomenul de rezonanta al acestora in cimpul magnetic la aplicarea unui puls de radiofrecventa cu o frecventa specifica.

Examinarea RMN poate fi descrisa foarte simplu: pacientul este plasat intr-un magnet, o unda radio este transmisa pacientului. Dupa ce actiunea acestei unde inceteaza, pacientul emite un semnal care este receptat si folosit pentru reconstructia imaginii.

Cind folosim imagistica prin rezonanta magnetica

IRM este utila in studiul tuturor regiunilor anatomice si organelor, avind o rezolutie tisulara neegalata de alte metode. Este explorarea cu cele mai bune rezultate in diagnosticul afectiunilor cerebrale, ale coloanei vertebrale si articulatiilor.

IRM este larg folosita in diagnosticul afectiunilor articulatiilor genunchiului, umarului, cotului, pumnului, soldului la sportivi. Metoda permite si studii angiografice cu si fara substanta de contrast, fiind o alternativa excelenta angiografiei standard in studiul vascularizatiei cerebrale, a vaselor gitului, a aortei si ramurilor sale, precum si a vascularizatiei membrelor, in acest fel evitindu-se folosirea radiatiilor X.

Din acelasi motiv, este o metoda foarte buna de exploatare a organelor genitale feminine si masculine, iar in ultima perioada a cistigat teren si in explorarea sinilor.

Intrebari frecvente despre IRM 

* Investigatia IRM este dureroasa?

Nu, investigatia in sine nu provoaca nici un fel de durere. Pe parcursul efectuarii acesteia este nevoie ca pacientul sa stea nemiscat. De asemenea, este posibil ca investigatiile care necesita administrarea de substanta de contrast sa cauzeze o usoara si temporara senzatie de disconfort in momentul administrarii injectiei.

* Investigatia de IRM imi poate afecta plombele dentare?

Metalul din consistenta majoritatii plombelor nu este afectat de cimpul magnetic al aparatului IRM. Este posibil totusi ca aceste plombe sa cauzeze artefacte ale imaginilor daca se investigheza segmente ca zona faciala, git, sau cap.

* Pot efectua investigatia IRM daca am aparat dentar?

Pacientii cu aparat dentar pot efectua investigatia. Insa in cazul segmentelor cap sau git este foarte probabila afectarea partiala a imaginilor realizate.

* Trebuie sa intru cu tot corpul in interiorul aparatului IRM?

Regiunea corpului care urmeaza sa fie scanata este pozitionata in mijlocul mesei RMN. In cazul efectuarii segmentelor cap, git sau intregul corp, pacientul trebuie sa fie plasat in interiorul magnetului.

* Pot sa ma misc in timpul investigatiei IRM?

Dupa ce operatorul v-a pozitionat pe masa, pacientul este rugat sa nu se miste. In timpul unor investigatii, cum sint cele ale segmentelor torace sau abdomen, vi se va spune sa va tineti respiratia pentru scurt timp, de exemplu, 10/20 secunde. Acest lucru elimina neclaritatea imaginilor cauzata de artefactele de miscare.

* Am nevoie de administrare de substanta de contrast?

Unele investigatii necesita administrarea de substanta de contrast specifica investigatiei IRM. Daca aceasta este recomandata, ea va fi administrata pacientului. Aceasta are rolul reliefarii si distingerii cu mai multa claritate a anumitor organe, vase sangvine ori tesuturi pe imaginea obtinuta. Substanta de contrast scoate in evidenta structura organelor sau a vaselor respective, in scopul unei mai bune diagnosticari a unei eventuale boli ori leziuni.

* Care este modul administrarii substantei de contrast inaintea investigatiei de RMN?

Daca aceasta este necesara, vi se va introduce o flexula in vena din brat. Apoi, prin intermediul acesteia, vi se va administra substanta de contrast. In momentul injectarii este posibil sa simtiti o senzatie de racoare in brat.

* Pot sa alaptez dupa administrarea substantei de contrast?

In mod obisnuit, pacientele sint instruite sa astepte sa treaca 24 de ore de la administrarea substantei de contrast inainte de a alapta din nou. Este posibila varianta mulgerii inainte de efectuarea investigatiei IRM si a pastrarii laptelui pe timpul duratei de 24 de ore. Este important intotdeauna sa mentineti contactul cu medicul dumneavoastra si cu operatorul IRM in eventualitatea unor recomandari specifice.

* Pot efectua investigatia daca sint gravida?

Este dificil de raspuns la aceasta intrebare cu un simplu „da" sau „nu". Investigatia IRM este considerata nedaunatoare din acest punct de vedere; cu toate acestea, nu exista inca informatii concludente privind gradul de siguranta pe care il prezinta investigatia atit pentru femeia gravida, cit si pentru fetus. Desi nu exista contraindicatii medicale in acest sens, investigatiile IRM nu se efectueaza in general la femeile aflate in primele 12 saptamini (primul trimestru) de sarcina. In mod obisnuit, medicii specialisti nu recomanda efectuarea acestor investigatii la femeile insarcinate decit in cazuri de urgenta. In functie de diagnosticul suspectat, se poate recomanda efectuarea unor investigatii cum ar fi ultrasunetele, pentru diagnosticarea unor afectiuni. Daca exista recomandari specifice pentru IRM, medicul dumneavoastra poate consulta un medic radiolog pentru determinarea justificarii alegerii metodei optime de diagnostic, inainte de inceperea investigatiei".

Cum ne pregatim pentru o examinare IRM

"Datorita faptului ca IRM foloseste cimpul magnetic ce poate misca orice obiect metalic implantat in corp, pacientul va fi intrebat de personalul medical daca are proteza de sold, pacemaker, valve metalice cardiace, sterilet sau orice alt obiect metalic.

Prezenta pacemakerului reprezinta contraindicatia absoluta pentru examinarea IRM. Prezenta placilor metalice, stenturilor (protezelor) coronariene, a clipurilor metalice montate chirurgical nu reprezinta contraindicatii ale examinarii IRM daca au o vechime mai mare de 6 saptamini in corpul pacientului. Tatuajele si machiajele permanente pot afecta imaginea IRM, la fel ca si prezenta protezelor sau lucrarilor dentare.

Pacientele gravide trebuie sa informeze radiologul asupra acestui aspect. Anumiti pacienti pot avea claustrofobie si, in aceste situatii, este bine sa-si administreze un sedativ inainte examinarii.

Cum se efectueaza imagistica prin rezonanta magnetica

Pacientul intra in camera de dezbracare, se dezbraca de hainele purtate si imbraca un halat de unica folosinta. Este introdus in camera unde exista magnetul si este asezat pe masa de examinare de catre personalul medical. In anumite situatii, pe corpul pacientului se asaza bobinele emitatoare si receptoare de unde de radiofrecventa. Apoi, pacientul ramine singur in camera de examinare si incepe derularea examenului care consta in 2-6 secvente specifice care pot dura de la 30 de secunde la 15 minute fiecare.

Daca e necesar, se va injecta substanta de contrast paramagnetica. Aceste substante sint sigure, iar efectele adverse apar extrem de rar. Pentru aceasta explorare cu contrast, ca si in cazul CT, este necesara analiza sanguina a ureei si creatininei, realizata cu 24-48 de ore inaintea examinarii. In functie de zona de examinat si de detaliile necesare, explorarea IRM poate dura 15-60 de minute. In tot timpul examinarii pacientul poate sa comunice cu doctorul sau asistentul medical prin intermediul interfoanelor.

Explorarea este nedureroasa. Poate aparea senzatia de claustrofobie, o senzatie de caldura sub zona de examinare. De asemenea, poate aparea o senzatie de "raceala" la locul punctiei venoase in timpul injectarii substantei de contrast. In timplul explorarii, pacientii aud in anumite secvente zgomote intense care pot fi diminuate semnificativ prin purtarea unor casti la urechi", arata dr. Dragos Negru.

Care sint beneficiile si riscurile IRM

Beneficii

* nu se foloseste radiatie X;

* este o alternativa rapida si non-invaziva la arteriografia standard;

* imaginile tesuturilor moi sint excelente, mai bune decit cele obtinute prin alte metode;

* deceleaza cel mai bine bolile demielinizate ale encefalului si maduvei;

* poate evalua atit structura, cit si functia multor organe interne.

Riscuri

* metalele nedectate inaintea examinarii pot fi afectate de cimpul magnetic;

* metoda nu trebuie utilizata in primele 12 saptamini de sarcina.
Limitele IRM

* osul este mai bine vizualizat prin CT;

* metoda nu vizualizeaza cu acuratete calcificarile intratumorale si, uneori, nu poate distinge tesutul tumoral de edem;

* la pacientii cu singerari importante CT este metoda perfecta.

Comentarii