Admiterea de toamna la universitatile iesene, la start

miercuri, 31 august 2011, 21:36
3 MIN
 Admiterea de toamna la universitatile iesene, la start

Cu toate ca a doua sesiune a examenului de bacalaureat inca nu s-a incheiat, universitatile iesene se pregatesc de admiterea din toamna. Nici aici situatia nu este clara, deoarece unele institutii au stabilit perioada de inscriere fara a avea numarul exact de locuri pe care le pot oferi viitorilor studenti. Pe linga acest aspect, decizia finala si oficiala a Ministerului Educatiei in ceea ce priveste ierarhizarea universitatilor, al carei ultim termen de aminare va expira in acesta zi, inca nu a fost facuta publica.

* "Cuza" – La Universitatea "Al.I. Cuza" (UAIC) au mai ramas aproximativ 180 de locuri la buget in cadrul celor 15 facultati. Din totalul de 6.860 de locuri, dintre care 3.360 sint din categoria finantate, in jur de 5.000 au fost ocupate in prima sesiune de admitere. „Cele 179 de locuri de la buget sint in general la facultatile de stiinte, adica Facultatea de Matematica, Facultatea de Fizica si Facultatea de Chimie, dar majoritatea covirsitoare sint la taxa", a explicat Vasile Isan, rector al UAIC. Cei care nu au promovat bacalaureatul in vara si sint interesati de Facultatea de Drept sau cea de Informatica vor mai avea sanse sa se inscrie doar anul viitor. Daca la Drept toate locurile au fost deja ocupate in prima faza, la Informatica „au mai ramas citeva locuri la taxa si se va decide zilele acestea daca se va mai face o sesiune", a precizat Gheorghe Grigoras, decanul facultatii. La celelalte facultati se va afisa numarul exact de locuri la inceputul saptaminii viitoare, urmind ca cea de-a doua sesiune de admitere sa aiba loc in perioada 12-15 septembrie. Acesta se suprapune cu inscrierea pentru studiile de master, care este incerta din cauza ca universitatile asteapta nu numai ierarhizarea, ci si acceptarea, majorarea sau micsorarea din partea Ministerului a numarului de locuri bugetate cerute de fiecare universitate in parte.

* UTI – Cei interesati de studiile de licenta si inca mai trec prin probele scrise ale bacalaureatului se pot indreapta spre Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" (UTI), unde in urma primei sesiuni de admitere pentru studii de licenta au mai ramas 670 de locuri neocupate, la buget, din cele 2.945 cite au fost acordate initial. Pina si numarul acesta mare ar mai putea creste deoarece inca se mai asteapta confirmarea locurilor de catre candidatii inscrisi in luna iulie. "Potrivit calendarului, pina vineri, cei care au fost declarati acceptati trebuie sa-si depuna actele in original. Cu bac-ul atit de rau din vara sa vedem ce iese la recolta din toamna", a declarat Mircea Gusa, prorector UTI. In acest caz, admiterea din toamna, stabilita intre 5 si 16 septembrie, se suprapune cu bacalaureatul, deoarece abia pe data de 7 se vor afla rezultatele finale in urma contestatiilor la Bac. Pina in prezent, dintre cele 670 de locuri ramase libere la buget, au fost repartizate pe facultati doar o parte. Astfel, la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului sint 130 de locuri, la Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata au ramas neocupate 109 locuri bugetate si 2 la Automatica si Calculatoare.

* Agronomie – Doar Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) a facut publica lista cu locurile pentru admiterea din toamna, programata intre 7 si 14 septembrie. La cele 4 facultati din cadrul USAMV, la buget au mai ramas 7 locuri libere doar la Facultatea de Agricultura si 172 de locuri la taxa la nivelul intregii universitati.

Incertitudini cu masterul si doctoratul

O alta problema care framinta mediul universitar in aceasta perioada este legata de admiterea pentru studii masterale si doctorale, planificata tot in aceasta luna. Pentru master, universitatile asteapta in special confirmarea numarului de locuri finantate de stat, fiecare institutie cerind atitea locuri cite au considerat ca fiind necesare. Prin faptul ca nu a fost respectat nici ultimul termen pe care Ministerul Educatiei l-a stabilit, ca fiind „pina la 1 septembrie", „se compromite admiterea pentru studiile de master", crede Vasile Isan. In ceea ce priveste doctoratele, conducerile universitatilor iesene prevad faptul ca inceperea anului „doctoral" ar putea fi aminata, in conditiile in care nu au fost confirmate oficial universitatile care vor mai avea posibilitatea sa organizeze Scoli Doctorale, presupunindu-se ca termenul a fost aminat din nou pina luni, 5 septembrie. S-a speculat faptul ca la nivel national vor fi 10 universitati care in urma ierarhizarii vor fi incadrate in categoria „de cercetare avansata si educatie", ceea ce le va permite sa ofere si posibilitatea unui doctorat.

Comentarii