Cum arata taberele cu doua zile inainte de alegeri, la UTI

miercuri, 22 februarie 2012, 22:37
4 MIN
 Cum arata taberele cu doua zile inainte de alegeri, la UTI

Fostii contracandidati la functia de rector al Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi" Iasi de luna trecuta au devenit zilele acestea parteneri. Profesorii Alexandru Salceanu si Corneliu Munteanu au elaborat un plan managerial comun pentru a cistiga alegerile de miine. Ei isi propun sa colaboreze deoarece considera ca planurile lor manageriale sint compatibile. „Unirea nu este in scop personal, ci pentru binele universitatii, pentru competenta si o echipa de valoare", au fost argumentele celor doi profesori. „Impreuna putem realiza proiecte si sa gasim solutii pentru ca UTI sa mearga ascendent", a precizat Corneliu Munteanu. Partenerul sau, Alexandru Salceanu, considera ca acesta are experienta si competenta de a ocupa orice functie in universitate. „Mandatul nostru presupune idei la unison, vrem o universitate care sa respire in mijlocul cetatii si sa continue traditia ascendenta din ultimii 60 de ani", a spus Alexandru Salceanu. Alegerile de la UTI au fost reluate la recomandarea Ministerului Educatiei, in urma a doua verificari ce au avut la baza o cerere din partea lui Alexandru Salceanu. La alegerile din ianuarie au participat Alexandru Salceanu, Corneliu Munteanu si Ion Giurma, care a cistigat, la limita, cu 51%, un nou mandat.

Ce ofera Salceanu

Salceanu considera ca este din nou candidat pentru pozitia de rector deoarece mandatul este un proiect foarte important, major, care urmareste o succesiune fireasca a unor proiecte care sa ofere posibilitatea asumarii acestui pas. Profesorul crede ca principalele atuuri cu ajutorul carora ar putea obtine aceasta functie sint experienta, virsta potrivita si capacitatea de a relationa constructiv cu studentii, colegii, mediul economic. Candidatul are in planul managerial punctate citeva idei care, spune el, vor imbunatati mediul academic de la UTI. Printre acestea se numara dezvoltarea unei retele de laboratoare acreditate Renal, atragerea de studenti straini la programele de licenta si masterat in limba engleza, racordarea curriculei in mod flexibil la solicitarile impuse de evolutia mediului economic si social, precum si cresterea gradului de absorbtie a proiectelor cu finantare europeana. Primul lucru pe care l-ar face prof. Alexandru Salceanu daca ar cistiga aceasta functie ar fi sa dea un mesaj de incheiere pe o perioada de patru ani a tot ce inseamna dispute electorale si ar merge in toate facultatile pentru a avea consultari democratice privind completarea echipelor de decani, prodecani, prorectori exclusiv pe criterii de competenta si capacitate de implicare. „Daca ar fi sa consider ca nu ofer o alternativa mai buna pentru conducerea universitatii decit actualul rector, cu siguranta ca nu as fi candidat. Las la aprecierea discreta si secreta a electoratului balanta intre plusuri si minusuri asociata fiecaruia dintre cei doi candidati", a precizat Alexandru Salceanu.

Potrivit pentru orice functie, in orice domeniu

Impreuna cu partenerul sau, Corneliu Munteanu, candidatul doreste sa creeze un spatiu propice dezvoltarii unui student, continuind reabilitatea caminelor, fara insa a construi noi cladiri. De asemenea, cei doi asociati doresc sa izoleze zona comuna a caminelor pentru a pastra mediul academic, scotind din peisajul studentesc „crismele". Impreuna, ei doresc sa stimuleze studentii prin oferirea de burse, concursuri, iar UTI sa intre in interrelationare cu universitatile de top din Europa. „Vrem sa patim cu adevarat munca si performanta pe baza unor criterii comune pe tot mandatul", a spus Salceanu. Totodata, in planul comun se afla si crearea unui centru mediatic si imbunatatirea imaginii universitatii. Cei doi au in vizor si schimburile de studenti. Functia pe care o va detine Corneliu Munteanu daca partenerul sau va cistiga alegerile nu este inca stiuta. Salceanu il considera insa capabil sa detina „orice functie, in orice domeniu".

Ce spune Giurma

In ciuda acestei aliante a celor doi fosti contracandidati, rectorul Ion Giurma a precizat ca este sigur pe voturile sustinatorilor sai. „Am cistigat alegerile cu 108 voturi mai mult decit al doilea clasat. Acest lucru putea fi validat, iar dreptul, cistigat in justitie. Am preferat sa apar prestigiul universitatii si sa nu intram in procese interminabile. Acesta a fost motivul pentru care am solicitat Senatului ca alegerile sa poata fi refacute, vineri. M-am si inscris pentru un nou mandat, depunindu-mi candidatura. Pregatirea mea electorala consta in faptul ca in acest mandat universitatea a ocupat primele locuri, ca o universitate performanta. O echipa cistigatoare nu se va schimba. Sint convins ca, in scurt timp, universitatea va intra in normal", a precizat Ion Giurma. Procesul electoral de miine va fi supravegheat de o echipa a Corpului de Control al Ministerului Educatiei, Salceanu avind un supraveghetor independent care se va asigura de buna desfasurare a votului in conditiile legii.

Comentarii