Bacalaureatul nervilor

sâmbătă, 29 mai 2010, 00:47
9 MIN
 Bacalaureatul nervilor

Ministrul Educatiei a venit special la Iasi in incercarea de a calma spiritele. 

Bacalaureatul de la Iasi inca se mai negociaza. Inspectoratul Scolar Judetean a dat asigurari ca examenul se va sustine in 38 din cele 49 de centre. Alte 5 centre sint indecise, urmind ca in cursul zilei sa isi exprime pozitia finala. Inspectoratul nu a facut publice numarul celor 6 centre in care nu se va sustine examenul, sperind ca vor face totusi un compromis de dragul elevilor. Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a venit special la Iasi ca sa faca apel la intelepciunea dascalilor de a participa la examen. Situatia se schimba de la o ora la alta, in functie de discutiile care au loc in cancelarii sau la telefon.

Ministrul Educatiei a venit vineri la Iasi ca sa se asigure ca toti elevii ieseni de clasa a XII-a vor putea sa dea bacalaureatul. El a discutat personal cu inspectorul scolar general, cu directorii liceelor si colegiilor si cu liderii de sindicat, pentru a gasi o formula prin care examnul sa se dea in conditii normale, conform calendarului stabilit. "Cred ca nu este bine ca munca de un an a elevilor, –  si nu numai de un an -, de asemenea munca a profesorilor, sa se piarda din motive independente de elevi. Elevii nu sint vinovati ca trecem prin criza si ca nu am avut guvernele cele mai bune", a spus ministrul.

Vizita acestuia la Iasi i-a facut deja pe unii dascali sa se razgindeasca si sa dea asigurari ca vor fi alaturi de elevi in sustinerea bacalaureatului. "Situatia este dinamica, in functie de discutiile purtate. Ieri era un numar de centre in care sa dadea examenul, astazi este mai mare. Situatia s-a schimbat si in cursul aceleasi zile. Dimineata, 33 din 49 de centre puteau sa functioneze in parametri normali, iar la ora actuala situatia s-a schimbat, iar doamna inspector va poate spune exact", a declarat ministrul Funeriu.

Ministrul a tinut sa precizeze ca situatia nu s-a schimbat ca urmare a presiunilor. "Au fost aduse acuzatii la adresa ministerului, cum ca i-am intimida sau i-am ameninta pe inspectori, ceea ce nu e adevarat. In acest moment, inca mai incercam sa gasim solutii, astazi pina dupa-amiaza elevii si parintii vor sti exact cum se va desfasura bacalaureatul", a mentionat Daniel Funeriu.

De asemenea, ministrul a tinut sa le multumeasca profesorilor care vin la examen, in ciuda nemultumirilor, si sa ii asigure pe ceilalti ca nu este insensibil la problemele lor. "Mesajul meu catre profesori e ca ii inteleg, inteleg ca este dificil cu aceasta reducere salariala de 25%, inteleg dificultatea la adevarata ei dimensiune, dar eu ii invit sa fie alaturi de elevi la bacalaureat", a precizat ministrul Funeriu.

"Vor sa ne demonstreze ca se poate sustine examenul si fara noi"

Vineri, in cancelarii, unii dintre profesori si bibliotecari semnau cind pentru greva, cind pentru ore si participare la examen, in functie de curentul de opinie creat. Pe linga influenta celorlalti, se razgindeau si pentru ca au inteles gresit ce presupune greva. "Unde e greva mea daca eu vin oricum la program? Mi se pare aberant. Eu credeam ca se va inchide scoala si vom sta acasa", a spus revoltata o bibliotecara.

Alti profesori continua sa sustina ca doar prin boicotarea bacalaureatului pot forta mina guvernantilor si a reprezentantilor ministerului, iar faptul ca parintii si elevii au luat reactie ii nemultumeste. "Este singura modalitate prin care putem sa atragem atentia opiniei publice asupra problemelor grave din invatamint, iar la actiunile de forta ale Guvernului nu putem sa raspundem decit cu aceeasi masura, mai ales ca guvernantii acrediteaza ideea ca folosim elevii si parintii ca mijloc de presiune. De fapt, ei folosesc elevii si parintii ca mijloc de presiune si intimidare, dovada actiunile care s-au derulat in ultimele ore", a semnalat un profesor de geografie de la Colegiul Tehnic "D. Leonida".

Nemultumirea profesorilor de liceu care intra de luni in greva este legata si de faptul ca reprezentantii ministerului vor sa ii substituie la examen cu bibliotecari sau cu profesori de gimnaziu, astfel incit elevii sa  poata da proba. "Impresia mea e ca se fac presiuni pentru a sustine bacalaureatul, in conditii in afara cadrului legal si a normelor unui examen national de o asa importanta, de vreme ce, profesorii pot fi inlocuiti de bibliotecari, de exemplu. Vor sa ne demonstreze ca se poate sustine examenul si fara noi", a spus o profesoara de istorie.

Cadrele didactice care nu au semnat pentru greva spun ca au luat aceasta decizie fiindca le pasa de viitorul elevilor, iar pe de alta parte fiindca nu mai cred ca au vreun rezultat. "Eu voi veni la ore si la examen, fiindca din experienta pe care o am, stiu ca nu rezolva nimic grevele. Am mai pierdut la salariu si alte dati, degeaba. In plus, sint foarte dezamagita de liderii de sindicat in general, fiindca, pina la urma, ramin doar citeva piese de sacrificiu", s-a plins un cadru didactic de la Colegiul de Electronica si Telecomunicatii.

Un alt cadru didactic de la acelasi colegiu, profesor de engleza debutant, a atras atentia ca nu face greva deoarece oricum vrea sa plece din sistem. "Eu nu am semnat pentru greva, pentru ca sper sa nu ramin in invatamint, vreau sa fac altceva de la vara. Nu sint dezamagita numai de salariu, ci si de elevi", a semnalat acesta.

––-

Proteste si in universitati

Greva de luni va afecta, macar partial, si universitatile. Sesiunea de examene care incepe lunea aceasta la Universitatea Tehnica va fi marcata de proteste. Institutia de invatamint superior va functiona la 30% din capacitate. "Sesiunea la noi incepe de luni. Noi sintem alaturi de profesori. Ii intelegem, chiar daca activitatea la Universitate va fi doar de 30% lunea aceasta. Examenele din sesiune se vor da. Am vorbit cu profesorii si au confirmat acest lucru. Ramine sa mai vedem daca se vor trece notele in cataloage", a precizat Florentin Nacu, vicepresedintele UNSR.

Situatia este confirmata si de liderii de sindicat din cadrul UTI. "Membrii nostri de sindicat vor participa in procent destul de mare la actiunea de protest, in semn de solidaritate", a spus si Stefan Grigoras, liderul sindical de la Universitatea Tehnica.

Pe linga actiunea de solidarizare cu profesorii lor si cu cei din invatamintul preuniversitar, protestul studentilor de la UNSR are si scopul de a atrage atentia asupra Legii Educatiei, aflata in prezent in dezbatere in cadrul Senatului. Tinerii spera sa obtina in continuare locuri in tabere, reduceri si posibilitatea de a participa la alegerea rectorului.

O prima victorie a acestora a avut loc recent. Bursele si subventiile de care beneficiaza nu vor fi reduse cu 25%, acest lucru fiind consemnat si in scrisoarea pe care statul roman o va adresa Fondului Monetar International.

50% dintre profesorii de la "Cuza" vor intra in greva

Greva va fi luni si la Universitatea "Alexandru I. Cuza". Mai bine de jumatate dintre salariatii de la institutia de invatamint sint membri ai Sindicatului UNIO, afiliat la Federatia Nationala Alma Mater. Astfel, in jur de 1.400 dintre cei 2.028 de salariatii de la "Cuza" vor protesta lunea aceasta.

"Membrii de sindicat au fost convocati luni la greva si au si semnat adeziunile. Mai bine de 50% dintre salariati vor solidariza", a precizat Constantin Amihaiesei, liderul Sindicatului UNIO din cadrul UAIC.

"Din cite stiu eu, cei de la Federatia Alma Mater vor face greva luni. La protest pot participa si profesorii care nu fac parte din sindicat. Daca se hotarasc sa faca, noi ii vom sprijini in actiunea lor", a spus si rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, prof.dr. Vasile Astarastoae.

Festivitatile care au loc anul acesta, in special in aceasta perioada, la Universitatea de Arte "G. Enescu" ii impiedica pe profesorii de aici sa initieze orice actiune de protest sau sa solidartizeze cu ceilalti profesori din tara. "Noi am trimis un anunt si la Bucuresti prin care spuneam ca nu putem fi solidari cu cei care iau parte luni la actiunile de protest. Anul acesta, noi sarbatorim 150 de ani de invatamint artistic superior la Iasi si avem o serie de manifestari care trebuie sa se desfasoare, avem invitati care trebuie intretinuti. Daca am intra in greva, s-ar bloca tot programul", a explicat Emilian Popa, liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Universitatea de Arte.

––-

In Sanatate se va lucra cu o treime din efectiv

Sistemul sanitar iesean intra in greva la inceputul saptaminii viitoare. In spitalele din judet se va asigura asistenta medicala doar pentru cazurile de urgenta si pentru cei care sint deja internati. Celelalte persoane care se prezinta la spital pentru afectiuni ce nu reprezinta o urgenta vor fi reprogramati.

"Nu vom lasa de izbeliste pacientii, insa doar o treime din personal va asigura activitatea in spitale. Ceilalti angajati din spitale vor iesi in curtile unitatilor medicale sau pe holuri pentru a-si manifesta dezaprobarea in ceea ce priveste modalitatile prin care Guvernul intelege sa faca economii. Sint convins ca vor veni si angajatii care au liber in ziua de luni, ca sa fie alaturi de noi", a declarat Iulian Cozianu, vicepresedintele sindicatului Sanitas, filiala Iasi.

Pentru ziua de marti este programat un miting de amploare in fata Palatului Culturii. La acest miting si-au anuntat prezenta toate sindicatele din sistemul bugetar. De asemenea, la mitingul programat intre orele 12 si 14 vor veni si pensionari, si mamicile cu bebelusi.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) si-a manifestat si el opozitia fata de decizia Guvernului de a reduce cu 25% veniturile medicilor din sectorul public. "Aceasta masura este nedreapta pentru ca majoritatea medicilor din sistemul public sint platiti din fonduri obtinute prin prestari de servicii medicale, si nu prin transfer de la buget. Solicitam Guvernului sa faca un raport care sa prezinte modalitatea in care au fost alocate fondurile de la buget si din imprumuturile externe in 2009, precum si masurile active in combatarea crizei. Nu sintem de acord sa dam un cec in alb celor care in lunile martie si aprilie au fost incapabili sa evalueze starea corecta a economiei Romaniei", a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.

De asemenea, conducerea CMR da un ultimatum si parlamentarilor medici, indiferent de partid. "Sa faca o alegere: sa respecte decizia de partid sau sa respecte interesele corpului medical si ale pacientilor. Optiunea le apartine si daca vor alege partidul, vor trebui sa inteleaga ca s-au autoexclus din corpul medical", a mai spus prof.dr. Astarastoae. CMR transmite membrilor sai ca au toata sustinerea organizatiei daca participa la proteste.

––-

Greva "de solidaritate" la Tribunal

Reprezentantii personalului auxiliar si conex din cadrul instantelor de judecata iesene au anuntat ca, luni, vor participa la greva anuntata deja in mai toate domeniile de activitate ale institutiilor statului.

"In conformitate cu calendarul actiunilor de protest al organizatiei sindicale PROJUST, federatie la care Sindicatul «Dreptatea» este afiliat, pe 31 mai, personalul auxiliar si conex din cadrul Judecatoriilor Iasi, Raducaneni, Pascani si Tribunalului Iasi se afla in greva de solidaritate", a precizat vineri Daniela Amancei, purtatorul de cuvint al Tribunalului Iasi. Aceasta a adaugat ca, astfel, programul cu publicul al Arhivei, Registraturii si Biroului de Apostile va fi 10-11.30 la fiecare dintre instantele amintite.

Totodata, grefierii vor participa la solutionarea doar a unei treimi din dosarele aflate pe rol, asigurindu-se insa participarea acestora la sedintele de judecata considerate urgente.

––

Primaria va fi blocata luni

Angajatii Primariei vor fi in greva generala luni, 31 mai. Iesenii nu vor putea depune acte, nu vor putea primi acte, nu vor putea plati taxe si impozite locale. Intreaga activitate va fi paralizata. In functie de deciziile luate de sindicalisti la nivel national, activitatea normala ar urma sa fie reluata marti, 1 iunie. "Sindicatele au luat aceasta decizie. Va fi greva generala. Nu se va lucra deloc", a explicat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei.

Si angajatii Consiliului Judetean vor protesta pe data de 31 mai. Ei insa au ales o greva de tip japonez. "Protestul membrilor de sindicat se indreapta impotriva masurilor de scadere drastica a veniturilor noastre luate de Guvern si a lipsei de interes a acestora fata de problemele cu care se confrunta salariatii din administratia publica locala", a spus Liviu Simiuc, liderul de sindicat al angajatilor Consiliului Judetean.

Sindicalistii sint nemultumiti de reducerea salariilor cu 25% si de anuntatele disponibilizari.

Comentarii