Cea mai buna frecventa la cursuri la Universitatea „Cuza” o au sobolanii

miercuri, 03 februarie 2010, 19:37
5 MIN
 Cea mai buna frecventa la cursuri la Universitatea „Cuza” o au sobolanii

Studentii care au cursuri in Corpul E al Universitatii "Cuza", cel de la Fundatie, sint nevoiti sa suporte compania sobolanilor. Noul "format" in care se desfasoara orele pare sa reprezinte picatura care umple paharul pentru zecile de studenti care trec zilnic pragul  acestei darapanaturi.

Corpul E al Universitatii, rezervat cu precadere studentilor de la Litere, Psihologie si Drept, nu a mai fost reabilitat de ani de zile.  Aici, citeva generatii de studenti si de masteranzi s-au obisnuit cu lipsurile si cu mizeria de care administratorii Universitatii par ca nu se mai sinchisesc. Acum, trebuie sa se impace si cu gindul ca sint asistati la ore de sobolani.

"Este inuman sa invatam asa"

Studentii de la Litere, Psihologie sau Drept au fost intimpinati din vacanta de iarna cu o surpriza de proportii. In toate salile de curs, erau afisate avertismente de genul: "Atentie! Nu atingeti pastilele din colturi! Otrava pentru sobolani!".

Majoritatea le-au citit, au simtit cum li se face pielea gaina, dar au continuat sa vina la cursuri. Insa cu stringere in spate de fiecare data:  "Daca imi trece vreunul printre picioare?" a devenit intrebarea chinuitoare pentru cei mai multi.

In ciuda temperaturilor foarte scazute din ultima saptamina, sobolanii au iesit la plimbare, prin fata privirilor stupefiate ale citorva zeci de cursanti. "Vinerea trecuta, in sala E 207, era un sobolan semiparalizat, probabil din cauza frigului. De frica, studentii nu au mai intrat sa dea examenul", a spus Catalin Hopulele, student in anul II la Jurnalistica.

Se pare ca pastilele de otrava impinzite pe la colturi, masurile de atac impotriva sobolanilor pe care le-au luat cei care au in grija administrarea acestui corp de cladire, nu au nici un efect.

"Mi se pare absurd si absolut revoltator ca la universitatea cu cea mai mare traditie din tara, si care se presupunea a fi una dintre cele mai moderne, sintem obligati sa impartim aceeasi sala de clasa cu sobolanii. Mai mult, se pare ca Universitatea nu e in stare nici macar sa faca o deratizare ca lumea, lasa otrava in salile de clasa, unde multi colegi de-ai mei de la Litere petrec destul de multe ore pe saptamina. Aberant!", a mai spus Catalin.

Modul in care este tratata problema sobolanilor din corpul E a fost criticat si de Diana I., masteranda in anul I la Litere. "Ar trebui sa se faca deratizare, cu pastilele nu stiu daca rezolva ceva, si e nasol pentru studenti ca trebuie sa stea sub nas cu otrava pentru sobolani. Intr-adevar, deratizarea e o chestiune urgenta, dar cladirea trebuie refacuta cu totul, ori cel putin curatata, dezinfectata, sa ai conditii minime de igiena, ca si la toalete e dezastru, in sali nu mai zic… E inuman sa invatam asa. Acum s-a mai adaugat si problema sobolanilor",  si-a exprimat ea nemultumirea.

Pentru studentii din anul I, dezamagirea si revolta sint cu atit mai mari, mai ales ca mai au de petrecut sub acoperisul acestei cladiri cel putin inca doi ani. "Corpul E este cel mai mizer. Conditiile au ramas ca pe vremea cind era puscarie, de fapt, este posibil sa fie si mai rau. Pe site-ul UAIC nu apare nici o imagine cu acest corp de cladire. Saptamina trecuta, in fata unei sali de curs erau adunate vreo 20 studente care se temeau sa intre, pentru ca un sobolan isi dadea sufletul pe podea" isi aminteste Victor I.

"Exista planuri"

Administratorii par a fi neputinciosi. "Noi, de la facultate, facem multe demersuri pentru remedierea situatiei de acolo, de citiva ani reluam rugamintile. Pina acum nu au avut ecou demersurile noastre. Ne spun ca sint niste planuri cu acea cladire. La un moment dat cineva din conducerea Universitatii a spus ca asteapta sa cada singura, pentru ca e o problema de patrimoniu", a declarat prof.dr. Dan Stoica, prodecanul Facultatii de Litere.

Cladirea este plina ochi de studenti in fiecare zi, cel putin pina in jurul orei 16. Profesorul Stoica spune ca facultatea nu poate suplimenta nicicum spatiile de aici. "La noi se tin ore si in catedre, laboratoare si in spatiile lectoratelor. In plus, mai avem nevoie de spatii, pentru ca anul acesta ni s-au mai luat citeva si nu am mai primit altele in schimb. Amfiteatrul I 5, de la nivelul decanatului, a fost distribuit in favoarea Facultatii de Matematica, iar fosta biblioteca de Istorie, de la etajul 2, a fost data in folosinta rectoratului. Era un hol infundat, folosit ca biblioteca, apoi ca spatiu pentru Litere, iar acum acolo este un culoar foarte bine folosit de rectorat, insa era normal sa primim un spatiu in schimb", a afirmat prodecanul Dan Stoica.

O situatie si mai critica este, spune el, si in corpurile O1 si O2. "Sa urcati acolo, la etajul 1. Acea cladire e si subreda, cea din fundatie este doar neingrijita, dar structura de rezistenta e buna", a mai spus profesorul Stoica.

Directorul general administrativ al Universitatii, Bogdan Plescan, da vina pe conducerea facultatii si spune ca o mai buna administrare a spatiilor din corpul A ar putea aduce studentii din corpurile E si O pentru a face cursuri acolo. "Exista cu siguranta si la Facultatea de Litere spatii libere, de exemplu joia si vinerea dupa-amiaza. In corpul O cei de la Litere insista sa faca ore", a spus directorul Plescan. El a mai adaugat ca, spre sfirsitul acestui an, cele doua corpuri vor intra in lucrari de consolidare sau demolare. "Ambele cladiri sint in faza de proiectare. Speram ca primele lucrari de consolidare sa inceapa la corpul E in toamna, iar corpul O va fi demolat la sfirsitul anului si construit un altul. Corpul E este o cladire veche. S-au luat masuri de igienizare, insa din cauza retelelor subterane vechi problema sobolanilor reapare. O parte din retelele ce permit accesul lor au fost astupate odata cu ridicarea caminului Akademos, insa pina nu incepe lucrul si la caminul E nu vor putea fi extirpate", a mai precizat directorul Plescan.

Comentarii