Meditatorul studentilor

luni, 09 noiembrie 2009, 17:37
4 MIN
 Meditatorul studentilor

La doar 28 de ani, Paul are o "meserie" din care nu prea crezi ca se poate cistiga indeajuns de mult pentru a trai decent. Este meditator, iar din banii adunati a reusit chiar sa isi cumpere pamintul pe care doreste sa ridice o ferma. Numele sau este cunoscut de studentii de la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi", mai ales de cei care au probleme cu restantele si de cei care nu fac fata sistemului. Paul, sau Pablo, cum ii zic prietenii, are chiar propriul sau sistem de plata: comision de succes.

Nu este cadru didactic. Nici macar nu vrea sa fie. Insa ii place foarte mult sa lucreze cu studentii, sa ii ajute sa ia examenele cu note cit mai mari. Are 28 de ani si meseria sa este una pe cit de cautata pe atit de interesanta: este meditator. 

Paul are un program foarte bine pus la punct. In fiecare zi de luni pina vineri, de la ora 8.00 la 22.00, iar simbata pina la ora 16.00, are cursuri de pregatire cu cel mult trei studenti pe curs. Studentii sint, in marea lor majoritate, de la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi". Il aleg pe Paul drept profesor meditator pentru ca, fie nu fac fata sistemului de predarea, fie au probleme cu examenele si restantele.

"Eram in anul I cind l-am cunoscut pe Paul. Avem probleme cu un examen, asa ca am inceput sa merg din cind in cind pe la el, sa ma ajute si sa imi explice una-alta. Este un tip foarte destept si cautat de studenti", l-a descris Mihnea Lazar, student la Facultatea de Constructii.

Si el, ca si multi altii, al caror numar nici macar Paul nu il mai stie, a luat examenul la disciplina cu probleme. La urma urmei, face asta de aproape 9 ani si stie exact ce doreste fiecare profesor si ce si cum ar trebui sa invete studentul. "In anul I am realizat ca pot face un ban asa ca, am pus prin campus, la blat, un anunt cu «fac meditatii la desen tehnic». Am facut-o din joaca, insa cind am vazut ca au inceput sa ma caute colegii, m-am apucat de invatat pentru ca pina atunci nu avem nici o treaba cu aceasta disciplina. Dupa o saptamina am reusit sa stapinesc bine acest domeniu", isi aminteste Paul.

Oricum, mediatiile nu erau ceva nou pentru el deoarece inca de cind era in liceu, la Piatra Neamt, incepuse sa isi ajute colegii la diferite discipline. Cind a ajuns la Iasi, chiar la inceputul facultatii, a dat mediatii la franceza, romana, matematica si alte disciple care se dadeau la bacalaureat. "Cind eram in liceu, imi imaginam ca a fi student este un statut privilegiat, si pentru asta trebuie sa fii foarte bine pregatit asa ca am invatat mult. Din pacate, cind am ajuns la Facultate, la Metalurgie, am realizat ca nu e chiar asa, deoarece colegii mei nu erau nici pe departe asa cum ma asteptam", a spus el.

Lipsa pregatirii colegilor sai a fost sansa sa. De la meditatiile la desen tehnic, tinarul de 28 de ani a ajuns sa predea in prezent opt discipline: analiza matematica, algebra liniara, mecanica, rezistenta materialelor, statica, dinamica, desen tehnic si geometrie descriptiva. "Geometria descriptiva si desenul tehnic nu prea mai sint cerute, pentru ca a aparut grafica pe calculator. Pentru a-mi putea ajuta studentii, mi-am facut o baza de date cu fiecare profesor de la facultatile cu care lucrez, cu ce preda fiecare", a explicat el.

Paul nu da meditatii doar in timpul examenlor si restantelor, atunci cind fluxul de doritori este si mai mare. El si-a infiintat si un fel de Academie, la care studentul vine si in timpul semestrului, pentru ca, sustine Paul, este bine sa fii foarte bine pregatit mereu. Daca pentru cei care dau restante sapte sedinte sint suficiente pentru a le lua cu brio, la cei care doresc sa invete si in timpul semestrului participa la meditatii timp de doua luni, cite trei sedinte pe saptamina.

"Plata nu se face pe sedinta. Eu iau comision de succes. Prin acesta garantez succesul. Daca studentul nu ia examenul, ceea ce se mai intimpla insa nu foarte des, eu fac pregatire din nou cu el, fara bani", a spus Paul, care recunoaste ca cei mai multi studenti pe care ii pregateste sint de la Facultatea de Constructii.

"Fac aceasta meserie pentru ca nu am sanse sa gasesc un job serios, mai ales ca meseria in care m-am pregatit in facultate a disparut din Romania. Daca as putea sa traiesc fara bani, as face gratis meditatii". Insa nu o face. Din banii adunati din meditatii a reusit sa isi cumpere aproape un hectar de pamint in Piatra Somului, linga Piatra Neamt, de unde este originar. Vrea sa isi deschida o ferma.

Faptul ca este meditator nu inseamna ca nu a avut oferte bune de lucru, dimpotriva. Acum 3-4 ani s-a prezentat la un interviu pentru Renault. A fost acceptat. Pe vremea aia facea un studiu pe automobile, fiind interesant de un proiect legat de preluarea de socuri frontale pentru masinile mici. A refuzat postul pentru ca salariul era prea mic. "Salariile sint prea mici. Un inginer debutant ar trebui sa aiba cel putin 60-70 de milioane pe luna pentru ca din banii acestia sa traiasca, dar sa si continue sa se perfectioneze".

Cum pina acum nu a gasit postul ideal, refuzind sa intre in invatamint pentru ca, sustine el, nu ar avea sansa sa predea exact obiectele pe care le stie si ii plac, Paul va continua sa dea meditatii. Si cum studentii sint din ce in ce mai slab pregatiti, mereu sa vor gasi tineri dornici sa ia restantele fara spaga.

Comentarii