Ministerul Educatiei: Concursurile pe banii elevilor vor fi stopate

luni, 22 octombrie 2012, 23:28
2 MIN
 Ministerul Educatiei: Concursurile pe banii elevilor vor fi stopate

Oficialii din Ministerul Educatiei vor sa le interzica scolilor sa mai organizeze concursuri pe banii elevilor. Declaratia a fost facuta de secretarul de stat Stelian Fedorca, in contextul prezentarii raportului privind starea invatamantului in Capitala.

Cele mai cunoscute concursuri la care se solicita taxa de participare sunt cele de admitere in clasa a V-a, organizate de colegiile si liceele mari. „Daca o sa fie formulata o interdictie in acest sens, sigur ca ne vom conforma. Pana acum, au fost puse unele taxe pentru organizare si premiere, fara sa fi existat nemultumiri din partea parintilor. Daca se va interzice perceperea unei taxe, ne vom gandi la o alta modalitate prin care sa asiguram aceasta selectie, care e necesara in contextul unui numar mare de solicitari", a comentat Elvira Rotundu, director al Colegiului „C. Negruzzi".

Anul acesta, pentru participarea la fiecare din cele doua concursuri cunoscute, „Ionel Teodoreanu" si „Traian Lalescu", s-a cerut achitarea unei taxe in cuantum de 25 de lei.

Reprezentantii elevilor spun ca, in mod normal, nu ar trebui sa se perceapa taxe pentru participarea la concursuri, numai ca scolile nu primesc fonduri pentru organizarea acestora. „Nu este ok ca elevii sa plateasca pentru concursuri, insa realitatea o cere si contextul o cere, pentru ca acestea sa se poata desfasura si pentru a se realiza o selectie a elevilor cu scopul de a accede la urmatorul nivel si de a-si verifica cunostintele. De altfel, la mai toate concursurile se plateste cate o taxa, fiindca, din pacate, nu sunt fonduri. Si asta e raspunsul la orice problema: «nu sunt fonduri, nu se gasesc bani»", e de parere Ionut Darie, elev in clasa a XII-a la Colegiul „M. Eminescu" si membru in conducerea Consiliului Judetean al Elevilor.

Totodata, tanarul atrage atentia asupra faptului ca, pe fondul alocarii insuficiente de resurse pentru scoli, parintii elevilor trebuie sa aiba, pe parcursul unui an, mai multe contributii banesti. „In principiu, faptul ca se cere este o problema. Si avand in vedere contextul economic actual, este din ce in ce mai greu pentru parinti sa suporte, pe langa rechizite, mancare si tot ce presupune scoala, diverse contributii. Din pacate insa, in Romania, in acest moment, parintii trebuie sa contribuie cu bani pentru ca actul educational sa se desfasoare in cele mai bune conditii. La aproximativ 100 de lei pe an ajunge suma pe care parintii o platesc pe partea de administrare a scolii", a adaugat Ionut Darie.

Comentarii