O eleva din Iasi a stralucit printre rusi si chinezi, la un important concurs de stiinte desfasurat in Iran

marți, 11 decembrie 2012, 22:20
3 MIN
 O eleva din Iasi a stralucit printre rusi si chinezi, la un important concurs de stiinte desfasurat in Iran

 Ruxandra Tesloianu, eleva in clasa a X-a la Colegiul „E. Racovita", a castigat medalia de argint la Olimpiada Interna­tionala de Stiinte pentru Juniori, ce a avut loc in Iran. „E o reconfirmare a performantei pe care elevii nostri o inre­gis­treaza la stiinte: fizica, chimie si biologie. Ca si Camelia Diaconu, care a fost medaliata cu bronz la editia precedenta a Olimpiadei Internationale de Stiinte pentru Juniori, Ruxandra este un copil avid de cunoastere, care isi doreste sa faca conexiuni interdisciplinare. S-a remarcat inca din clasa a V-a, obtinand rezultate la etapele nationale ale olim­piadelor de matematica, limba si literatura romana, fizica si chimie", a precizat Paula Gavrilescu, director al co­legiului. Ruxandra s-a intrecut cu peste 200 de performeri din intreaga lume, cei mai „puternici" dintre acestia fiind chinezii si rusii. Alaturi de alti doi elevi cu care a format echipa, tanara a sustinut la Institutul de Genetica din Teheran doua probe teoretice si una practica, fiecare cu o durata de 3 ore. „La proba practica, am avut un subiect foarte interesant, care se baza pe separarea ADN-ului prin tehnica electroforezei. Nu mai facusem experimentul in tara, insa stiam pasii. Oricum, nu se asteptau sa stim direct ceea ce fac niste spe­cialisti in genetica, ci ne-au dat niste indicii pe care le-am pus cap la cap, folosindu-ne de cunostintele de baza dobandite", a explicat Ruxandra, care urmeaza profilul matematica-informa­tica.

Pentru aceasta olimpiada, si-a fixat cunostintele teoretice de chimie, biologie si fizica cu ajutorul profesorilor Paula Gavrilescu, Ioana Bohotineanu si Cristinel Miron. Considera ca reusita ei se datoreaza in mai mare masura pasiunii pe care o are pentru stiinte decat muncii depuse sub indrumarea cadrelor didactice. „Fara dumnealor, nu as fi reusit sa inteleg toate aceste lucruri, apoi e si faptul ca sunt foarte pasionata. Eu nu ma simt mult mai incarcata decat un elev normal. Bineinteles ca lucrez mai mult, insa daca esti pasionat prinzi mult mai usor", e de parere Ruxandra.

Nu se astepta sa castige o medalie de argint si crede ca experienta traita in Iran reprezinta un premiu in sine. „Mi se parea ca argintul si aurul sunt medalii destul de greu accesibile si nu mi-am facut sperante extraordinar de mari, cu toate ca m-am pregatit cat am putut de bine. Chiar si dupa probe ma gandeam ca as lua bronz. Apoi, cand am vazut ca am printre primele arginturi, am fost fericita. Nu e vorba doar de medalie, ci de o experienta unica. Cel mai important e ca am avut posibilitatea sa lucrez intr-o echipa pentru Romania si sa realizez o simulare a ceea ce fac specialistii in genetica. In plus, Iranul e o tara interesanta, cu foarte multe contraste. M-a uimit, stiind ca acolo femeile sunt oarecum margina­lizate, sa vad ca la olimpiada s-au implicat, chiar si in organizare, foarte multe femei si ca foarte multe dintre persoanele care lucreaza la Institutul de Genetica din Teheran sunt femei. Mi-a placut ca oamenii de acolo sunt foarte primitori si caldurosi, in ciuda faptului ca au niste reguli foarte stricte, in principal religioase. Si noi a trebuit sa purtam val pe cap si un anumit stil de imbracaminte", a marturisit Ruxandra.

Comentarii