Zecistii primei generatii care au absolvit liceul in UE

miercuri, 11 iulie 2007, 16:30
5 MIN
 Zecistii primei generatii care au absolvit liceul in UE

Luciana Martinus se astepta la 10

Luciana Martinus este sefa de promotie din acest an a Colegiului "Costache Negruzzi". "Sint singura sefa de promotie cu media generala 10 in timpul liceului. Ma asteptam la un asemenea rezultat la bacalaureat, deoarece reprezinta o confirmare a mediilor din timpul liceului. Pentru a obtine performanta trebuie sa-ti doresti, sa fii capabil sa inveti si sa ai dascali buni", este de parere Luciana, care spune ca majoritatea colegilor ii sint prieteni, si de aceea nu sint invidiosi pe rezultatele obtinute pina acum: "Spiritul negruzzist este cel care ne uneste".

Luciana Martinus este obisnuita cu sistemul de invatamint din strainatate. A participat la mai multe proiecte in care a reprezentat Colegiul "Negruzzi" sau Romania. "De exemplu, Festa del Europa a fost un program de implicare a tinerilor in proiecte europene, apoi in Parlamentul European al Tinerilor am facut parte din delegatia tarii noastre", a mai spus Luciana.

Cu toate acestea, a avut timp pentru studiu si pasiuni. "Imi place mult sa citesc si sa dansez. Am facut si cursuri", a completat Luciana Martinus.

Absolventa nu este hotarita deocamdata ce sa faca in viitor. "As vrea sa dau la Drept si la Farmacie, la Iasi. Cu toate acestea, studiez si ofertele din strainatate. In Germania sint unitati de invatamint foarte bune", a incheiat Luciana.

Tinara este fiica a doua cadre didactice recunoscute in Iasi, profesorul de chimie, Ioan Martinus, de la Colegiul "Costache Negruzzi" si profesoara de limba si literatura romana, Carmen Martinus, care preda la Colegiul National.

"Toata lumea a incercat sa ne convinga sa studiem Economia la Paris"

Cu zece pe linie la Bac au absolvit si cele doua gemene ale familiei Zanoschi, fiicele profesorilor de matematica Adrian si Gabriela Zanoschi. Ambele absolvente ale Colegiului National, se pot mindri cu media maxima la bacalaureat. "Stiam ca am facut bine, dar nu ne asteptam chiar la 10 curat", a declarat Delia Zanoschi vorbind si in numele surorii sale, Iulia.

Comunicative si multumite de performanta obtinuta, recunosc faptul ca sint nedespartite. "Am invatat in aceeasi camera si cred ca este un mare atu. Am studiat interactiv. Cind descopeream eu ceva interesant, ii spuneam si surorii mele, si invers. De asemenea, intre noi este si o competitie placuta in ideea de a gasi mereu lucruri noi si surprinzatoare si de a le impartasi", a spus Iulia.

Asa au descoperit de-a lungul timpului multe pasiuni. De la limbile straine – fetele vorbesc engleza, franceza, germana, spaniola si italiana – pina la sport, timbre sau monezi. "Sintem acum atrase de dans modern si oriental", a marturisit una dintre fete.

Gemenele sint hotarite sa invete in continuare in tara. "Toata lumea a incercat sa ne convinga sa studiem Economia la Paris, dar consideram ca in tara sintem mai bine angrenate in realitatile de aici", a explicat Delia, care a mai declarat ca hotarirea nu exclude bursele in strainatate si nici masterele facute peste hotare.

Fetele sint insa convinse ca un sistem de invatamint bun implica si partea practica. "Cel putin la liceu, lucru in laboratoare se face putin, ar trebui mai mult accent pe aplicabilitate directa. Am mers si la scoli din strainatate prin programul Leonardo, iar acolo se face scoala exact cum vedem in filme. La chimie, elevii lucreaza in halate, la istorie vizioneaza documentare. Este interesant. Cred ca ar fi de dorit ca tot mai multi tineri din scolile romanesti sa aiba acces la programe de schimb de experienta", a mai spus convinsa Delia.

Stefan Tudose e admis la Lyon

Stefan Tudose, absolventul cu 10 de la Liceul "Mihai Eminescu", este deja student. Si nu oriunde. "Am fost admis la Universitatea din Lyon, la Informatica. Voi participa la admitere si la Iasi, numai ca aici nu este specializarea care ma atrage, grafica pe calculator", a precizat Stefan.

Fire de artist, absolventul este pasionat de desen si benzi desenate; de aici si interesul sau pentru animatie si efecte speciale. "Daca voi studia in strainatate, ma voi intoarce in Romania", spune categoric Stefan.

Baiatul mai are citeva pasiuni mai putin comune printre tinerii de virsta sa: gradinaritul – cea mai veche si gatitul – cea mai gustoasa. La o medie atit de buna, baiatul nu se astepta, cu toate ca era unul dintre premiantii clasei. "Am pus pariu cu un coleg si am cistigat. El a spus ca un coleg va lua bac-ul cu 10, iar eu l-am contrazis. Dar nu credeam ca eu voi fi acela", a mai spus modest Stefan Tudose.

Pentru obtinerea unei astfel de performante, tinarul considera ca ideal este sa studiezi in primii ani de liceu. "In clasa a XII-a nu mai sint atit de multe noutati. Daca ai sedimentata asa cum trebuie materia din primii trei ani de liceu, iti vine foarte simplu cind te pregatesti la bacalaureat", a declarat Stefan.

Gheorghita Raileanu ii critica pe profesori, dar si nonvaloarea elevilor

Gheorghita Raileanu a fost cel mai vehement critic al sistemului de invatamint romanesc. A vorbit despre "policentrismul profesorilor care nu lasa loc intuitiei elevilor", dar si despre cit de stufoasa este materia. "Cu toate acestea, am observat un dezinteres din ce in ce mai accentuat al elevilor, atrasi tot mai mult de nonvaloare", spune Gheorghita. 

Absolvent al Colegiului "Costache Negruzzi", considera ca familia si profesorii au un rol esential in devenirea tinerilor. Pasionat de lectura, "in special poetica cerebrala si teatrul existentialist" si cu inclinatii clare spre disciplinele umaniste, Gheorghita spera sa devina cercetator.

"Voi da admitere la Litere, specializarea romana – studii europene. Este regretabil din punctul meu de vedere ca in tara noastra a doua facultate se plateste. Mi-ar placea foarte mult sa fac si jurnalism. Sint interesat de presa internationala si politica", a precizat Gheorghita Raileanu, care nu exclude o perfectionare peste hotare, in Spania sau Marea Britanie.

"Ar fi pacat sa studiez limbi straine fara sa le aplic". Deocamdata, absolventul se va bucura de vacanta. "Vreau neaparat sa vizitez Sibiul anul acesta", spune Gheorghita, un elev care a urcat, de la an la an, de la media generala 9.70 la media maxima, 10.

Marta Chiruta vrea sa studieze in Austria

Marta Chiruta se astepta la note mari, dar nu si la limba romana. "Concursurile m-au invatat sa nu dau niciodata o foaie alba, asa ca m-am concentrat si a fost bine", povesteste absolventa Colegiului National.

La romana a invatat mai mult pe ultima suta de metri. "Prietenele m-au ajutat foarte mult. Ne stringeam toate trei in curtea Manastirii Galata pe o banca si studiam, ne ascultam una pe cealalta si asa invatam mai usor. Initial am incercat acasa la una din noi, insa erau prea multe tentatii. In curtea manastirii trebuia sa facem liniste. A fost foarte bine, ajunsesem sa fim cunoscute acolo", a spus Marta. 

Pasionata in special de fizica, doreste sa urmeze cursuri de electronica si telecomunicatii. "voi participa la admitere la Bucuresti si Iasi, dar si in Austria", spune tinara.

Marta considera ca lucrul cel mai important pe care l-a invatat in liceu a fost "sa fie om" si ca performanta obtinuta se datoreaza intr-o buna masura si profesorilor pe care i-a avut.

Comentarii