3 sinucigasi pe zi

luni, 24 noiembrie 2008, 21:18
3 MIN
 3 sinucigasi pe zi

Spitalul de Urgente a inregistrat in decursul acestui un numar foarte mare de pacienti care au incercat sa isi puna capat zilelor. Putini insa au decedat in spital. Multi dintre pacientii salvati au beneficiat de asistenta psihologica si aproximativ 100 au incercat sa se sinucida si dupa ce au fost salvati de mai multe ori.

Un sinucigas din 10 recidiveaza

Iasul ocupa un loc fruntas in Romania in ceea ce priveste numarul de tentative de sinucidere. Numarul persoanelor care au ajuns in acest an la spital dupa ce incearca sa isi puna capat zilelor a crescut cu cel putin 20% fata de anul trecut, conform statisticilor oficiale. Astfel, din ianuarie pina in noiembrie peste 1.000 de sinucigasi au fost tratati la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan".

"In acest an am decis sa facem un registru cu pacientii cu tentative suicidare. Am inregistrat deja peste 1.000 de pacienti. Iasul se numara printre primele trei orase din Romania in ceea ce priveste numarul pacientilor cu tentive suicidare. O statistica exacta nu exista, deorece suicidul este inca un subiect tabu", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primire Urgente (UPU) a Spitalului "Sf. Ioan".

Din cei 1.000 de pacienti tratati, 737 au beneficiat de asistenta psihologica din partea voluntarilor din programul "Centrul Integrat Regional de Tratamente, Intoxicatii, Traume si Arsuri" (CIRTITA). Aproximativ 40-50% din pacientii cu tentative de suicid au fost internati in stare grava. Dintre acestia insa, doar sapte au decedat. Psihologii sustin ca numarul mare de pacienti suicidari care au supravietuit poate fi datorat si faptului ca multi nu au vrut decit sa atraga atentia prin gestul lor.

"Gesturile pot fi de multe ori demonstrative. Daca pacientul a inghitit o cantitate mica de medicamente, spre exemplu, sau este cineva in preajma atunci cind recurge la acest gest, sau este vorba despre un tinar cu probleme sentimentale, atunci gestul sau poate fi un mod de a atrage atentia asupra lui, nu o dorinta de a-si lua viata", a declarat Gabriela Romedea, psiholog in cadrul CIRTITA. Aproximativ 10-15% din pacientii suicidari care au beneficiat de asistenta psihologica au incercat sa se sinucida si a doua sau a treia oara.

A incercat sa se sinucida de 40 de ori

Recordul nedorit al numarului de tentative suicidare il detine un iesean care, pina la virsta de 37 de ani a incercat de 40 de ori sa isi puna capat zilelor. "Numai in acest an, pacientul a ajuns la spital de zece ori in urma tentativelor autolitice. A incercat toate metodele posibile, cu exceptia autoincendierii si spinzurarii. De fiecare data a pus gestul sau pe seama conditiilor socio-economice precare", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, seful Unitatii de Primire Urgente (UPU) a Spitalului "Sf. Ioan".

Barbatul a scapat cu viata de fiecare data. In astfel de cazuri, psihologii spun ca este vorba despre o persoana cu probleme psihice. "Daca vorbim despre pacienti care incearca in nenumarate rinduri sa se sinucida, vorbim deja de pacienti cu afectiuni psihice cunoscute. Este vorba de boli psihice care dau tulburari de personalitate sau halucinatii", a adaugat Gabriela Romedea.

Cel mai grav caz tratat de medicii de la Urgente in decursul acestui an a fost cel al unui student de 20 de ani. Studentul a inghitit aproximativ 500 de pastile si a ajuns la spital in stare critica. Medicii nu ii mai dadeau sanse de supravietuire insa dupa doua saptamini de tratament, studentul si-a revenit.
Motivele pentru care iesenii incerca sa se sinucida sint variate. Pe primul loc insa este cearta cu membrii familiei.

"Majoritatea pacientilor au pus gestul lor pe seama certurilor cu membrii familiei. Alte motive invocate sint saracia, in cazul persoanelor care provin din medii sociale defavorizate, lipsa de afectiune si problemele sentimentale, in cazul tinerilor, suprasolicitarea sau schimbarea mediului social", a afirmat psihologul gabriela Romedea.

Metodele prin care sinucigasii incearca sa isi ia viata sint la fel de variate, de la intoxicatia cu medicamente, clor sau alte substante toxice, pina la aruncarea de la inaltime, taierea venelor sau autoincendiere.

Medicii din cadrul programului CIRTITA au observat o diferentiere intre barbati si femei in ceea ce priveste metodele de sinucidere. "Barbatii au apelat la metode mai violente cum ar fi injunghiere, autoincendiere sau aruncarea de la inaltime. Femeile in schimb, au apelat la metode mai usoare si mai putin dureroase, cum ar fi intoxicatia cu medicamente si alte substante toxice", a incheiat dr. Tudor Ciuhodaru.

Comentarii