90 de medici lasati fara case

Subtitlu

joi, 19 aprilie 2007, 00:03
5 MIN
 90 de medici lasati fara case

Blocurile ANL din Bucium par a fi o himera pentru medicii rezidenti. De mai bine de cinci ani, sefii Sanatatii iesene se dovedesc a fi neputinciosi in fata hatisului birocratic. O simpla citire a numeroaselor declaratii date de-a lungul timpului confirma acest lucru. Iasul a fost primul oras din tara care a demarat programul de construire de locuinte pentru medicii rezidenti. Faptul ca nici acum nu au fost date in folosinta spune multe despre calitatea managementului in sistemul sanitar iesean. La Cluj, toate apartamentele pentru medici rezidenti au fost date in folosinta inca de anul trecut, potrivit reprezentantilor ANL. In acest timp, la Iasi locuintele se deterioreaza de la o zi la alta, iar medicii rezidenti isi cauta de lucru prin alte judete. Cititi in continuare un material despre istoria zbuciumata a unei investitii de aproximativ 2 milioane de euro.

Medicii rezidenti ar fi putut sa se mute in casa noua inca din 2004, cind au fost receptionate 75 de apartamente, respectiv cinci tronsoane. La un an dupa, alte 15 apartamente au fost finalizate. Practic, din cele 11 blocuri, sase au fost terminate. Strigator la cer este ca, de mai bine de doi ani, toate aceste 90 de apartamente nu sint locuite. „Nefiind ocupate, apartamentele incep sa se degradeze. Din cauza umiditatii in exces existenta in constructie, in primul an dupa finalizare, orice cladire trebuie obligatoriu locuita, incalzita, ventilata corespunzator. Altfel se pot produce daune considerabile la nivelul parchetului, apoi au de suferit instalatiile", a comentat ing. Sebastian Peterca, fost responsabil ANL Iasi. Alti specialisti considera ca in doi ani se pot inregistra pagube majore in situatia in care apartamentele ramin nelocuite. „Daca pe timp de iarna apartamentele nu sint incalzite, finisajele pot suferi o degradare considerabila. In opinia mea, finisajele vor trebui refacute daca timp de doi ani apartamentele nu au fost locuite", a mentionat ing. Radu Botez, patronul firmei de constructii „C.D.Total".

Terenul are un stapin, iar cladirile altul

Motivul invocat pentru tergiversarea repartizarii locuintelor tine de statutul juridic al cladirilor. „Terenul este al Spitalului Socola, unitate medicala subordonata direct Ministerului Sanatatii, iar cladirile ridicate de ANL ne-au fost repartizate noua (n.r. – ASP). De aici o serie de probleme de natura birocratica", a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, seful ASP. In prezent, blocurile au ramas „agatate" de coada Ministerului Sanatatii, care trebuia inca de anul trecut sa trimita la Iasi un act prin care ASP sa fie pusa in posesia terenului si cladirilor. Cum acest lucru nu s-a intimplat, fiind ilegal, deputatul Petru Movila a venit cu o solutie. „Din nefericire, dintr-o omisiune, legea 95/2006 privind reforma in sistemul de sanatate nu prevede printre atributiile ASP-urilor teritoriale si administrarea blocurilor destinate tinerilor rezidenti. Lipsa acestei prevederi a facut imposibila pina in prezent darea in folosinta a blocurilor finalizate. Ca atare, am propus, in martie, modificarea legii in cauza prin introducerea unui nou alineat la art. 17 din lege, care sa prevada in sarcina ASP-urilor teritoriale si atributia de administrare a blocurilor destinate tinerilor specialisti din sistemul de sanatate. Propunerea legislativa a trecut de Camera Deputatilor si in prezent se afla spre dezbatere la Senat", a precizat Petru Movila, vicepresedintele Comisiei pentru Sanatate din cadrul Camerei Deputatilor. Ca atare, seful ASP nici macar nu mai risca sa inainteze un nou termen privind darea apartamentelor in folosinta. „De indata ce voi avea hirtia de la Ministerul Sanatatii pe birou, medicii rezidenti vor fi repartizati", s-a rezumat a spune dr. Hurmuzache

De sapte ori s-a anuntat inminarea cheilor

octombrie 2001 – incep lucrarile la ANL Bucium
 ianuarie 2004 – suma de 9 miliarde de lei vechi repartizata de Ministerul Sanatatii pentru ca cele 11 blocuri ANL sa fie racordate la utilitati a fost restituita, nefiind cheltuita la termen. „Directorul economic, Ana Pintilie, mi-a spus ca banii nu au fost acordati legal si nu ar trebui sa-i folosim. Stiind ca are ani de experienta in Directie, i-am ascultat sfatul", si-a amintit Stefan Georgescu, directorul DSP de atunci.
 26 august 2004 – „Am avut o serie de intilniri cu reprezentantii Primariei si urmeaza ca saptamina aceasta sa finalizam protocolul si sa stabilim exact termenii acestuia. Imediat vor incepe lucrarile la reteaua de apa si canalizare, iar pina la sfirsitul acestui an vor fi date in folosinta sapte blocuri", a declarat prof.dr. Georgescu, fost director DSP.
 18 aprilie 2005 – „Blocurile ANL de la Bucium sint trecute ca prioritate pe lista acestor proiecte si cred ca lucrarile se vor finaliza chiar in toamna", declara la rindul sa Petru Movila.
 25 mai 2005 – Mihnea Hurmuzache, actual sef ASP, anunta ca „peste 70 de medici rezidenti au sanse mari sa se mute in casa noua in aceasta toamna".
 2 decembrie 2005 – „Ne-am gindit sa dam aceste locuinte in folosinta intr-un mod mai oficial. Din pacate, pentru ca nu s-au terminat aleile si este foarte mult noroi, am aminat pina la inceputul lunii ianuarie a anului viitor inminarea cheilor", a explicat dr. Hurmuzache.
 28 februarie 2006 – „La ora actuala, receptia blocurilor este finalizata. Saptamina trecuta au inceput probele la apa potabila, iar zilele acestea se monteaza contoarele individuale pentru gaz si energie electrica. Cred ca, incepind cu data de 15 martie, vom putea sa facem repartitiile", a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul ASP Iasi.
 14 martie 2006 – „De saptamina viitoare, dupa ce isi vor primi repartitiile, medicii rezidenti mai trebuie sa-si incheie doar contractele individuale pentru gaz si apoi pot sa se mute", a precizat dr. Mihnea Hurmuzache.
 18 aprilie 2006 – Mihnea Hurmuzache vrea sa doneze suma de 10,5 milioane lei vechi pentru a se face proba la gaz metan – „Este o situatie de birocratie pura. Pentru fiecare bloc in parte era necesara suma de 2,1 milioane lei vechi, deci in total 10,5 milioane lei, ca sa se faca proba la gaz metan. Spitalul Socola, pe terenul caruia au fost construite blocurile si care ar trebui sa fie administratorul acestora, spune ca nu poate plati pentru ca nu are cadrul juridic necesar, nefiind proprietarul blocurilor. Cei de la ANL spun ca nu pot face receptia pentru ca nu sint facute aceste probe. Ministerul Sanatatii spune ca nu poate incheia protocolul cu ANL ca sa poata lua blocurile in administrare din cauza receptiei".

Comentarii