A muncit 5 ani in Italia ca sa isi poata lua copiii inapoi de la stat

Subtitlu

marți, 29 iunie 2010, 23:34
7 MIN
 A muncit 5 ani in Italia ca sa isi poata lua copiii inapoi de la stat

Intr-o perioada in care multi parinti isi abandoneaza copiii pentru ca nu mai au cu ce sa-i creasca o femeie munceste pe brinci de ani buni pentru a-si recupera cei trei copii pe care i-a pierdut in urma cu aproape opt ani. Desi nu a vrut niciodata sa-si lase copiii in grija statului, Mihaela Gavrilescu a fost nevoita sa accepte ca cei trei copiii ai sai sa mearga la asistenti maternali din cauza situatiei in care se afla la acel moment. Atit ea, cit si copiii erau batuti in mod constant de catre barbatul cu care era ea la acel moment si nu de putine ori au fost nevoiti sa se refugieze la parintii ei ca sa nu mai fie agresati. Cind nu a mai putut suporta situatia, Mihaela a cerut ajutorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi. A primit ajutorul solicitat, insa conducerea de atunci a DGASPC a decis ca cei mici sa mearga in asistenta maternala pentru ca Mihaela nu avea o locuinta corespunzatoare. Din anul 2002, cind s-au intimplat toate aceste lucruri, ea nu a mai avut decit un singur gind, sa-si ia copiii inapoi. Tot ce a facut din acel moment a fost cu scopul de a-si reintregi familia. Au urmat ani intregi de munca istovitoare in care femeia a strins bani pentru a-si lua o casa in care sa-si aduca copiii. Prima victorie s-a inregistrat in acest an cind, dupa ce a reusit sa-si cumpere o camera de camin, femeia si-a recuperat primul copil. Reporterii Ziarului de Iasi au mers acasa la Mihaela unde femeia si baiatul ei de aproape 19 ani au povestit prin ce au trecut in ultimii ani. Cei doi impart spatiul cu Bombonica, un pui de pisica, jucaus si neobosit.

„L-a luat la bataie si nu a vrut sa se opreasca"

Nu e prima data cind Mihaela isi povesteste viata. In ultimii ani a tot fost nevoita sa povesteasca prin ce a trecut, ba la Politie, cind a avut nevoie de ajutor impotriva concubinului violent, ba la DGASPC, cind si-a cerut inapoi copiii. Desi au trecut aproape opt ani de cind femeia a fost nevoita sa renunte la propriii copii, isi aduce aminte totul cu lux de amanunte si povesteste de parca s-a intimplat ieri. Amintirea batailor si a problemelor cu care s-au confruntat pe vremea cind Mihaela era impreuna cu tatal celor doi copii mai mici provoaca doar incruntare atit pe fata femeii, cit si pe fata baiatului. Singura care pare sa nu aiba nici o grija e Bombonica pentru care pixul reporterului a devenit un simplu obiect doar bun de muscat. „Toate problemele au inceput prin 2002. Cineva l-a pirit pe Iulian ca a spart un far de la o masina. Concubinul meu l-a luat la bataie si nu a vrut sa se opreasca nici cind au intervenit parintii mei. Era si beat. In noaptea aceea l-am luat pe Iulian si am plecat de acasa, pentru ca nu puteam sa-i iau pe toti", povesteste Mihaela. Femeia a incercat sa obtina ajutorul Politiei, insa nu a reusit pentru o buna perioada de timp. Trebuia sa-i scoata din casa si pe ceilalti doi copii. Pentru ca nu mai stia cum sa rezolve situatia, femeia a ascultat de sfatul unui apropiat si a apelat la DGASPC pentru a scoate copiii din casa barbatului in care stateau deja de o saptamina fara ea. „Nici nu a recunoscut ca m-a batut cind a ajuns totusi Politia la el acasa", a intervenit Iulian in povestea mamei. Avea mai putin de 11 ani pe atunci, insa nu a putut uita prin ce a fost nevoit sa treaca. Intr-un final, dupa aproape o luna de la primul incident, Mihaela a mers cu Politia si DGASPC si a scos copiii din casa barbatului. „Eu n-am apelat la Directie ca sa-i dau in plasament, ci doar ca sa-i scot din casa", tine sa precizeze femeia. Socoteala de acasa nu s-a potrivit insa cu cea din tirg, si dupa ce copiii au intrat in atentia DGASPC autoritatile au considerat ca cea mai buna solutie pentru ei este sa mearga la asistenti maternali.

„Am muncit si noaptea pentru ca la inceput cistigam putin"

Mihaela nu s-a mai intors la barbatul care a abuzat-o si a decis sa-si ia viata in propriile miini. Nu si-a uitat copiii insa si tot ce a facut de atunci a facut pentru ei. S-a stabilit la parintii ei si a mers in vizita la copiii ei in fiecare luna. Lipsa banilor a determinat-o sa plece in Italia la munca in iunie 2005. De atunci a venit in tara doar o data pe an, insa a tinut legatura permanent cu copiii si le-a trimis bani de fiecare data cind a putut. „A fost greu, am muncit pe unde s-a putut, am ingrijit batrini, am facut menaj, de toate, numai sa cistig suficienti bani sa pot sa-mi iau o casa. Am muncit si noaptea pentru ca la inceput cistigam putin si nu reuseam sa string suficienti bani", mai spune ea. Iulian avea 11 ani in momentul in care a mers la un asistent maternal si pentru el experienta a fost diferita fata de fratii sai care aveau doi si trei ani. Singura multumire a Mihaelei este faptul ca cei doi copii mai mici, respectiv Cristina si Florin, sint la un asistent maternal care are grija de ei si cu care nu au fost niciodata probleme. Nu acelasi noroc l-a avut Iulian.

Pe post de sluga la asistentul maternal

„In primul an totul a fost bine si doamna la care eram s-a comportat frumos cu mine. Din al doilea an insa s-a schimbat, ma punea sa fac toata munca, in timp ce baietii ei se uitau la televizor. La scoala nu ma lasa pentru ca trebuia sa merg la cimp. De multe ori mi-a jignit familia fara motiv", povesteste baiatul cu o incrincenare nespecifica virstei pe care o are. Nimeni din familia sa nu a stiut prin ce trece el. De tatal sau nu a stiut niciodata nimic si nici nu-l intereseaza sa-l cunoasca. Tata i-a spus bunicului sau, iar mama pentru el a fost atit Mihaela, cit si bunica, oameni care l-au ajutat mereu cind a avut nevoie. Aproape sase ani a stat la asistenta maternala din Bivolari. Nu a spus nimic mult timp de teama sa nu fie batut de baietii asistentei. Cind a terminat insa clasa a VIII-a Iulian a venit in Iasi la liceu si a tinut o legatura mai strinsa cu bunicii. De altfel, Iulian a si fost ultimul copil pe care l-a avut in plasament acea asistenta maternala. „Din cauza declaratiilor mele i s-a retras atestatul", spune baiatul. Cit a fost plecata Mihaela in Italia copiii au fost vizitati permanent de bunici. De cind s-a intors, au venit in vizita la Iasi si cei doi copii mai mici care inca sint la un asistent maternal in Osoi. „Cinci ani am muncit pentru camera asta. Am dat aproape 15.000 de euro pe ea. De dimineata pina seara faceam curatenie si noaptea mergeam si la o batrina care imi dadea 350 de euro. Fiecare din cei care pleaca in strainatate are cite un necaz", afirma femeia framintindu-si miinile muncite.

Vrea sa si-i ia si pe ceilalti copii, dupa care pleaca in Italia cu totii

Iulian a terminat Liceul „Mihail Sturdza", la profilul mecanic auto, insa desi a incercat, nu a reusit inca sa-si gaseasca de lucru. S-a hotarit sa plece la munca in Italia. „Degeaba as ramine aici, nu pot sa ma descurc fara un loc de munca", sustine baiatul. De cealalta parte, Mihaela nu se poate intoarce inca in Italia pentru ca asteapta hotarirea instantei in ceea ce-i priveste pe ceilalti doi copii pe care si-i doreste linga ea. Banii strinsi in Italia s-au terminat, mai ales ca Mihaela a trebuit sa-si ingroape si mama care a murit in urma cu putin timp. Desi lucreaza ca femeie de serviciu, prea multi bani nu are de unde sa stringa. „Sint copiii mei, trebuie sa-i ajut cum pot. Niciodata n-am vrut sa-i abandonez si nu renunt la intentia de a-i lua inapoi", spune hotarita femeia. Mihaela vrea sa-si adune familia si sa plece din nou la munca in strainatate. Deja si-a propus sa-si inscrie copiii la scoala in Italia. Nu stie inca ce va face cu pisica Bombonica, insa cel mai probabil ea va ramine in grija bunicului.

Putini copii sint reintegrati in familie

Serviciul de Reintegrare Familiala din cadrul DGASPC a evaluat situatia Mihaelei si a propus reintegrarea lui Iulian in familie, respectiv la mama, lucru care s-a si intimplat de altfel. Acest caz este doar unul din cele 187 in care copii aflati in grija DGASPC au iesit din sistem in primele patru luni ale acestui an. „Pentru cei mai multi dintre copii incetarea masurii de protectie este atunci cind termina o forma de invatamint. Mai ies din sistem atunci cind sint reintegrati in familie. In ultima perioada insa DGASPC a initiat aceste reintegrari, spre deosebire de alti ani cind veneau familiile sa-si ia copiii acasa. In primele patru luni ale acestui an, pentru 187 de copii a incetat masura de protectie. Acestia se aflau fie in centru de plasament, fie la asistent maternal sau in plasament familial. Doar in cazul a 25 dintre ei s-a facut reintegrarea in familie. Cei mai multi au fost cei pentru care masura a incetat prin efectul legii, deci erau majori si au terminat o forma de invatamint. 109 tineri au fost in aceasta situatie. De multe ori insa si ei se intorc in familie", a declarat Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvint al DGASPC. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii