Alegeri cu scandal la PDL Iasi

duminică, 10 aprilie 2011, 21:55
5 MIN
 Alegeri cu scandal la PDL Iasi
Marius Spinu a beneficiat de sprijinul a doi lideri influenti in filiala: senatorii Mihaela Popa si Dumitru Oprea

Alegerile interne ale filialei locale a PDL s-au transformat intr-un imens scandal. Doi parlamentari au anuntat deja ca demisioneaza din conducerea filialei. Intreg scandalul a pornit de la rezultatul alegerilor organizate simbata pentru sefia organizatiei municipale. Unul dintre candidati, deputatul Daniel Oajdea, sustine ca statutul partidului nu a fost respectat, iar alegerile ar trebui repetate. Parlamentarul, care a pierdut alegerile simbata, a acuzat si multe probleme de organizare, situatii care, in opinia lui Oajdea, ridica semne de intrebare cu privire la corectitudinea alegerilor. Decizia finala va fi luata la nivel central, acolo unde va fi analizata contestatia depusa de Oajdea. Pina atunci, filiala locala a validat rezultatele de simbata, care l-au desemnat cistigator pe deputatul Marius Spinu.

Gheorghe Flutur: „Iasul este o miza uriasa"

Scorul de la alegerile de simbata a fost unul extrem de strins. Intre cei doi candidati a existat o diferenta de doar sapte voturi. Initial, in lupta se mai inscrisese si Constantin Axinia, seful Regionalei CFR Calatori Iasi, dar acesta s-a retras in favoarea lui Daniel Oajdea. Evenimentul nu a fost lipsit de momente tensionate. Dan Carlan, fostul sef al PDL Iasi, a criticat actuala conducere a organizatiei pentru modul in care au fost desemnati delegatii prezenti simbata in sala de spectacole a Teatrului Luceafarul. El a prezentat o lista cu mai multi membri de partid, o parte dintre acestia fosti directori ai institutiilor deconcentrate, care nu apareau pe listele de vot. Un discurs aparte a avut si Gheorghe Flutur, vicepresedinte al PDL la nivel national, care a criticat filiala ieseana pentru lipsa de unitate. „Asteptam din Capitala Moldovei o echipa constructiva. Probabil astazi (simbata – n.r.) veti da o directie, ce vreti sa faceti. Am un mesaj de constructie. In ultimii ani, PDL Iasi s-a uitat cu invidie la alte zone, alte judete. Imi doresc sa depasiti acest moment, sa incepeti sa va legitimati liderii si sa-i respectati. Iasul este o miza uriasa. Astazi, dumneavoastra veti da startul in functie de modul in care veti gindi, este semnalul ca Nichita pleaca in concediu sau se apuca de treaba. Sa oprim atacul public. Nu este in regula. In forurile interioare ale partidului putem sa ne spunem orice. Dar in public este mai greu, pentru ca tu esti partid la guvernare", a afirmat Gheorghe Flutur.

Lupta pe o jumatate de vot

Imediat dupa anuntarea rezultatelor, cei doi candidati s-au felicitat reciproc. Daniel Oajdea a recunoscut victoria lui Marius Spinu, dar linistea nu a durat decit jumatate de ora. „Avem de-a face cu o escrocherie. Numarul de voturi exprimate este de 431. Jumatate din 431 este 215,5. Plus unu, inseamna 216,5. Conform statutului, iti trebuie 216,5 voturi (Marius Spinu a obtinut 216 voturi – n.r.). La 431 de voturi exprimate putea sa iasa presedinte orice candidat care avea 217 voturi", a spus Daniel Oajdea. Ca si inainte de vot, acesta a fost sustinut de catre deputatul Petru Movila. „Indiferent de cine cistiga, trebuie sa cistige dupa reguli si statutar. Nici una dintre alegerile de pina acum nu s-a facut cu respectarea regulilor si sintem plini de contestatii. Ne facem de ris permanent. Nu cred ca scopul nostru este sa fim timpiti sa ne contestam tot timpul. Normal, pe calculul facut, ar trebui reluat turul II la presedinte", a adaugat Movila. Ulterior, Daniel Oajdea a solicitat sustinatorilor sai sa paraseasca sala, adaugind ca va contesta alegerile de simbata.

„Simbata nu a cistigat nimeni. PDL a pierdut ca imagine"

Seful PDL Iasi, senatorul Mihaela Popa, a declarat ca alegerile au fost corecte. „Am discutat cu domnul Emil Boc (seful PDL – n.r.), cu Marian-Jean Marinescu, seful Comisiei de Statut, Etica si Litigii din PDL, si cu domnul Flutur, care a asistat la alegeri, si toti au spus ca totul e foarte corect. Daca am fi pus oamenii nostri in colegii, distanta dintre cei doi ar fi fost mare. Dar nu a fost asa, au votat vechi democrati. De altfel prim-vicepresedinti au fost alesi domnii Birhala si Axinia, oameni care fac parte din fostul Partid Democrat. Ma bucur ca avem o echipa noua la municipiu", a declarat Mihaela Popa.

Problemele au continuat si duminica. La sediul PDL au fost organizate trei conferinte de presa, una la o ora de cealalta. Intr-o prima faza, Marius Spinu a prezentat noua echipa de conducere. Alaturi de el s-au aflat prim-vicepresedintii Constantin Axinia si Constantin Birhala, secretarul general Radu Negrescu si unul din secretarii executivi, Sorin Ionescu. Toti au facut apel la unitate in partid, pentru ca la urmatoarele alegeri locale PDL sa cistige Primaria municipiului. Imediat dupa conferinta de presa a noului lider al organizatiei municipale, in aceeasi sala a inceput o alta conferinta, sustinuta de deputatul Oajdea. El a venit insotit de citiva din sustinatorii sai, nemultumiti si ei de modul in care s-au organizat alegerile. „Alegerile au fost viciate grav. Nu e vinovat Marius Spinu. E vina celor care au organizat alegerile. Eu nu pot sa iau parte la o astfel de frauda. Consider ca din respect pentru membrii de partid si pentru ieseni nu mai pot sa fac parte din CODA (Comisia pentru Organizarea si Desfasurarea Alegerilor, n.r.). Nici doamna senator Popa nu mai are ce cauta acolo. Si ea trebuie sa isi dea demisia sau sa fie demisa. Ma delimitez public de astfel de fapte. Imi exprim convingerea ca aceste alegeri vor fi repetate. Daca totul a fost atit de corect, de ce nu au organizat turul doi ieri, si se termina. Am vorbit si eu cu Emil Boc. Eram sigur ca va fi sunat si am vrut sa stie situatia de la mine", a declarat ieri Oajdea.

In afara de problema legata de numarul minim de voturi necesar pentru presedinte, Oajdea a identificat si alte probleme de organizare. Prezenta unor persoane cu domiciliul in alte judete, xeroxarea buletinelor de vot in apropiere de urne in prezenta doar a reprezentantilor lui Spinu sau lipsa explicatiilor privind modalitatea de votare ar fi alte citeva probleme ridicate de Oajdea. „CODA a devenit comisia de validare a neregulilor", a completat Oajdea.

La a treia conferinta de presa a venit deputatul PDL Petru Movila. El a anuntat ca va demisiona din CODA. „Simbata nu a cistigat nimeni. PDL a pierdut ca imagine. S-a vazut o competitie fara reguli, o competitie care m-a dezgustat. Nu s-a respectat statutul, regulamentul. Nu pot sa imi continui activitatea asa. Din 1992 particip la alegeri interne, dar ca simbata nu am mai vazut. BPN (Biroul Permanent National n.r.) trebuie sa invalideze aceste alegeri. Daca BPN isi va asuma aceste alegeri organizate incorect, inseamna ca asta se doreste la Iasi. Trebuie sa mai spun ceva. Nu mi-au placut niciodata tradatorii, lingaii si lingusitorii. Se stiu ei care", a precizat Movila. El a anuntat ca va candida pentru sefia filialei judetene a PDL.

Functia de presedinte al organizatiei municipale aduce cu sine mai multe avantaje celui care o ocupa. Alegerea unui colegiu cu mari sanse de a fi ales pentru un mandat de parlamentar, desemnarea candidatului la Primarie sau coordonarea activitatii de stabilire a delegatilor pentru alegerile organizatiei judetene ar fi citeva dintre aceste avantaje.

Comentarii