Ziua Unirii a devenit Ziua USL la Iasi (GALERII FOTO&VIDEO)

joi, 24 ianuarie 2013, 09:54
8 MIN
 Ziua Unirii a devenit Ziua USL la Iasi (GALERII FOTO&VIDEO)

Manifestarile din Piata Unirii au fost practic confiscate de USL, ai carei reprezentanti au fost aproape singurii aflati la tribuna oficiala. Reportaj in mijlocul multimii: Ce nu s-a vazut ieri in Piata Unirii. 

Comemorarea celor 154 de ani de la Unirea Principatelor Unite a semanat mai mult cu o sedinta de partid a USL decat cu o manifestare populara. Ministri, parlamentari, consilieri locali si judeteni, primari, toti din tabara USL, s-au adunat in Piata Unirii pentru a omagia ziua de 24 ianuarie. Piata Unirii a fost plina de ieseni, in jur de 3.000 de persoane participand la eveniment. Scena montata in fata Hotelului Traian s-a dovedit neincapatoare pentru „greii" tarii. In primul rand, s-au aliniat primarul Gheorghe Nichita, prefectul Romeo Olteanu, presedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, liderii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, precum si Valeriu Zgonea sau Varujan Vosganian. Printre ei se afla, stingher, intr-un colt al scenei, si Gabriel Surdu, presedintele interimar al PDL Iasi.

Cele mai importante momente ale zilei de astazi le puteti vedea dand click AICI (VEZI GALERIE FOTO).

Ministrul Fenechiu a preferat sa stea in multime

Singurul care a facut nota discordanta a fost ministrul iesean Relu Fenechiu. Seful de la Transporturi a preferat sa urmareasca toate evenimentele in multime, la baza scenei pe care erau urcate toate oficialitatile. Presedintele PNL Iasi a explicat ca a preferat sa-si lase liderii sa iasa in evidenta. „Am dorit sa-mi urmaresc liderii la alocutiunile pe care le-au avut pe scena. Nu am vrut sa spun ceva iesenilor pentru ca au fost lideri de anvergura care au avut ceva de spus iesenilor. Nu este o actiune politica in primul rand, este o actiune la care au participat reprezentantii administratiei", a spus ministrul Transporturilor. Ceilalti lideri politici s-au intrecut in mesaje care mai de care mai inspirate. Premierul Victor Ponta le-a spus iesenilor sa se gandeasca la unitate in fiecare zi. „Vreau sa-i salut pe cei care vin in fiecare an indiferent de vreme, de cine se afla pe scena pentru a arata ca sunt romani, ca se bucura cand vorbim de unire si atunci cand actionam ca niste romani uniti. Va propun tuturor celor prezenti si celor care acum in orasele Romaniei se gandesc la viitorul tarii sa incercam sa vorbim nu doar de 24 ianuarie si de 1 decembrie de unire, daca se poate in fiecare zi si in fiecare minut", a declarat la Iasi premierul Ponta. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, i-a indemnat pe cei prezenti la unirea „energiilor si sperantelor". „Astazi, mai mult ca oricand, avem nevoie de forta, incredere, devotament, solidaritate si poate cel mai bun lucru pe care il avem de facut in aceste zile festive este sa ne propunem ca in fiecare zi, oriunde ne aflam, sa mai facem inca o data si inca o data unirea tuturor energiilor, sperantelor noastre", a spus Antonescu in Piata Unirii. Primarul Gheorghe Nichita a preferat un mesaj mai personal. „A venit momentul unei transformari, a deciziilor importante. Unirea din 1859 a aratat ca nimic nu este imposibil atat timp cat ai curaj si crezi intr-o idee, intr-un ideal. Sunt omul politic care vorbeste din experienta sa. Daca as fi stat doar cu mana intinsa la Bucuresti, nu reuseam mare lucru, iar destinul Iasului ar fi fost cu totul altul, amar si sarac. Am avut curajul sa-i am alaturi de mine pe toti cei care vor dezvoltarea Iasului", a declarat Nichita.

Aplauze si huiduieli

Discursurile oficialitatilor a fost urmat de depunerea de coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Nefiind prezent la manifestari, presedintele Traian Basescu a fost reprezentant de consilierul sau Iulian Chifu. Ieseanul a depus o coroana de flori in numele presedintelui, fiind urmat de ceilalti oficiali. Liderii politici au urmarit apoi defilarea Garzii de Onoare si s-au prins in Hora Unirii. Formata majoritar din polticieni, in hora s-au prins si cativa oameni veniti sa se bucure de Unirea Principatelor. Multimea s-a mobilizat atunci cand a inceput baia de multime a liderilor USL. Cateva persoane au strigat „Hotii, hotii!" insa vocile s-au stins in cateva minute. De altfel, acesta a fost singurul moment cand politicienii au fost huiduiti. In rest, iesenii s-au imbrancit sa dea mana cu premierul Romaniei sau cu Crin Antonescu. Multi dintre ei i-au cerut lui Ponta autograful pe steagurile pe care le tineau in maini. Unii ieseni mai impatimiti s-au bagat in fata si i-au sarutat mana premierului. Entuziasmul oamenilor a continuat pana in curtea Mitropoliei. Fata de alti ani, oficialii au facut o oprire la Catedrala Metropolitana, unde au purtat o discutie privata cu IPS Teofan. Liderii USL s-au mutat apoi la Biserica Trei Ierarhi, unde au depus coroane si s-au inchinat. Majoritatea oficialilor s-a intors inca de ieri la Bucuresti. Manifestarile au continuat spre seara. Iesenii au participat seara la retragerea cu torte a militarilor pe traseul Muzeul Unirii – Palatul Culturii. Ziua Unirii s-a incheiat cu spectacolul din fata Palatului Culturii, unde au concertat Ruby, Iris si Zdob si Zdub. Cateva mii de ieseni au participat la concertul din centrul orasului. VEZI GALERIA FOTO 

––-

Reportaj in mijlocul multimii: Ce nu s-a vazut ieri in Piata Unirii

La cateva ore dupa rasaritul soarelui, sa fi fost 3-4 grade Celsius. Pe ici-colo, cate un angajat de la Salubris mai imprastia cate un pumn de sare pe portiunile alunecoase din Piata Unirii, in timp ce jandarmii si politistii inca isi mai cautau locurile pe care trebuiau sa le ocupe. Cand vocea ragusita a crainicului a inceput sa acopere fundalul sonor al patratului pietei, cativa tineri imbracati ponosit si dormiti, probabil, in frig incep sa se miste de colo-colo. Iesenii cu simt patriotic sau pur si simplu atrasi de manifestarile publice de acest gen incepeau sa vina in valuri. Mici bisericute, formate in special din doi-trei pensionari, se puneau pe sporovait in asteptarea cantaretilor de muzica populara care trebuiau sa urce pe scena. "Auzi, ma, cica da fasole, da’ fara carnati", zice cu amaraciune unul dintre ei.

La o aruncatura de bat, perpendicular cu scena, doi ieseni rosii bine la fata, de la frig probabil, incep o discutie politica. Si cum prim-ministrul Ponta si partenerul sau de coalitie isi facusera deja aparitia, subiectul celor doi musterii nu a surprins foarte mult. "Astia au mai facut ceva, au mai dat pensii, Da’ Basescu (n.r. – da, Basescu, cu «s») numa’ a luat. El si cu c…a aia de Udrea, cu tocurile ei de o suta de metri", zise, cu patos, unul dintre pensionari. Nervos, sau poate doar un pic dornic de afirmare, interlocutorul sau i-o taie repede. "Ma, nu fi prost, tu nu vezi ca au crescut toate preturile. Tot dracu’ ala e", a povatuit ieseanul.

Ardealul, Moldova si Tara Romaneasca

Nu dureaza mult ca pe scena urca cunoscuta, indragita si neobosita interpreta de muzica populara Laura Lavric. Atat de indragita incat niciun participant la eveniment nu a observat atunci cand artista a confundat Unirea lui Cuza cu cea a lui Mihai Viteazu. "Sarbatorim Unirea Moldovei, a Munteniei si a Ardealului", a zis la microfon Laura Lavric, fara a fi corectata de nimeni.

Cea de-a doua melodie cantata de cantareata de muzica populara a avut un efect ciudat asupra populatiei adunate in Piata Unirii. Unii dintre spectatori au inceput sa danseze cu foc, altii doar sa dea temator din picior sau sa priveasca, in timp ce cativa au inceput sa se deplaseze spre locul unde cateva ore mai tarziu aveau sa primesca fasole. Melodia cantata atunci de Laura Lavric era "Sarba de la Flamanzi".

Dupa miniconcertul de muzica populara, de incalzire, urmeaza parada militara. Nimic de povestit despre ea. La fel ca cea de anul trecut sau de acum cinci ani. Urmeaza discursurile politicienilor veniti ieri la Iasi special pentru a celebra Mica Unire. Cel care a inceput a fost primarul Gheorghe Nichita. A vorbit despre sarbatoarea in sine, dar si despre rabdarea pe care iesenii trebuie sa o aiba in contextul modernizarii orasului. Alocutiunea sa a continut insa si un mesaj pentru Ponta si Antonescu, doi politicieni "care se afla la locul potrivit". Dupa cateva minute, la microfon a ajuns si seful de la judet, Cristian Adomnitei, care a subliniat si el importanta istorica a unirii infaptauite de Alexandru Ioan Cuza. In fata multimii ascultatoare a mai rostit cateva cuvinte si prim-ministrul Ponta, dar si al doilea om in stat, Crin Antonescu.

„Luceafarul huilei", prins in hora

In timpul discursului Inalt Prea Sfintitului Teofan, o alta discutie intelectuala putea fi auzita in mijlocul pietei. "Auzi, ma, cica protestantii is cei mai bogati", dialogheaza un batranel cu mustata si cu basca gri pe cap. "Asta pentru ca toti popii fac voluntariat la ei", vine tot el cu explicatia. "Fugi de aici, ca nu te cred", ii replica interlocutorul.

In spatele celor doi analisti economici de conjunctura, multimea incepe sa freamate. "La o parte, va rog! Faceti loc!", ziceau doi indivizi imbracati frumos, dar destul de piperniciti pentru niste bodyguarzi. In spatele lor, "luceafarul huilei", cum i se spune fostului miner Miron Cozma. Tinut de mana cu putere de iubita sa, Marinela Nitu, acesta isi facea loc printre oameni cu ajutorul garzilor sale de corp. Fostul miner tinea in mana o coroana pe care si-ar fi dorit sa o depuna la statuia domnitorului. Cei doi indragostiti si bodyguarzii lor s-au plimbat un pic prin multime dupa care au mers spre locul in care era accesul spre scena. Un jandarm s-a proptit insa in fata si nu i-au lasat pe Cozma si Marinela sa inainteze. A urmat o discutie aprinsa, in care "luceafarul" i-a cerut jandarmului sa se legitimeze pentru a-l putea da in judecata. Spiritele s-au calmat destul de repede, moment in care din jurul lui Miron Cozma au inceput sa se auda niste scandari nepotrivite pentru evenimentul de ieri. "Miron Cozma, presedinte!" "Luceafarul" a lasat sa se intrevada un zambet strengaresc, dupa care s-a dus. Nu inainte de a intra in hora, impreuna cu bodyguarzii, alaturi de iesenii prinsi deja de mirajul muzicii populare ce se auzea din ce in ce mai tare.

Tot prin multime se miscau si politicienii PDL Petru Movila si Nicusor Paduraru. Au salutat niste oameni, au strans niste maini, au schimbat niste pareri si dusi au fost. Cum orice manifestare publica e un bun prilej de propaganda, piata s-a impanzit imediat de angajati care imparteau cu foc "Curierul de Iasi".

La fasole, inainte!

 "Hai, ma, la un rachiu pana termina astia de vorbit si incepe muzica populara", a propus un roscovan amicului sau in timpul discursurilor politicienilor. Cand cei doi isi reglau probabil nivelul de alcool din sange, altii se gandeau mai mult la stomac. Roiuri de oameni au inceput astfel sa se alipeasca celorlalti ieseni care stateau deja de ceva vreme la coada pentru fasole cu carnati si vin fiert. Autoritatile au reusit sa gestioneze situatia in asa fel incat niciun flamand sa nu fie calcat in picioare. Grupurile de oameni, cate 20-30, au mers pe rand inspre locul mult asteptat: tarabele cu mancare si bautura. Unii au luat doar pentru ei, altii si pentru rudele sau prietenii din preajma gardului de fier. Mancare pentru toata lumea, insa mesele au lipsit cu desavarsire. Oamenii insa s-au descurcat. Multi dintre ei si-au pus caserolele cu mancare chiar pe cosurile de gunoi din preajma.
La cateva sute de metri, in piata, veselia era in toi. Hore, sarbe si voie buna. Lumea s-a simtit bine ieri, pret de cateva ore, in Piata Unirii. Domnitorul Cuza, prin isprava sa de acum 154 de ani, a reusit inca o data sa hraneasca spiritual sau fizic populatia Iasului. Ora 12,20: doi batranei, simpatici foc, danseaza singuri in mijlocul pietei. Patru minute mai tarziu, petrecerea s-a incheiat.

Comentarii