15 din cei 25 de inculpati in dosarul Transilvania au fost eliberati

miercuri, 05 februarie 2003, 00:00
5 MIN
 15 din cei 25 de inculpati in dosarul Transilvania au fost eliberati

Judecatorii de la Tribunalul Bacau au decis eliberarea lui Irinel Popa, fratele lui Dorinel Popa, Vasile Munteanu, seful Agentiei Bacau a Societatii de Asigurare Reasigurare Transilvania SA Cluj, Liviu Florin Dorneanu, administratorul societatii Neomedian SRL, Marcel Petru Rusu, administratorul societatii Montvin SRL, Virgil Catalin Berzuntanu, administratorul societatii Arcovin SRL, Mirel Ionel Anghel, administratorul societatii Diram Com SRL Bacau, Gheorghe Sirbu, administratorul societatii SC Novimar SRL, Vasile Istrate, patronul a sapte firme bacauane, Dan Ion Lascan, administrator al societatii Pencip Com SRL Savinesti, Constatin Chirila, administrator la Euroinvest SA Bacau, Codrin Polac, administrator la firma SC Sagest SRL Bacau, Costache Renato, administrator la SC Bross SRLBacau, Ovidiu Catalin Petrescu in calitate de administrator al firmei Caloripet din Faraoani, Niculina Serban, administrator la firma Natricom din Onesti, si Ioan Rosca, administrator la firma Rossi Bac din Bacau. Judecatorii au decis revocarea masurii de arestare si inolcuirea cu masura obligarii de a nu parasi localitatea pina la solutionarea cauzei. in timpul sedintei de ieri, procurorul de sedinta, care a fost, in premiera un procuror al Parchetului National Anticoruptie (PNA) nu a anuntat daca va face sau nu recurs importriva acestei decizii. In aceste conditii cei 15 vor mai ramine in penitenciar cel putin trei zile, atit cit are la dispozitie procurorul pentru efectuarea acestui demers. In conditiile in care procurorii PNA vor inainta recurs, cei 15 vor sta tot in penitenciar pina la judecarea recursului.
Carmen Negoita, fosta directoare a sucursalei bacauane a Bancii Transilvania, Ciprian Stanciu, fostul sef al serviciului de credite, Timona Cioinea fost contabil sef, Simona Moroca, fostul jurist, Eduard Colos, Cristina Hermeziu si Georgeta Pricopoaea, toti fosti moderatori de credite ai Bancii Transilvania Bacau, precum si Benoni Beca, administratorul societatii Amapolla, considerat drept lierul grupului "alcool", Daniela Vascan, contabil sef al societatii Amapolla, si Dorinel Popa, administratorul societatii Tandem Road SRL, catalogat initial de procurori drept liderul grupului "lemn", au ramas in Penitenciarul Bacau. Lor le-a fost prelungit mandatul de arestare pina pe data de 11 februarie, data la care a fost fixat urmatorul termen de judecata. Ce-a de-a 26- a persoana care ar trebui sa se afle dupa gratii si care a fost judecata astazi in lipsa, este Constantin Doru Adam, fiul vitreg al lui Dorinel Popa, care a gestionat direct sau indirect activitatea financiar bancara in citeva zeci de firme din grupul "lemn" si pe numele caruia a fost emis mandat de arestare in lipsa. In viltoarea evenimentelor, judecatorii de la Tribunalul Bacau l-au uitat si inca nu se stie care a fost decizia in privinta lui. Desi, fugit din tara, parca nici nu mai are importanta o decizie de eliberare sau de prelungire a unei masuri de arestare oricum neoperate la propriu. Cu aceeasi ocazie, presedintele completului de judecata a anuntat ca termenele intre doua sedinte de judecata nu vor depasi o saptamina, tocmai pentru finalizarea operativa a dosarului.
Sedinta maraton
Judecarea pe fond a dosarului privind fraudele de la Banca Transilvania a inceput in cursul acestei dimineti cu o premiera in istoria justitiei bacauane. In fata judecatorilor de la Tribunalul Bacau au fost prezentati 42 de inculpati in stare de arest sau de libertate. Judecatorii nu au putut sa se pronunte in cursul acestei sedinte decit cu privire la prelungirea arestarii celor 25 de inculpati aflati in Penitenciarul Bacau, pentru ca pledoariile si luarile de cuvint ale procurorului s-au lungit pina la 17,00. O pozitie cel putin ciudata a constituit-o cea a consilierului juridic al Bancii Transilvania, partea vatamata in acest proces, care a cerut termen pentru studierea dosarului. "Sint Adrian Miculescu, consilierul juridic al Bancii Transilvania din Cluj si ma vad nevoit sa cer un termen pentru studierea dosarului deoarece pina acum n-am avut acces la el", si-a sustinut aiuritor cererea reprezentantul partii vatamate in proces.
De altfel, atitudinea lui nu a trecut nebagata in seama nici de aparatorii celor inculpati nici de procuror. Acesta din urma a catalogat cererea reprezentatntului Bancii Transilvania drept un tertip avocatesc. "Nu sint de acord cu domnul consilier juridic ca nu stie despre ce-i vorba in dosar pentru ca Banca Transilvania este cea care a formulat reclamatii impotriva propriilor functionari si ai oamenilor de afaceri. Daca nu cunoaste amanunte, sa se intereseze la sucursala bacauana a bancii in ce stadiu se afla cu recuperarea creditelor si ce documentatie au inaintat la organele de urmarire penala", a aratat procurorul Constatin Irimia.
Pentru consilierul juridic al Bancii Transilvania nu a contat prea mult ce i-a sugerat procurorul si, multumit cu termenul de 11 februarie pe care i l-a acordat judecatorul, acesta a iesit repede din sala. Se grabea sa prinda un tren catre Cluj.
Avocatii vor ca dosarul sa fie returnat la PNA
Aparatorii inculpatilor, aproape mai numerosi decit acestia, si-au axat pledoariile pe doua teme: returnarea dosarului la PNA, pentru completarea urmaririi penale pe motiv ca nu au fost individualizate faptele pentru care sint trimisi in judecata inculpatii si revocarea masurii arestarii, pe motiv ca motivele pentru care s-a dispus aceasta initial nu se justifica si ca mandatul de arestare preventiva de 30 de zile oricum a expirat inca de la sfirsitul lunii ianuarie.
Dupa mai bine de opt ore de audieri, intrerupte doar de o pauza de jumatate de ora la prinz, completul de judecata, fara sa mai delibereze, a anuntat punerea in libertate a nu mai putin de 15 din cei 25 de inculpati arestati.
Anuntul judecatorului a fost primit cu o explozie de bucurie din partea celor care urmau sa fie pusi in libertate si a rudelor lor. Femei care chiuiau de bucurie sau carora inca nu le venea sa creada ce auzisera, barbati care se stringeau in brate si sotii care incercau sa se repeada peste gardieni sa-si imbratiseze barbatii. In vacarmul care a urmat, presedintele completului de judecata, Iulian Huiban, a motivat decizia sa aproape neauzit de cei prezenti. "Se mentine starea de arest a celor zece inculpati pentru buna desfasurare si completa solutionare a cauzei si se revoca masura arestarii pentru ceilati 15 si se inlocuieste cu masura obligatiei de a nu parasi localitatea pina la solutionarea cauzei", a anuntat Iulian Huiban. Toti cei pentru care s-a prelungit arestarea au declarat recurs impotriva acestei deciziei, iar fosta directoare Carmen Negoita a anuntat ca isi asuma tota responsabilitatea pentru ceea ce s-a intimplat la sucursala bacauana a bancii, dar sa fie eliberati colegii ei, fostii functionari. De altfel, judecatiorul Huiban a mai mentionat ca, pe data de 11 februarie, cind a fost stabilit urmatorul termen, se va pronunta cu privire la mentinerea starii de arest si in privinta celor trei moderatori de credite Georgeta Pricopoaea, Cristina Hermeziu si Eduard Colos. "In aceasta sedinta mi-au fost aduse indicii noi, asupra carora trebuie sa mai reflectez", a spus presedintele completului de judecata.
In urmatoarele trei zile, procurorii PNA trebuie sa se decida daca vor inainta recurs impotriva deciziei de revocare a masurii arestarii pentru ceilalti 15 inculpati din dosar. Pe holul Tribunalului, rudele celor care au ramas in arest aveau siroaie groase de lacrimi pe fata. Doua fetite, cu fata scaldata de lacrimi, erau tinute in brate de doua femei. Erau fetele minore ale Timonei Cioinea, fosta contabila sefa a Bancii Transilvania. In sala de judecata, una dintre sotii incerca disperata sa ajunga la sotul ei, sa-i dea bani de taxi sa ajunga acasa. Cu greu a inteles ca sotul ei trebuie sa mai stea trei zile in penitenciar. (Mirela ROMANET)

Comentarii