CET Bacau trece la Primarie

luni, 28 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 CET Bacau trece la Primarie

Sucursala Bacau a Termoelectrica SA, CET Bacau, va trece in administrarea primariei din localitate. Acest transfer a fost anuntat la ultima teleconferinta de catre premierul Adrian Nastase, care a nominalizat pe linga judetul nostru si alte localitati din tara in care se va recurge la o masura similara.
Inainte de a anunta trecerea CET-ului in subordinea Consiliilor locale, premierul a explicat in termeni generali ca sistemul de distribuire a agentului termic catre populatie este ineficient. Asa se face ca, in loc de 500.000 de lei cit ar trebui sa fie pretul gigacaloriei, acesta ajunge, in anumite localitati, pina la 1,5 milioane de lei. "Se consuma foarte multa pacura, iar pierderile din industrie se ridica la 15-16%, fata de 8-9% cit se inregistreaza in tarile europene", a afirmat premierul Nastase.
Convingerea lui este ca, daca distribuirea agentului termic va continua in aceeasi maniera, vor exista doua "efecte cumulate": nemultumirea populatiei si cresteri ale costurilor. Pentru a elimina aceste neajunsuri, premierul a afirmat ca Executivul s-a gindit sa transfere CET-urile din citeva judete, printre care se afla si cel din Bacau, in administrarea primariilor. Nastase crede ca activitatea distribuitorilor de agent termic va deveni astfel mai eficienta. El a vorbit si despre investitii, fara insa sa pomeneasca si de unde vor veni acele fonduri.
Romeo Apostol, directorul general al CET Bacau, ne-a declarat ca nu are nici un fel de informatii de la Termoelectrica in legatura cu transferul CET in administrarea Consiliului Local Bacau. "La ora actuala, SC Termoelectrica SA este in subordinea Ministerului Industriilor, iar sucursalele locale sint unitati autonome, dar fara personalitate juridica. Transferul lor la administratia locala va trebui analizat din mai multe puncte de vedere", este de parere Romeo Apostol. El spune ca doar Consiliul Judetean Ploiesti a cerut preluarea in administrare a sucursalei locale a Termoelectrica. Dar faptul ca CET Bacau si alte intreprinderi similare din tara vor avea aceeasi soarta nu-l deranjeaza. "Niste profesionisti nu ar trebui sa se teama de nici o forma de administrare, atita vreme cit se urmareste modernizarea activitatii. Dar trebuie sa tinem seama ca activitatea de exploatare a centralelor electrotermice necesita, in primul rind, investitii", a adaugat directorul Apostol. El este de parere ca prioritatea CET-ului este, in acest moment, punerea in exploatare a celui de-al doilea cazan, lucru care ar deveni o garantie serioasa in semnarea viitoarelor contracte cu potentiali beneficiari, casnici si industriali.
Viceprimarul Dragos Benea considera transferul binevenit. "Eu cred ca acesta este un lucru bun, insa este foarte important sa vedem sursa din care vom putea sustine si dinamiza acesta activitate", ne-a declarat viceprimarul Benea. La rindul lui, Dumitru Popa, secretarul Primariei Bacau, crede ca transferarea CET-ului la Consiliul Local ridica multe alte probleme. Cea mai importanta ar fi ca CET mai are acum de primit de la populatie zeci de miliarde de lei pentru serviciile oferite. Desi are bani de primit, CET este datoare la alte societati, de la care se aprovizioneaza pentru producerea agentului termic. Iar noul administrator al CET, in speta Consiliul local, impreuna cu furnizorul de agent termic vor trebui sa gaseasca solutii pentru aducerea lucrurilor la normalitate. (Elena SOLOMON, Eduard ADAM)

Comentarii