CET si Termloc impart orasul in doua

joi, 06 martie 2003, 00:00
4 MIN
 CET si Termloc impart orasul in doua

Pentru prima data de la impartirea sistemul de distributie a agentului termic din municipiul Bacau intre Termloc si CET, produsa in urma cu doi ani, concurenta isi spune cuvintul. Pina acum, ambele societati, desi concurente, au mers aproape cap la cap in ce priveste deciziile care au vizat cei aproape 60.000 de proprietari de apartamente care au ramas fideli sistemul centralizat de incalzire. Diferentele de opinie intre cei doi furnizori au aparut zilele trecute si au fost generate de aplicarea prevederilor actelor normative referitoare la modalitatea de plata a agentul termic. Mai exact, ruptura in ce priveste modalitatea de actiune a aparut in urma aparitiei Ordonantei 5 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati pentru plata energiei termice, ordonanta care a fost elaborata la sfirsitul lunii februarie. Una dintre prevederile actului normativ face referire la aborgarea Ordonantei 6, emisa cu numai doua luni in urma, care prevedea si plata agentului termic de catre consumatorii necontorizati conform unui pret mediu stabilit de societatile furnizoare in baza consumului mediu de la blocurile dotate cu gigacalorimetre. "Deocamdata sintem in faza de stringere de date pentru a calcula consumul mediu contorizat. Nu am terminat aceasta operatiune, astfel ca nu sint in masura sa dau informatii referitoare la pretul mediu al incalzirii pe care il vor plati bacauanii racordati la sistemul nostru de incalzire. Stiu ca a aparut un nou act normativ care anuleaza vechea ordonanta referitoare la pretul mediu contorizat, insa normele de aplicare nu au aparut. Asa ca vom aplica vechea hotarire", ne-a declarat, ieri, Viorel Comanescu, directorul de exploatare al SC Termloc SA Bacau.
Referitor la actul normativ in vigoare, punctul de vedere al conducerii CET SA este cu totul altul. "Ordonanta 6 a fost abrogata o data cu aparitia Ordonantei 5. Deci nu mai este nevoie sa stabilim costul mediu contorizat al unui metru patrat la incalzire, pentru ca Ordonanta 6, care prevedea aceasta obligativitate pentru furnizorii de agent termic, nu mai este valabila. E adevarat ca normele de aplicare ale Ordonantei 5 nu au aparut, dar Ordonanta 6 tot abrogata ramine. Vom factura consumul de apa calda si caldura in conformitate cu prevederile contractului cadru al Asociatiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, inclusiv pentru luna februarie", ne-a declarat Vasile Dragusanu, directorul CET SA Bacau.
In aceste conditii, cei peste 25.000 de proprietari de apartamente din Bacau racordati la sistemul de termoficare al CET vor trebui sa scoata din buzunar mai multi bani decit vecinii de peste drum racordati la Termloc, care platesc dupa consumul mediu contorizat. Deciziile diferite ale celor doi furnizori de agent termic vor stirni, probabil, nemultumiri in rindul consumatorilor. Oamenilor le va fi greu sa inteleaga de ce in tara in care legile sint aceleasi peste tot, unii primesc facilitatile promise de Guvern, iar altii, nu. Nemultumiti vor fi si bunii platnici. Conform noului act legislativ, persoanele care isi achita la termen facturile pentru plata agentului termic pot beneficia de o reducere de 10% din costul total al facturii. Numai ca textul actului legislativ precizeaza ca de aceste facilitati pot beneficia doar locatarii care fac parte din asociatii fara datorii. Or, este putin probabil ca zecile de asociatii din Bacau cu restante de miliarde de lei la facturile de agent termic vor reusi sa ajunga in scurt timp la zi cu plata facturilor, astfel incit bunii platnici sa mai apuce sa beneficeze in acest sezon rece de bonificatiile de zece procente din totalul facturilor. Dincolo de toate aceste nedumeriri, autoritatile sint de parere ca noul act legislativ readuce, totusi, lucrurile pe fagasul normal. "Ordonata 5 pune in sfirsit ordine in lucruri. Cred ca abia acum s-a vazut ca Ordonata 6 era profund inechitabila si ii aducea, cum se spune, pe bunii platnici in postura de fraieri. Pe de alta parte, Ordonata 5 pune la punct raporturile intre furnizori si beneficiari serviciilor. Producatorii de agent termic vor trebui sa fie in masura sa transmita in timp util facturile catre asociatii. La rindul lor, administratorii vor avea obligatia sa lucreze cu doua evidente: una pentru agentul termic si cea de a doua pentru celelalte utilitati. Marele avantaj pentru furnizorii de agent termic este faptul ca in acest fel caldura si apa calda nu vor mai fi platite ultimele, asa cum, de regula, se intimpla pina acum", spune Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacau. Cit priveste posibilitatea aplicarii in practica a noului act legislativ, secretarul Popa a precizat ca, de aceasta data, administratia publica locala va fi mult mai prudenta. "Pina nu apar normele de aplicare a noii ordonante nu mai indraznim sa ii chemam iarasi pe toti administratorii si presedinttii de asociatii si sa ii instruim cu privire la noile prevederi", mai spune secretarul Popa. (Costinela BREAHNA, Elena SOLOMON)

Comentarii