Comoara de la Luncani

vineri, 30 martie 2001, 23:00
3 MIN
 Comoara de la Luncani

Gheorghe Gavriliu, sau "nea Gogu", cum este cunoscut printre amici, are 59 de ani, este din Bacau, si acum citiva ani a inceput sa-si incropeasca o vila la Luncani. Dupa ce si-a ridicat casa si acareturile, acum doua luni a venit vremea sa-si impodobeasca curtea si cu pietre de riu, pe care a pornit sa le caute in padurea Tocila, pe marginea unui piriias din care a ramas doar un firicel de apa.
"Am urcat in padure si la un moment dat am vazut o piatra mai deosebita, ce parea facuta de mina omului, si care arata ca o sculputra bine slefuita. M-a impresionat foarte mult si am inchiriat o macara ca s-o scoata la lumina, apoi am dus-o acasa", povesteste nea Gogu. Piatra, in greutate de peste trei tone, era plina de muschi, si barbatul a inceput imediat s-o curete metodic. La sfirsit, arata ca o adevarata opera de arta. Intreg conglomeratul era numai curbe, parca o mina nevazuta ar fi adunat toti bolovanii intr-unul singur, asemanator cu operele brincusiene. "La inceput nu-mi venea sa cred. Parca ar fi fost un aluat, care a dospit, si care a dat nastere la ceea ce vedeti. Este clar ca nu este lucratura de mina omeneasca".
Am refacut traseul strabatut de nea Gogu si am constatat cu surprindere ca locul unde a fost descoperit conglomeratul din piatra este singurul din toata zona unde mai sint "pui" de-ai lui, insa acestia sint de doar citeva zeci de kilograme. In cele doua luni de cind imensul conglomerat zace ca ornament in curtea lui nea Gogu, casa pensionarului bacauan a fost calcata de multe lume buna, si nu putini au fost cei care au opinat ca ar fi vorba despre o raritate, poate chiar un "travant". Dan Mihut, singurul colectionar de travanti din judet, a confirmat ieri aceasta ipoteza, declarind chiar ca acesta este unul dintre cei mai mari din tara. El a explicat si ce inteleg geologii prin travanti: "Singurul lucru care se cunoaste pina in prezent este faptul ca un travant reprezinta un conglomerat de roci, care se formeaza in milioane de ani", ne-a spus Dan Mihut. Specialistii spun ca pe plan mondial exista mari controverse asupra modului in care acest conglomerat se formeaza. Una dintre ele avanseaza ideea ca totul pleaca de la un nucleu, care creste in timp si se tot unfla, asemeni unui aluat. Se spune chiar ca travantul este ca o fiinta vie care, odata luat de la locul sau, moare si nu se mai dezvolta. In Romania exista o singura zona de travanti, undeva in judetul Vrancea, care a fost declarata monument al naturii. Valoarea materiala a unui travant nu se ridica la citeva zeci de milioane de lei in tara, insa poate ajunge la cifre astronomice in dolari, in strainatate. "Chiar daca ar valora un milion de dolari, eu tot nu m-as desparti de aceasta piatra. Daca este sa fie valoroasa, macar sa ramina copiilor mei, ca eu oricum nu o iau cu mine", ne spune, hitru, nea Gogu. (Florin CRACIUN)

Comentarii