Dezastru in zona de munte

marți, 06 august 2002, 23:00
4 MIN
 Dezastru in zona de munte

Capriciile naturii au provocat un adevarat dezastru in zona de munte a judetului Bacau. Cea mai afectata dintre localitatile situate in aceasta parte este, de departe, comuna Ghimes. Locuitorii de aici spun ca ce au vazut de citeva zile incoace n-au vazut nici in filme. Natura s-a dezlantuit citeva nopti la rind, iar oamenii au privit neputinciosi cum se surpa pamintul si vine peste casele lor, cum podurile sint luate de ape, iar animalele din batatura le-au fost inghitite de viltoare.
Ploile care au inceput sa cada inca de vineri au activat torentii din zona. Apele s-au umflat, au iesit din matca si au inundat locuintele localnicilor. Torentii au izbit cu putere un pod de beton, lung de circa 17 metri, care facea legatura intre satele Bolovanis, Rachitis si centrul comunei Ghimes. "Podul a fost pur si simplu rupt de ape. Acum, cele doua localitati sint izolate de restul comunei", ne-a declarat Dumitru Balcan, primarul din Ghimes. Sinistrul a avut loc simbata seara, iar de atunci oamenii din Rachitis si Bolovanis nu au mai primit apa si piine, iar cei care s-au accidentat in urma furtunii nu pot fi dusi la medic. Primarul Balcan spune ca in cele doua sate locuiesc 820 de familii, care insumeaza peste 3.000 de suflete. Oamenii sint rupti de lume si asteapta ca cineva sa ii ajute.
Cele doua localitati nu sint insa singurele afectate de furtuni. "Ploile si vintul puternic au facut ravagii si in catunele Buha si Bortoseni, care apartin de satul Faget, dar si la Petricheni si Holos. Puhoaiele de apa au lasat in urma lor santuri adinci de doi metri. Caile de acces in anumite sate sint extrem de inguste, iar apa a patruns peste tot si a luat cu ea tot ce i-a iesit in cale. Ca sa refacem drumurile comunale si ulitele inguste, trebuie sa intram cu excavatoarele, sa luam pamint din alte parti si sa acoperim gropile de unul, doi metri adincime", ne-a explicat Dumitru Balcan. El spune ca aceste cai de acces trebuie refacute obligatoriu, altfel, la toamna, copiii nu vor putea merge la scoala.
Intr-o alta parte a comunei Ghimes, viiturile si ploaia au mutat pamintul din loc. Un deal numit Valea Mare a inceput sa alunece si s-a pravalit peste grajdul unui taran. Norocul omului a fost ca nu era acasa, insa grajdul a fost spulberat, iar animalele au fost ingropate de vii. In zona, apele au inghitit zeci de pasari, au acoperit hectare de teren si kilometri de drum.
Taranii care au trecut de socul celor intimplate spun ca puhoaiele de apa care le-au izbit casele aveau doi metri inaltime si ca asa ceva n-au vazut nici macar in filme.
Neculai Lupu, presedintele Consiliului Judetean (CJ) din Bacau, a vizitat luni seara comuna Gimes, dar si alte localitati sinistrate, precum Agas si Brusturoasa. Presedintele Lupu a recunoscut ca, practic, ulita satului nu mai exista, totul fiind acoperit de ape si ca, in general, peisajul este sinistru. "Din pacate nu puteam interveni in aceste localitati cu oameni si utilaje pentru a reface anumite artere decit atunci cind conditiile meteorologice ne vor permite", ne-a declarat Neculai Lupu. El intentioneaza sa trimita la Bucuresti, cu sprijinul Prefecturii, un proiect de hotarire prin care comuna Gimes sa fie declarata zona calamitata. "Daca spun cuiva ce s-a intimplat aici, nu crede nimeni. A avut loc un adevarat dezastru si, fara sprijin de la Bucuresti, nu putem face nimic, fiindca noi nu avem fonduri pe plan local", ne-a declarat primarul Balcan.
El sustine ca, dupa ploile abundente si inundatiile de vinerea trecuta, pagubele se ridicau la circa 9,5 miliarde de lei. Dupa furtunile si ploile care au urmat simbata si duminica, Dumitru Balcan crede ca pagubele au ajuns la circa 70 de miliarde de lei.
Un pod de beton a fost luat de ape si la Margineni
Ca si cum pierderile de pina acum nu ar fi suficiente, ploile continua sa cada si in alte parti ale judetului. La Margineni, de exemplu, doua piraie pe care taranii le treceau cu piciorul s-au umflat pina au iesit din albii si au inundat mai multe gospodarii din satele Luncani si Poiana. Piriul Rosca din Luncani a compromis un hectar de porumb, 56 de ari de legume, un hectar de lucerna si trifoi, si a culcat la pamint 30 de pomi fructiferi, gardurile mai multor gospodarii si a inghitit citeva zeci de pasari de prin curtile taranilor. Trei case au fost inundate si alte 12 gospodarii au fost afectate partial.
Probleme destul de serioase au avut si locuitorii din satul Poiana. Piriul Tocila s-a revarsat peste gradinile a circa 15 familii. Potopul a mutat circa trei metri din loc un pod de beton, iar un alt podet din lemn a fost spulberat. Aproape doi kilometri de drum comunal a fost acoperit de apa. "A inceput sa ploua de pe la cinci seara si n-a plouat mai mult de jumatate de ceas, dar ne-a distrus tot din curte. Porumbul s-a dus, cartofii, ceapa si rosiile au fost acoperite de mil. Nu mai avem nimic, dupa ce-am muncit toata primavara si vara", ne-au spus aproape plingind Mihai si Rodica Balasa, doi batrinei din satul Poiana, trecuti de 60 de ani.
Oamenii vorbeau cu noi in timp femeia scotea milul afara din casa cu un faras, iar barbatul se chinuia de zor sa scoata din mil televizorul acoperit de mizerie. Doua fintini din satul Poiana, aflate aproape de sosea, au fost si ele inundate de apa. Localnicii iesiti pe la garduri ne-au povestit cum, in doar citeva minute, viitura a ajuns la jumatate de metru inaltime pe sosea, fapt care i-a impiedicat pe soferii cu masinile mici sa mai circule prin zona o buna bucata de timp. Vasile Candea, primarul comunei Margineni, ne-a declarat ca va informa Prefectura despre cele intimplate. El a fost ieri cu citiva angajati din Prefectura prin zonele calamitate, pentru a vedea care sint stricaciunile produse de ploi si care este valoarea totala a pierderilor. (Eduard ADAM)

Comentarii