Incendiile au facut pagube de zece miliarde de lei

luni, 11 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Incendiile au facut pagube de zece miliarde de lei

Incendiile care au avut loc la finele saptaminii trecute in mai multe localitati ale judetului Bacau s-au soldat cu pagube de aproape zece miliarde de lei. Cel putin aceasta este concluzia dupa estimarile facute la Darmanesti, Comanesti si Racauti, urmind ca in cursul zilei de luni verificarile sa continue la Bacau, Nicolae Balcescu, Parincea si Motoseni, alte localitati lovite de flacari.
Autoritatile judetene au decis vineri dupa-amiaza, dupa o sedinta a Comisiei Judetene de Dezastre, sa formeze cite trei echipaje care sa evalueze pagubele din localitatile in care s-au semnalat incendii. Din fiecare echipaj au facut parte reprezentanti ai Inspectoratului pentru Disciplina in Constructii, Directia Apelor Siret, Directia Silvica si Consiliul Judetean Bacau. Cele trei comisii s-au deplasat in cursul zilei de simbata la Darmanesti, Comanesti si Racauti, iar duminica dimineata, dupa o intilnire la Inspectoratul de Protectie Civila, s-au adunat la Prefectura pentru a face un bilant al dezastrului.
Veriricarile facute de specialisti arata ca la Darmanesti au fost afectate 15 gospodarii in care locuiau nu mai putin de 77 de persoane din 22 de familii. Valoarea pagubelor depaseste putin sase miliarde de lei, din care 3,2 miliarde de lei inseamna case distruse, restul garduri, grajduri si anexele mistuite de flacari.
La Comanesti, valoarea pierderilor cauzate de vintul puternic, care a smuls partial sau total acoperisurile unor scoli si de la un centru de plasament, a fost estimata la 1,1 miliarde de lei. Prefectul Radu Catalin Mardare ne-a declarat ca, luni, reprezentanti ai Inspectoratului pentru Disciplina in Constructii din Bacau vor merge la fata locului pentru a vedea daca vor mai putea fi folosite lemne sau tabla de la acoperisurile smulse in timpul furtunii. Joia trecuta, tot la Comanesti, au mai fost afectate trei gospodarii: doua case au luat foc, iar una a ramas fara acoperis. Pagubele suferite de cele trei familii se ridica la un miliard de lei.
Unul din cele trei echipaje s-a deplasat in week-end-ul trecut si in satul Racauti, comuna Stefan cel Mare. Aici au fost afectate 14 gospodarii, din care noua case au ars complet, valoarea pierderilor ridicindu-se la circa un miliard. Prefectul Mardare considera ca suma pierderilor pare, cel putin la o prima vedere, subestimata. Motiv pentru care datele vor fi reverificate.
In cele trei localitati, valoarea pierderilor se ridica la circa zece miliarde de lei. Prefectul Catalin Mardare ne-a declarat ca luni va trimite la Bucuresti toate aceste informatii, urmind ca in cursul zilei de miercuri sa trimita si un proiect de hotarire de Guvern si o nota de fundamentare cu necesarul de materiale pentru reconstructia imobilelor distruse. El a mai spus ca de astazi va incepe evaluarea pagubelor cauzate de incendiile ce au avut loc la Bacau, Nicolae Balcescu, Parincea si Motoseni. "Vom incerca in zilele urmatoare sa vedem ce tip de case pot fi puse in locul celor care au ars. Intr-una dintre casele mistuite de flacari, de exemplu, din Darmanesti, cea mai mare ca suprafata, locuia o singura persoana, si este putin probabil sa poata fi reconstruit acum un imobil de aceeasi marime. Acolo unde se preteaza constructia unor case din lemn, vom face case din lemn, de caramida sau de alt tip, in functie de situatie", a explicat prefectul de Bacau. Autoritatile judetene vor incerca sa identifice cantitatea de lemn care poate fi acordata pe plan local, la fel ca si restul de materiale de constructie, urmind ca restul de materiale sa fie cerut de la Guvern. La fel de atent se va face si distributia materialului lemnos de catre Directia Silvica, care le va oferi sinistratilor lemn gartuit, dar si la pret redus. Radu Catalin Mardare a mai afirmat ca oamenii ramasi fara locuinte nu vor primi in nici un caz bani drept despagubire, urmind ca la reconstructia caselor sa lucreze atit proprietarii imobilelor arse, dar si consatenii lor care au solicitat de la primarii ajutoare banesti in baza Legii venitului minim garantat, si care trebuie sa efectueze ore de munca in folosul comunitatii. (Eduard ADAM)

Comentarii