Incendiu mistuitor la rezervatia Galbeni

luni, 19 mai 2003, 23:00
3 MIN
 Incendiu mistuitor la rezervatia Galbeni

Aproape trei hectare de stufaris din rezervatia de la Galbeni au fost mistuite de flacari in urma unui incendiu izbucnit simbata dupa-amiaza din cauze ramase deocamdata necunoscute. „Simbata, pe la ora 14.00, am vazut cum se aprinde o flacara mare pe una din insulele de pe lac. Focul a ars mai intii cu flacara mare si, mai apoi, mocnit, pina tirziu, spre dimineata. Daca stufarisul nu era inconjurat de apa, cred ca se intindea si mai mult”, spune acum Grigore Butnarasu, electromecanic la statia de irigatii Tamasi. Martor in momentul producerii incidentului a fost si Marian Amariei, din Tamasi. „Pazeam vitele din comuna pe pasunea de linga stufaris. Pe la prinz, in jurul orei 13.00, am vazut venind dinspre Tamasi vreo cinci pescari cu undite si plase de pescuit. De vazut, i-am vazut cind au intrat in stufaris, dar de iesit, nu. La putin timp dupa ce au intrat pescarii in stufaris, a izbucnit si incendiul. Erau flacari inalte de 20 de metri. Imediat cum s-a aprins focul vacile de pe pasune au inceput sa o ia la goana inspre sat. Era o dogoare de nu te puteai apropia de stufaris. Nu se putea apropia nimeni, ca locul era inconjurat de apa”, a povestit si Marian Amariei.
Urmarile incendiului s-au resimtit pina ieri seara in tot Bacaul. Purtate de vint, resturile de stufaris ramase in urma focului s-au asezat in straturi groase pe toate strazile din oras. Iulian Movila, inspectorul sef al Inspectoratului pentru Protectia Mediului (IPM) Bacau, ne-a declarat ieri ca nu se cunosc cauzele care au dus la producerea incendiului. „Comisarii Garzii de Mediu au intocmit un raport care a fost trimis, deja, la minister. Am primit asigurari de la Inspectoratul Judetean de Politie ca s-a demarat o ancheta pentru descoperirea vinovatilor”, a afirmat inspectorul sef Movila. El a adaugat ca nu a fost facuta inca o evaluare a pagubelor. „Ceea ce se stie acum cu certitudine este ca au ars in jur de 2,6 hectare de stufaris”, a spus Iulian Movila. „Poate ca 2,6 hectare de stufaris cu tot cu luciul de apa. Nu a ars o portiune chiar asa de mare”, a replicat Gheorghe Tarcuta, seful de post din Tamasi.
Zona protejata, nepazita de nimeni
Pentru a evalua pagubele, o comisie a Asociatiei Vinatorilor si Pescarilor (AJVP) Bacau s-a deplasat la locul incidentului. Inginerul Gheorghe Vrinceanu, directorul AJVP, este de parere ca incidentul de la Gabeni nu poate fi catalogat drept o catastrofa ecologica. „Nimeni nu poate exploata fondul cinegetic fara acordul celui care il are in administrare. Incendiul s-a produs in Fondul de Vinatoare 33 Geosenim, aflat in administrarea AJVP, iar in cazul de fata nu cred ca poate fi vorba despre un acord din partea noastra. Nu am gasit, insa, pasari moarte sau urme de coji de oua. Stufarisul ars se poate reface in primavara urmatoare. Pagube mai mari s-au produs in zona de rachita, unde au ars citiva copaci, care se vor reface intr-un timp mult mai indelungat”, a explicat Gherghe Vrinceanu.
La rindul sau, ornitologul Florin Feneru spune ca zona Lacului Galbeni este considerata rezervatie naturala cu profil ornitologic si, ca atare, reprezinta o arie protejata. „In acest habitat pot fi regasite mai bine de o suta de specii de pasari, mai bine de jumatate fiind specii rare. Este posibil ca, in urma acestui incindent, o parte dintre aceste specii sa se fi speriat si sa isi caute pe viitor un alt habitat”, crede Florin Feneru.
Tocmai pentru ca zona in care a avut loc incendiul este una protejata, deci de importanta majora, este greu de inteles cum de nu este pazita de nimeni. „Paza acestui obiectiv trebuie asigurata de societatea care il are in exploatare”, a precizat Iulian Movila. Insa conducerea sucursalei Neamt a Hidroelectrica, care are in administrare Lacul Galbeni, a aflat abia ieri despre producerea acestui incident. „Nu stiu. Abia acum aflu despre acest lucru. Pentru noi, arderea stufarisului nu reprezinta un prejudiciu. Din punctul nostru de vedere este bine. Ne ajuta clar. Abia nu se mai infunda gratarele la baraj”, ne-a declarat Emil Neagoie, directorul sucursalei Neamt a Hidroelectrica. (E. SOLOMON)

Comentarii