Itele dosarului Banca Transilvania merg spre Ristea Priboi

vineri, 21 februarie 2003, 00:00
5 MIN
 Itele dosarului Banca Transilvania merg spre Ristea Priboi

Ristea Priboi, deputat PSD de Vrancea, fost consilier al primului ministru Adrian Nastase, implicat in mai multe scandaluri de presa, acuzat ca a fost tortionar in securitate de unul dintre cei care i-au cunoscut greutatea loviturilor la talpi, a avut relatii de afaceri cu Benoni Beca, patronul firmei Amapolla Prest SRL Faraoani, liderul grupului "alcool" din dosarul Banca Transilvania. Este drept ca nu direct, ci prin firma sotiei sale, Mariana Priboi, care este administratorul SC Management Marketing L SRL din Bucuresti. Societatea Management Marketing L SRLa fost inregistrata la Registrul Comertului in 2002 si isi are sediul pe strada Sabinelor, nr.108, bl.113, et.4, ap.15, sector 5 Bucuresti. Asociatii firmei sint Constantin si Elena Buciu, domiciliati in str. Intrarea Romanitei, nr.1, in virsta de 85, si, respectiv, 81 de ani. Cei doi sint socrii lui Ristea Priboi, iar sediul social al firmei, de pe strada Sabinelor, este chiar in locuinta acestuia.
Printr-o procedura cu aer de legalitate, firma Amapolla Prest SRL Faraoani a obtinut, in cursul anului 2001, acceptul SNP Petrom de a livra marfa prin magazinele de pe linga benzinariile firmei. "In baza acreditarii emise de SNP Petrom, comerciantul sau producatorul poate merge la oricare dintre sucursalelel Petrom din tara sa incheie contracte comerciale", ne-a declarat Gabriel Nastase, purtator de cuvint al SNP Petrom. Printr-o adresa de pe 16 ianuarie 2002 – pe care v-o prezentam in facsimil – patronul bacauan a solicitat sucursalei Petrom din Vrancea, prin magazinul careia Beca comercializa vodca Wallace si lichiorul Roseanne, sa transfere "plata facturii nr. 0753048, din 19.12.2001, in valoare de 1.826.769.000 de lei, catre SC Management Marketing L SRL Bucuresti, deoarece SC Amapolla Prest SRL este debitoare catre SC Management Marketing L SRL Bucuresti cu suma de 1.826.769.000 de lei, reprezentind plata unui contract de consultanta". Purtatorul de cuvint al Petrom, Gabriel Nastase, a confirmat ca in benzinariile Petrom s-au comercializat produse ale firmei Amapolla. "De asemenea, va pot informa ca nu au existat relatii comerciale intre PECO Vrancea si firma Management Marketing, deci nu s-au efecuat plati in conturile acesteia", ne-a comunicat Nastase.
Dupa numai o zi, Nastase a revenit asupra declaratiei initiale si a recunoscut ca sucursala Vrancea a efectuat si plati in contul SC Management Marketing L SRL din Bucuresti. "S-a transferat o prima transa de 400 de milioane de lei catre aceasta societate. Dupa citeva zile, Management Marketing L SRL ne-a returnat banii, pe motiv ca aceasta plata este fara suport", ne-a declarat Gabriel Nastase.
Desi in Bacau este de notorietate faptul ca intre Benoni Beca si Ristea Priboi a existat o relatie de amicitie, care i-a asigurat pentru un timp protectia, Ristea Priboi spune ca nu a auzit in viata lui nici de Benoni Beca, nici de Amapolla Prest din Faraoani. Deputatul sustine ca nu s-a ocupat niciodata de afacerile sotiei sale. "Niciodata nu ma preocupa afacerile sotiei", ne-a declarat deputatul Ristea Priboi. Cea mai in masura sa ne lamureasca privind relatiile SC Management Marketing L SRL Bucuresti – Amapolla Prest SRL Faraoani, Mariana Priboi, nu a fost ieri "disponibila", dupa cum a incercat sa ne asigure sotul ei.
Aceasta ciudata afacere dintre firma Marianei Priboi si cea a lui benoni beca ridica o sumedenie de semne de intrebare:
1. Cum se face ca o societate obscura, dintr-o comuna bacauana, ca cea a lui Benoni Beca, a ajuns sa ceara consultanta de o asemenea valoare, in fapt o forma mascata de mita, unei firme din Bucuresti, administrata tocmai de sotia fostului securist?
2. In adresa trimisa catre SNP Petrom Vrancea, Benoni Beca nu face nici o referire la numarul de cont sau la alte date de identificare a societatii bucurestene, ceea ce ne duce la o singura concluzie: si SNP Petrom Vrancea stia cu cine are de-a face si cunostea aceste date de identificare.
3. Este sau nu o coincidenta ca toate aceste operatiuni s-au derulat in citeva luni, la sfirsitul anului 2001 si inceputul lui 2002. Cam in perioada in care au inceput si cercetarile politiei in dosarul de fraudare a sucursalei bacauane a Bancii Transilvania?
4. Cercetarile politiei in dosar au inceput in 2002, au continuat in ritm sustinut cam jumatate de an si apoi au stagnat aproximativ doua luni. Multe voci au sustinut atunci, iar mai tirziu au fost reclamate si de fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, ca in privinta acestui dosar se fac presiuni si ca interesele economice si politice ajung la niveluri foarte inalte. Sa fie acesta nivelul la care se referea Pop, in seara eliberarii sale din arestul politiei?
Cine este Ristea Priboi?
Ristea Priboi a fost colonel de securitate, cadru activ al UM 0199, subdiviziune a serviciului de spionaj care se ocupa de spatiul european. Din mai 1988, a fost transferat la UM 0225, alta subdiviziune a spionajului, angajata in infiltrarea emigratiei romane din Europa si in combaterea posturilor de radio straine care emiteau in limba romana. Intr-un raport celebru "Armaghedon 7" se spune ca "fosti ofiteri de securitate au afirmat la un moment dat, ca, inainte de 1989, l-ar fi pregatit pe Adrian Nastase, actualul prim ministru al Romaniei, pentru a-l plasa sub acoperire in Occident. Operatiunea urma sa se desfasoare in 1990, insa Revolutia din decembrie 1989 a condus la anularea proiectului. Ulterior, Ristea Priboi a devenit consilier al lui Adrian Nastase si se afirma ca l-ar avea cu ceva la mana pe prim ministru". Dupa alegerile din noiembrie 2000, Ristea Priboi a devenit deputat si, la formarea noului Parlament, Adrian Nastase a incercat sa-l impuna ca sef al Comisiei parlamentare care controleaza activitatile Serviciului de Informatii Externe. Scandalul izbucnit in presa la acea vreme a dus la trecerea pe linie moarta a afacerii, dupa ce in numeroase rinduri si primul ministru si Ion Iliescu i-au luat apararea lui Priboi si au incercat sa-l scoata basma curata. El a mai ramas consilier personal al primului ministru inca citeva luni, dupa care a renuntat la aceasta functie. In afara de rolul de om de incredere al lui Adrian Nastase, Ristea Priboi mai are un rol despre care nu se prea vorbeste: acela de responsabil financiar al PSD in campania electorala din 2000, cind partidul lui Iliescu si Nastase a cheltuit circa 50 de milioane de dolari. Banii sint proveniti in mare parte din surse nedeclarate. Unele dintre acestea ar putea fi firme si societati cu interese importante si in mare majoritate conduse de fosti securisti si activisti ai regimului comunist. Sau firme mai mici, care trec neobservate, cu sediul social prin comunele Romaniei, si care isi pot aduce contributia la bunastarea partidului far sa bata prea mult la ochi. (Nicoleta BICHESCU, Mirela ROMANET)

Comentarii