La Bacau incepe recensamintul gravidelor

vineri, 14 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 La Bacau incepe recensamintul gravidelor

Autoritatile locale s-au trezit pe cap cu o belea din care nu stiu cum sa scape basma curata. Dupa ce au primit ordin sa efectueze recensamintul marilor datornici la intretinere, primariile din judet trebuie sa se apuce acum de impartit pe clase si categorii populatia aflata pe raza localitatilor. Fiecare consiliu local din judet trebuie sa comunice aceste date Serviciului de mobilizare si pregatire a teritoriului pentru aparare (SMEPTA). Practic, primarii trebuie sa raporteze citi barbati si cite femei traiesc pe raza localitatii, cite dintre aceste persoane sint salariate si cite nu, care este numarul salariatilor care au virste mai mici de 18 ani, ori sint peste 65 de ani. Totodata, salariatii primariilor vor trebui sa raporteze si cite mamici care au in intretinere copii cu virste de pina la doi ani locuiesc in respectivele localitati.
Solicitarea le da autoritatilor mari batai de cap. Daca o parte dintre aceste date vor putea fi gasite rasfoind prin statisticile ultimului recensamint al populatiei, liderii administratiilor publice locale s-au crucit cind au aflat ca trebuie sa comunice cite femei gravide in luna a cincea sint in localitatile pe care le conduc. "Cred ca cei care au dispus asemenea masuri nu au fost pusi niciodata in situatia sa efectueze o astfel de statistica. Ni se solicita, printre altele, o evidenta a persoanelor evacuate sau primite, fara sa se precizeze foarte clar de unde sa fie evacutate si unde sa fie primite aceste persoane. Mai mult, ni se cere sa spunem cu precizie cite dintre persoanele cu virste mai mari de 65 de ani sau mai mici de 18 ani sint salariate. Asemena evidente nu sint tinute de nimeni si, ca atare, nu ai de unde sa obtii niste date pe care sa poti sa te bazezi", a precizat Dumitru Popa, secretarul Primariei Bacau.
Culmea solicitarilor din tot acest lung sir de cerinte se refera la aflarea numarului de femei gravide in luna a cincea. "Cum putem noi sti cu exactitate cite dintre femeile din municipiu se afla in asemenea situatie. Si de unde putem sa ne dam seama daca respectiva femeie nu este in luna a patra, sau a treia, de exemplu atita timp cit nu se inscriu nici la medicii de familie sau la un medic specialist?" a intrebat retoric secretarul Popa.
Pentru ce au fost cerute aceste statistici? In caz de razboi, femeile insarcinate incepind cu luna a cincea vor primi ratie dubla de alimente. In plus, trebuie stiut citi barbati ar fi disponibili sa plece pe front sau sa fie integrati intr-unul din serviciile strategice ale economiei.
Toate aceste probleme pornesc de la faptul ca trebuie pus in aplicare planul Guvernului de mobilizare a economiei nationale pentru primul an de razboi, in eventualitatea ca acesta s-ar putea declansa si ar cuprinde si Romania. Astfel de planuri se elaboreaza din patru in patru ani si urmaresc stringerea tuturor datelor legate de posibilitatile si resursele pe care le are judetul sau tara si care ar putea fi folosite cit mai judicios in caz de razboi. "Nu este nici o situatie deosebita. S-a intimplat ca stringerea acestor date sa coincida cu precipitarea evenimentelor din Irak. In ianuarie noi am transmis sarcinile care le revin Consiliilor locale, acum transmitem partea de sarcini care revin agentilor ecenomici, iar in prima decada a lunii martie avem de transmis sarcinile care revin serviciilor descentralizate. Fiecare dintre aceste institutii au rolul lor in determinarea si aprecierea cit mai corecta a resurselor de care dispune judetul nostru si de modul in care s-ar putea asigura rationalizarea alimentelor si a celorlalte produse nealimentare", ne-a precizat colonelul Marinica Mahu, seful SMEPTA Bacau. (Elena SOLOMON, Mirela ROMANET)

Comentarii