Legea 416 a esuat

duminică, 16 martie 2003, 00:00
3 MIN
 Legea 416 a esuat

Primarul de Buhusi, Ionel Turcea, a gasit o metoda inedita pentru aplicarea Legii 416 privind venitul minim garantat. El a decis, in urma indicatiilor primite de la guvernantii care au initiat aceasta lege populista, sa reduca la jumatate numarul beneficiarilor ajutorului social. Consilierii locali au hotarit ca numai copii sub 14 ani din oras sa mai beneficieze de acest ajutor, dar sub forma de…piini. „Din cele peste 700 de dosare, in care erau cuprinsi aproximativ 1.700 de oameni, am decis ca doar batrinii si cei bolnavi sa primeasca ajutor, sub forma de produse alimentare. De asemenea, toti copii sub 14 ani vor primi zilnic cite o piine de 350 de grame. Este vorba numai despre copiii ai caror parinti au intocmit dosar la Legea 416. Pentru acest ajutor. parintii copiilor care vor primi piine trebuie sa munceasca o zi in folosul comunitatii”, a precizat primarul. Decizia atit de drastica si cel putin inedita a venit in urma alocarilor bugetare pe care primaria orasului Buhusi le-a primit pentru acordarea ajutoarelor sociale: doar 400 de milioane de lei pentru sase luni, in conditiile in care in perioada de glorie a acestei legi in conturile primariei intrau aproximativ 650 de milioane de lei pentru o singura luna. In aceste conditii, se anunta miscari mari de protest in Buhusi, venite din partea celorlalti buhuseni care si-au depus dosarele pentru ajutor social si no vor primi nimic.
Orasul Buhusi are o populatie de 20.000 de locuitori. Dintre acestia, doar 2.300 lucreaza, iar 1.700 si-au intocmit dosare pentru a beneficia de venitul minim garantat. Primaria Buhusi ar trebui sa plateasca 600-650 de milioane de lei pe luna drept ajutor social. Veniturile totale pe anul trecut ale institutiei colectate din taxele si impozitele locale au ajuns la 9,2 miliarde de lei. In aceasta situatie, chiar daca primaria ar plati tot ce colecteaza pentru ajutoarele sociale ale celor 1.700 de beneficiari ai venitului minim garantat, banii tot ar fi insuficienti.
Legea 416 a intrat in vigoare in ianuarie 2002 cu scopul de a asigura un venit minim garantat de aproape 700.000 de lei lunar pentru fiecare roman. Pentru acesti bani, fiecare persoana trebuia fie sa munceasca in folosul comunitatii citeva ore pe luna, fie sa aduca adeverinta medicala ca este bolnava. Isteti, romanii au inteles ca pot primi acesti bani si daca aduc o adeverinta medicala din care sa rezulte ca au fel de fel de boli si nu pot munci. Dupa doar citeva luni de la aplicare, politicienii s-au vazut nevoiti sa accepte ca saracii sint mult mai numerosi decit au crezut si ca legea incurajeaza ideea ca poti sta degeaba si sa primesti 700.000 de lei pe luna. Acum ei au cerut autoritatilor locale sa reduca drastic numarul celor care beneficiaza de aceste ajutoare, numai ca si-au ridicat in cap tocmai pe cei pe votul carora contau atunci cind au initiat legea. In orasul Buhusi, beneficarii Legii venitului minim garantat au mai facut miscari de protest cu citeva saptamini in urma, cind au amenintat ca vor bloca drumurile nationale daca nu vor primi ajutorul social. La acea vreme, autoritatile le-au promis ca-si vor primi drepturile. Intre timp, lucrurile s-au schimbat. (Mirela ROMANET)

Comentarii