Miting la foc automat al salariatilor de la Aerostar

miercuri, 19 decembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Miting la foc automat al salariatilor de la Aerostar

O coloana formata din circa 2.000 de salariati ai societatii Aerostar Bacau (dupa aprecierea liderului Sindicatului Avias, Ioan Bujor, circa 2.500 – 3.000 de oameni) a plecat ieri, la ora prinzului, in mars, pina in fata Prefecturii, unde cele trei sindicatele din aceasta societate (Avias, ITEF si "22 decembrie") au organizat un scurt, dar condensat miting de protest. Sindicatele au anuntat aceste actiuni in urma cu doua zile, dupa ce Guvernul a lansat o noua initiativa de restructurare a industriei de aparare a Romaniei, prin care ar urma ca, la inceputul anului viitor, sa fie disponibilizati cira 10.000 de salariati, dintre care 640 numai de la Aerostar. Cu pancarte si insemne ale sindicatelor din care fac parte, salariatii de la Aerostar au parcurs bulevardele Marasesti si Nicolae Balcescu, au huiduit pret de citeva minute in fata Primariei Bacau – de la care ei sustin ca nu mai au nici un sprijin – si s-au oprit, in cele din urma, la Prefectura. In fata obisnuitului cordon de jandarmi, salariatii Aerostar i-au sustinut, apoi, timp de circa 30 de minute, pe liderii lor care, in ritm sacadat, "la foc concentrat", au exprimat un protest raspicat la adresa guvernantilor, a parlamentarilor, a autoritatilor locale si a organizatiei Bacau a partidului de guvernamint. Nici un reprezentant al acestora nu a fost prezent, ieri, la mitingul salariatilor de la Aerostar.
Mesaj de disperare si nemultumire
Liderul sindicatului Avias, Ioan Bujor, le-a reamintit salariatilor ca, in conditiile in care lor li se interzice, prin lege, dreptul la greva, Guvernul procedeaza unilateral la restructurare si concedieri, fara drept de apel. "Am fost luni la Ministerul Muncii, a spus Bujor. Am prezentat doleantele, dar si propunerile noastre, pentru sustinerea familiei de lucratori care face din Aerostar, una dintre cele mai importante intreprinderi din Bacau. Culmea este ca, la Bacau, intreprinderile dau, val dupa val, someri, nu locuri de munca". Ce s-a intimplat cu promisiunile partidului de guvernamint de a crea un milion de locuri de munca in Romania? – s-au intrebat, ieri, din nou, liderii de sindicat. De ce se pune, in Romania, pe prim plan distrugerea industriei de aparare si armament, de ce nu se practica prin aceasta industrie un comert cinstit cu armament si nu se stopeaza afacerile mafiote cu asemenea marfa? "Ne-am saturat de promisiuni si gogosi politice" – au mai spus liderii salariatilor. "Ati pus mina pe tot, blestematilor!" – strigau liderii, odata ce tonusul actiunii de protest a mai crescut in intensitate.
Salariatii disponibilizati cer salarii compensatorii cumulate
Muncitorii de la Aerostar au organizat mitingul de ieri dupa ce, cu o zi inainte, o delegatie din partea fabricii, a celor trei sindicate din uzina si prefectul Radu Catalin Mardare a avut intilniri cu oficiali din capitala pe problema restructurarilor din industria de aparare. Membrii delegatiei bacauane s-au intilnit cu Marian Sirbu, ministrul muncii si solidaritatii sociale, cu Viorel Hrebenciuc, vicepresedintele Camerei Deputatilor, si cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor. Prima intrevedere au avut-o cu ministrul muncii, in fata caruia conducerea si muncitorii de la Aerostar si-au prezentat punctele de vedere. "S-a discutat posibilitatea ca muncitorii ce vor fi disponibilizati prin programul RICOP sa beneficieze de salarii compensatorii. Salariatii doresc ca banii sa le fie platiti in maxim trei transe", ne-a declarat prefectul. El a mai spus ca ministrul Sirbu le-a cerut celor de la Aerostar sa formuleze propunerile pe care doresc sa le faca si sa stabileasca clar criteriile de plata a banilor. La discutiile purtate la Ministerul Muncii a participat si Viorel Hrebenciuc, care a sosit dupa circa o ora de la inceperea negocierilor, si a asistat la discutii inca o ora dupa aceea.
Delegatia condusa de prefect s-a deplasat, ulterior, la Ministerul Finantelor, unde bacauanii s-au intilnit cu responsabilii in derularea programului RICOP. "S-a stabilit ce trebuie facut de acum inainte si termenele ce trebuie respectate pentru ca muncitorii sa poata beneficia de prevederile acestui program", a adaugat prefectul. El spune ca si consultantii straini implicati in derularea programului RICOP au fost de acord ca prevederile acestuia trebuie nunatate, fiindca salariile pe care ar urma sa le primeasca salariatii disponibilizati nu i-ar ajuta prea mult, daca banii le sint platiti in fiecare luna. Iar muncitorii de la Aerostar au cerut banii gramada, tocmai pentru a-i putea folosi in deschiderea unor mici afaceri. Catalin Mardare spera ca liderii sindicatelor din Aerostar, care au fost la discutiile de la Bucuresti, sa fi inteles corect situatia existenta. El nu a exclus insa posibilitatea ca unii muncitori sa nu accepte prea usor sau deloc ideea restructurarilor din Aerostar.
"Am mai aflat ca, ieri, Guvernul a luat in discutie legea offsetu-ului (sau legea contrapartidei), in cazul achizitiilor guvernamentale si achizitiilor publice" – a precizat si Ion Bujor. Sindicalistii au mai propus, la Bucuresti, sustinerea aparitiei legii industriei de aparare – care ar rezolva restructurarea acestui sector si a problemelor sociale. "Initiativele legislative ale Guvernului, cu privire la dimensionarea industriei de aparare, trebuie sa aiba in vedere, expres, societatea Aerostar – a spus Bujor – considerata acum ca fiind privata, desi investitorii nu si-au achitat toate ratele catre stat. Exista, altfel, pericolul ca, prin nenominalizare, sa apara marginalizarea nostra, in cazul unor hotariri de finantare, prin dirijarea fondurilor catre companiile de stat".
Catalin Mardare a mai afirmat ca simbata va avea, la Bacau, inca o intilnire pe aceeasi tema cu deputatul Viorel Hrebenciuc, discutie la care ar urma sa fie prezenti mai multi parlamentari de Bacau. (Petru DONE, Eduard ADAM)

Comentarii