Nu-i ca iarna

marți, 13 mai 2003, 23:00
5 MIN
 Nu-i ca iarna

Temperaturile extrem de ridicate din ultimele zile au surprins, practic, pe toata lumea. Dupa o iarna prelungita pina in luna aprilie, zilele foarte calde au venit brusc, aproape fara nici un fel de trecere. Oamenii au ajuns sa imbrace tricouri cu mineca scurta, bermude, rochite sau sa incalte sandale imediat dupa geci groase si cizme. Soarele arde fara mila, inmuind asfaltul si taind respiratia celor care trebuie sa-l infrunte.
Efectele temperaturilor extrem de ridicate nu s-au lasat asteptate. Cei suferinzi de inima s-au confruntat cu agravarea simptomelor specifice, ceea ce a dus la supraaglomerarea sectiilor de Cardiologie din spitale. Desfasurarea unei operatii a devenit un adevarat iad atit pentru medici, cit si pentru pacienti. O calatorie cu autobuzul, cu microbuzul si chiar cu masina personala se transforma intr-o baie de aburi fortuita. Taranii si specialistii din agricultura au ajuns sa scruteze cerul cu insistenta, poate-poate vor vedea o urma de nor sau, si mai bine, o perdea care sa indice apropierea ploii. Cotele riurilor au inceput sa scada, chiar daca, pe moment, nivelul lor nu este alarmant. In magazine, temperaturile de iad ridica semne de intrebare asupra calitatii anumitor produse, cum ar fi ouale, tocaturile si semipreparatele din carne etc. In piete, zarzavaturile se vestejesc vazind cu ochii. In aceste zile, toata lumea isi doreste sa vada cerul innorindu-se si ploaia potopind pamintul. Numai ca meteorologii sint mai putin optimisti. Prognozele indica faptul ca mai avem macar inca o zi de infruntat temperaturile caniculare.
Pericol de incendii in paduri
Temperaturile extrem de ridicate din ultimele zile au marit
considerabil pericolul incendiilor din paduri. Padurarii sint in alerta
maxima, din cauza neglijentei localnicilor sau a altor situatii
nedorite. „Am avut citeva focare de incendiu in zona Comanesti
– ne-a declarat inginerul-sef al Directiei Silvice, George Braiescu.
Focul a izbucnit mai ales in pasunile impadurite si in liziere, dar
angajatii nostri au localizat si inabusit repede focarele.
Totusi, trebuie retinut ca in aceste cazuri vina este a oamenilor, care s-au apucat sa faca gratare si au lasat focul aprins. Pina acum a fost bine, dar pericolul exista in continuare”. Silvicultorii ramin in alerta pina cind va trece canicula.
Griul din judet, in pericol de a fi calamitat
Canicula mai poate avea efecte nedorite si asupra unor culturi agricole. Pina acum, principala cauza a distrugerii a aproape 1.000 de hectare de culturi semanate in toamna au constituit-o temperaturile extrem de scazute din aceasta iarna, cu atit mai mult cu cit anotimpul rece s-a prelungit pina tirziu, in aprilie. Acum, a aparut un alt factor negativ si anume caldura si lipsa ploilor. „Deocamdata, inca nu putem vorbi de suprafete calamitate din cauza temperaturii excesiv de ridicate – ne-a declarat directorul general al Directiei Agricole, Ioan Melinte. Dar daca in maxim o saptamina nu ploua, vom avea probleme, macar acolo unde avem soluri nisipoase. Cele mai amenintate sint culturile de paioase din toamna. Iar daca vom avea canicula doua saptamini si ploaia nu va veni, atunci vom avea realmente necazuri cu griul, cu secara si chiar cu culturile de primavara”. Mai rau este ca aceste suprafete nu se mai pot asigura acum, pentru ca este prea tirziu.
Copiii, victime ale temperaturilor exagerate
Temperaturile foarte ridicate inregistrate in ultima perioada fac victime nu numai in rindul bolnavilor cardiaci, a celor care sufera de afectiuni neurologice sau psihice, ci si printre copii. In fiecare zi, jumatate dintre copiii care ajung sa fie internati in cele doua sectii de pediatrie ale Spitalului Judetean Bacau sint victime ale caldurii exagerate. Potrivit medicilor pediatri, o parte dintre copii ajung in spital intrucit au consumat alimente alterate, pe care parintii le tinusera la temperatura camerei sau chiar in soare. „Simptomele tulburarilor digestive pe care le acuza copiii sint diaree si varsaturi. Aceste afectiuni apar din cauza alimentelor alterate sau a mamelor care nu sint atente la conditiile igienico-sanitare. Coroborata cu conditiile atmosferice, mizeria duce la afectiuni digestive grave sau mai putin grave”, ne-a declarat dr. Dumitru Anton, seful Sectiei Pediatrie I din Spitalul Judetean Bacau. O alta categorie de copii, mai putin numerosi, este adevarat, care sint in aceste zile spitalizati sint cei care au facut insolatie. Motivul il constituie faptul ca sint tinuti in soare in jurul prinzului. Pentru a preveni aceste cazuri, medicii recomanda ca micutii sa nu fie expusi la soare decit la primele ore ale diminetii si dupa-amiaza, dupa orele 16.00. „Regimul alimentar in aceasta perioada trebuie sa fie foarte usor, evitindu-se preparatele greu digerabile. In plus, pentru a se evita dezhidratarea, este recomandat consumul de lichide. Nu insa sucuri acidulate, sintetice, ci ceaiuri indulcite si sucuri naturale”, a mai precizat dr. Dumitru Anton.
In ultimele zile, din cauza caldurilor exagerate, aproape 20 de copii au ajuns in spital cu afectiuni digestive.
Caldura i-a pus in alerta pe inspectorii sanitar veterinari
Temperaturile ridicate din aceasta perioada pot produce toxiinfectii alimentare mai ales din cauza comercializarii necorespunzatoare a unor produse de origine animala. Inspectorii sanitar veterinari au intrat in alerta si au inceput o campanie de verificare si control a unitatilor comerciale in vederea adaptarii conditiilor de comercializare la temperaturi de vara. In acelasi timp, ei atentioneaza si populatia sa fie atenta ce si de unde cumpara. Primele alimente care pot produce imbolnaviri grave sint ouale.
„Cea mai sigura metoda pentru prevenirea imbolnavirilor prin consum de oua este evitarea procurarii acestora de la vinzatori ambulanti. Cel mai bine ar fi ca ele sa fie cumparate din locuri autorizate, unde pot fi depozitate in spatii care sa asigure temperaturi de maxim 14 grade Celsius. Ouale trebuie sa fie comercializate in sectoare separate de catre persoane care deservesc numai acest raion si care nu vin in contact cu produse alimentare neambalate cum ar fi carnea proaspata, preparatele din carne sau brinza”, a declarat Florin Velisar, directorul Directiei Sanitar Veterinare Bacau. De asemenea, cumparatorii trebuie sa fie atenti ca ouale sa poarte marcata data recoltarii si, in mod special, sa se interzica consumul de maioneze in colectivitati chiar daca aceasta este preparata din oua prospete. Laptele si produsele lactate se comercializeaza numai in locuri atestate ca fiind verificate sanitar-veterinar, adica cel mai sigur in halele de lactate ale pietelor agroalimentare. „Laptele se comercializeaza numai pina la ora opt dimineata. La raioanele de lactate vinzatorii trebuie sa aiba afisata la loc vizibil eticheta de control sanitar veterinar”, a mai spus Velisar. De asemenea, in aceasta perioada este mai bine sa se evite consumul de peste cumparat de la pescarii amatori. „Toti producatorii particulari care vor sa comercializeze in pietele agroalimentare produse de origine animala rezultate in gospodaria proprie trebuie sa respecte conditiile normelor legale in vigoare.
Adica sa aiba documente din care sa rezulte ca animalele sint sanatoase, identitatea si eticheta de control sanitar veterinar al produselor”, a precizat Florin Velisar. In plus, in momentul in care ajung cu produsele lor in piete, ei trebuie sa solicite de la administratie echipament de protectie. (Gabriela PASCU, Costinela BREAHNA, Mirela ROMANET)

Comentarii