Pericolul de explozie de la Bere Lichior Margineni a pus pe jar autoritatile

luni, 19 mai 2003, 23:00
4 MIN
 Pericolul de explozie de la Bere Lichior Margineni a pus pe jar autoritatile

Cele 60 de vagoane de alcool etilic alimentar depozitate de mai bine de trei ani la societatea Bere Lichior Margineni si care risca sa explodeze oricind au stirnit ingrijorarea autoritatilor. Mai ales dupa ce s-a descoperit ca, la nici zece metri de tancurile de alcool se afla depozitele de busteni ale societatii Diana Forest, fapt care sporeste si mai mult pericolul. Cu citeva zile in urma, directorul Bere Lichior Margineni a fost nevoit sa recunoasca pentru cotidianul nostru ca stocul de alocool etilic alimentar de 95,5 grade alcoolice pe care il detine poate exploda oricind din cauza temperaturilor ridicate si a faptului ca alcoolul este depozitat in rezervoare improvizate, care au fost corodate in timp. Tancurile in care este depozitat alcoolul trebuie pastrate la o temperatura de maxim 15 grade, lucru pe care societatea nu si-l mai poate permite, din cauza costurilor usturatoare.
Ieri dimineata la prima ora, in biroul prefectului Catalin Radu Mardare au fost convocati sefii tuturor institutiilor care ar putea avea un cuvint de spus in privinta securitatii bacauanilor. La intrevedere au participat reprezentanti ai Protectiei Civile, Grupului de Pompieri Bacau, Protectiei Muncii, Inspectoratului de Protectie a Mediului, Directiei Generale a Finantelor Publice si Directiei de Sanatate Publica, precum si Sergiu Serban, directorul societatii Bere Lichior Margineni. „Am fost chemat la noua dimineata in cabinetul domnului prefect pentru a expune situatia stocului de alcool. Inainte de asta, inca de saptamina trecuta au fost la noi in unitate reprezentantii Protectiei Civile, care au constatat ca exista pericolul autoaprinderii alcoolului, cu toate masurile de siguranta pe care le luam”, ne-a declarat Sergiu Serban. Timp de aproape doua ore, s-a analizat pe toate partile situatia de la Bere Lichior Margineni si s-a cautat o solutie pentru comercializarea stocului de alcool.
„I-am adunat pe toti sa vedem ce facem cu alcoolul etilic aflat pe stocul fabricii de bere. Este un risc acolo si trebuie sa intarim macar masurile de paza din zona. Din pacate, in privinta comercializarii alcoolului nu se intrevede o solutie pe termen scurt. Cu actuala legislatie pe care o avem, si asa cum mi-au explicat-o directorii de la Finante, nu se poate face nimic in privinta obtinerii autorizatiilor pentru prelucrarea alcoolului. In Ministerul de Finante exista o comisie speciala care acorda aceste autorizatii si care refuza categoric sa-si dea acordul, atita timp cit fabrica are datorii”, ne-a declarat prefectul Catalin Mardare.
Dupa cite se pare, cei mai inversunati oponenti ai acordarii autorizatiei de productie sint reprezentantii Patronatului alcoolului din Romania, care fac parte din aceasta comisie si care au invocat concurenta neloaiala pe care le-ar face-o societatea bacauana in conditiile in care aceasta nu si-a platit de atitia ani datoriile la buget. „Este de inteles pozitia lor. Cei care detin autorizatii de productie a alcoolului trebuie sa si le reinoiasca in fiecare an si numai daca si-au achitat datoriile la stat. Normal ca li se pare imoral acum, sa vina o societate care, timp de patru ani, a sfidat pur si simplu legile statului roman, sa invoce mila pentru a obtine autorizatie in conditiile in cate toti ceilalalti sint cu datoriile la zi. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca toata lumea traieste cu impresia, chiar daca nu mai este intemeiata pentru ca am inteles ca acum au un administrator judiciar si actionarii majoritari nu mai au drept de administrare, ca din toata aceasta afacere vor profita tot patronii turci, cei care au adus societatea in situatia de acum”, ne-a declarat o sursa autorizata din Ministerul de Finante.
La intrevederea de ieri, directorul Bere Lichior Margineni l-a mai avertizat pe prefectul Mardare ca, in afara de pericolul tehnic de explozie, mai exista si unul social. „La inceputul lunii viitoare, ar trebui sa disponibilizam cam 90 % din personalul existent la aceasta ora in fabrica. Practic, din cei 180 de oameni cit mai sint acum angajati, ar mai ramine vreo 20. Parca poti sa stii cum reactioneaza omul la disperare? Iar acesti oameni au fost adusi realmente intr-o stare de disperare”, ne-a precizat Sergiu Serban.
Imediat dupa discutia din biroul prefectului, la Fabrica de Bere au sosit reprezentanti ai pompierilor si ai Inspectoratului Teritorial de Munca. „Au vrut sa verifice cu totii, la fata locului, care este situatia. Cei de la Inspectoratul de Munca vor face o verificare amanuntita din punct de vedere tehnic a starii tancurilor, dar si a existentei riscului de autoaprindere si, implicit, a exploziei. Am inteles ca reprezentantii Grupului de Pompieri trebuie sa faca un raport pe care sa-l inainteze domnului prefect”, ne-a spus Serban. Ramine de vazut acum care este solutia pe care o va propune Directia Generala a Finatelor Publice pentru rezolvarea situatiei pe termen lung. Pentru ca toata lumea este de acord ca depozitarea alcoolului in niste rezervoare improvizate reprezinta un pericol. Cu atit mai mult cu cit nu se arata nici un amator sa-l cumpere, in conditiile in care Directia Generala a Finantelor Publice a incercat sa-l vinda in starea in care este depozitat si nu a avut sanse. (Mirela ROMANET)

Comentarii