Primaria nu da bani pentru repararea liceelor

joi, 12 august 1999, 23:00
3 MIN
 Primaria nu da bani pentru repararea liceelor

Directorii si contabilii liceelor din municipiul nostru fac acum, cu doar doua saptamini inainte de inceperea noului an scolar, ce pot si ei pentru a pune la punct salile de clasa, internatele si cantinele. Ca si in scolile generale, igienizarea s-a facut cu fonduri proprii, banii veniti din partea municipalitatii fiind extrem de putini. Unii directori au dat cu var in clasele cu pereti murdari, altii au reparat usile si ferestrele stricate, dar nici un director nu s-a declarat multumit. Toti asteapta ca Primaria sa le dea banii promisi pentru lucrari mari, cum ar fi repararea acoperisurilor, a centralelor termice sau a tevilor sparte, insa pina acum s-au ales, dupa cum ei insisi afirma, cu vorbe.
La Liceul de Chimie s-au varuit holurile si clasele, pentru care s-au cheltuit peste sase milioane de lei. Cu banii adunati de la elevii care au stat in camine s-a facut si hidroizolatia la cantina liceului. Contabilul-sef Aneta Covrig ne-a spus ca la cantina are de reparat o conducta sparta, pentru care banii ramasi nu sint suficienti. Liceul ar mai avea nevoie si de alte sume pentru procurarea materialelor dezinfectante. "Incepe scoala si nu dispunem de detergenti. Macar niste var cloros daca am obtine, pentru a ne feri de epidemia de meningita", ne-a declarat ea.
Ion Popescu, directorul Liceului Economic, n-a primit "nici macar cinci bani pentru igienizare". El ne-a declarat ca a cheltuit aproape 150 de milioane de lei pentru curatenie si reparatii, insa banii au fost strinsi din taxele platite de elevii de la postliceala si nicidecum de la Primarie. Popescu s-a plins ca nu are bani pentru a repara centrala termica, inchisa de o buna bucata de timp. "Nu vom avea apa calda iar pericolul imbolnavirii copiilor va fi si mai mare. Mai avem de vopsit si niste camere in internat si speram ca Primaria sa ne acorde fondurile necesare", a afirmat directorul, care s-a saturat sa cerseasca pe la sponsori. El sustine ca centrala unitatii deserveste si Scoala nr. 2, si daca nu va fi renovata, elevii vor muri la iarna de frig.
Nevoi mari au si dascalii de la Liceul Anghel Saligny, care in acest moment lucreaza, impreuna cu Primaria, la igienizarea grupurilor sanitare, dar sint constienti ca nu vor fi gata pina la 1 septembrie. Celelalte treburi au fost facute cu bani proprii, care n-au fost deajuns. Desi a fost renovata pina la sfirsitul anului scolar trecut, cantina are sobe vechi de 28 de ani, blocul alimentar s-a deteriorat foarte tare, iar frigiderele abia mai functioneaza. Mobilierul din internat este intr-o stare jalnica, iar cirpitul lenjeriilor este zadarnic.
L a Liceul N.V. Karpen, contabilul-sef Cristina Popovici sustine ca aici lucrurile merg si mai prost, deoarece institutia nu a primit nici un ban din partea municipalitatii. "Noi am prezentat necesarul pentru lucrari, dar ni s-a spus sa mai asteptam si vom primi, cit de repede, sprijin. Noi am mai varuit cu forte proprii in primul etaj al caminului, am reparat usile, geamurile si paturile stricate, dar nu-i suficient. Instalatiile sint foarte vechi, iar pentru o igienizare corecta avem nevoie de bani. Cantina cade pe noi, iar la iarna nu stiu cum vom proceda", a incheiat aceasta. Igienizare partiala s-a facut si la Liceul Vasile Alecsandri, insa directoarea Margareta Neacsu a primit asigurari ca de luni, 16 august, vor incepe reparatiile capitale la grupurile sanitare, ale caror usi si tevi n-au mai fost schimbate de 30 de ani.
In timp ce directorii liceelor isi pun mari sperante in banii de la administratia locala, Mircea Sandulescu, directorul general al Primariei, ne-a declarat ca obiectivul lui in acest an este sa repare grupurile sanitare. "Mai poti sta cu un perete coscovit, dar daca chiuvetele si closetele nu functioneaza este grav", ne-a explicat el obiectivul primordial. Ce-o fi in rest, nu se stie, caci municipalitatea nu dispune de fonduri, iar firmele locale de constructii, dupa cum a precizat Sandulescu, nu mai vor sa faca treaba aum si sa incaseze banii la inceputul anului viitor. Directorul general exclude posibilitatea ca inceperea tirzie a lucrarilor la grupurile sanitare sa nu fie gata pina la inceputul anului scolar, lucru dat insa ca sigur de directorii liceelor. Nimeni nu mai pomeneste nimic de centralele termice pe care executivul promisese la inceput de an sa le repare. De altfel, lucrarile de anvergura par sa nu constituie o prioritate a Primariei, precum fotbalul bunaoara. (Eduard ADAM)

Comentarii