"Ingrijeam copiii si faceam curatenie pina venea stapina acasa"

luni, 13 august 2001, 23:00
3 MIN
 "Ingrijeam copiii si faceam curatenie pina venea stapina acasa"

"Am lucrat la o familie din Munchen un an de zile, iar ocupatia mea principala era sa am grija de casa si de cele doua fetite ale lor. Mi-a fost mai greu sa ma acomodez, fiindca cele mici se obisnuisera cu fata dinaintea mea, tot o romanca. In fiecare dimineata o duceam pe fata mai mare la gradinita, apoi ma intorceam cu cea mica acasa. Urmau citeva ore de joaca cu ea, dupa care plecam s-o iau pe sora ei. Alte doua-trei ore dupa aceea faceam curatenie in locuinta, iar dupa ce venea stapina de la serviciu aveam liber toata dupa-amiaza", spune Simona Diaconu, de 25 de ani, din Bacau, conturind cam ce inseamna o meserie destul de catuata in occident: "Au Pair" .
Ca ea, alti 400 de tineri din Bacau si celelalte judete din tara au plecat in ultimii patru ani la munca in Germania si Franta. Toti au obtinut un job prin firma Timasato, care, dupa cum spune patronul acesteia, Teodor Danculea, este singura din zona Moldovei care are licenta pentru recrutarea personalului. Agentia prezinta si marele avantaj ca le ofera sprijin celor care pleaca, daca au probleme dupa ajungerea la locul de munca. "Telefoanele noastre sint deschise permanent pentru cei plecati prin agentie. La fel e si cu adresele de e-mail, care sint verificate pe timpul zilei o data la fiecare cinci minute. Si asta pentru ca daca apar probleme acolo, familiei ii este cel mai simplu sa-l trimita pe Au Pair acasa, insa pentru noi e o bulina neagra, asa ca incercam sa rezolvam problema", a explicat Teodor Danculea.
Motivul pentru care majoritatea tinerilor vrea sa plece la munca in alta tara nu mai e un secret pentru nimeni: toti vor bani mai multi, un serviciu nu foarte greu si sa vada locuri si oameni noi. Iar marele lor avantaj este ca nu li se impun conditii prea dure pentru a fi alesi. Pentru Germania, de exemplu, un Au Pair trebuie sa cunoasca o limba de circulatie internationala si un minim de germana, sa aiba intre 18 si 24 de ani si jumatate, studiile terminate si sa nu fie casatorit. In Franta insa, se cere ca Au Pair-ul sa aiba studii superioare, permis de conducere si sa cunoasca foarte bine limba franceza. Franta primeste la munca doar fete, in timp ce in Germania sint acceptati si baieti.
Trebuie spus ca, desi unele tari primesc la munca si baieti ca Au Pair, putini au sansa de a fi selectati din baza de date. "Din cei 400 de tineri plecati, doar zece erau baieti. Strainii n-au incredere ca ei sint apti sa faca munci in casa si cu atit mai putin ii vad in stare sa se ocupe zilnic de copii", ne-a declarat Danculea. Fetele insa merg aproape la sigur. Din toate cele plecate la munca nici una nu a fost respinsa din capul locului. In toti acesti ani doar doua au fost trimise acasa, pe motiv de nepotrivire cu familia gazda. "Intr-adevar, una era nesimtita, nu stia nici limba bine si se punea in gura si cu patronii. Cealalta insa nu reusea sa-si faca treaba in casa tocmai pentru ca nu stia bine germana. S-a intors in Romania, a studiat si a plecat inapoi", ne-a povestit Danculea.
Desi romanii sint muncitori si-si vad de treaba lor ei au de suferit fata de tinerii plecati ca Au Pair din alte tari. Si asta din cauza imaginii botite a tarii noastre, care ii face pe straini suspiciosi. Eugen Grigoras, angajat al Fundatiei de Initiativa Locala Bacau, care lucreaza cu Timasato pentru recrutarea personalului, a spus ca Belgia a impus conditii suplimentare pentru Au Pair-ii romani. "Dupa ce au indeplinit toate conditiile, romanilor le-au mai cerut si un permis ce poate fi eliberat doar de Ministerul lor de Interne. Insa pina la eliberarea actului respectiv dureaza aproape sapte saptamini, timp in care tinerii romani trebuie sa astepte. In tot acest timp, tarile vecine Romaniei n-au nici o restrictie", a spus Grigoras. (Eduard ADAM)

Comentarii